De kern van de zaak

Eigenlijk weet ik het niet. Of weet ik het wel? Ik weet niet of ik het weet. Maar als kind van de jaren zeventig ben ik nu eenmaal behept met antikerncentralegevoelens. Nee dus. Er zijn 216 kerncentrales in Europe en in Nederland zou er nog een nieuwe bijgebouwd moeten worden. Kosten zo’n 3 miljard eurootjes. En dat allemaal omdat de uitstoot van CO2 omlaag moet. Want die CO2 zorgt voor problemen. De temperatuur van de aarde gaat in de komende jaren met 1 graad omhoog. Dat wil niet zeggen dat onze zomers warmer en onze winters zachter worden. Dat wil simpelweg zeggen dat de temperatuur van het zeewater een graadje hoger zal worden waardoor alle koraalriffen op de wereld verdwijnen. Wat de gevolgen zijn van 3 of 4 graadjes daar denken we maar even helemaal niet over. Aangezien die 216 kerncentrales nog geen aantoonbaar verschil in die uitstoot van CO2 hebben veroorzaakt hoeft die ene er van mij niet bij in Nederland. Maakt geen reet uit die ene kerncentrale dus doe maar niet. Wat wel uit zou maken is als wij massaal de auto zouden laten staan. Dat is iets waar slechts een handjevol milieu-activisten gevolg aan geeft en de rest van de mensen wil daar absoluut niet aan herinnerd worden. De auto laten staan? Ammenooitniet. Laat de industrie maar eens het goeie voorbeeld geven. Nee, die kerncentrale willen we niet. Gevaarlijk joh ! Want denk je van dat afval? Even boodschapjes doen met de auto. Zo makkelijk en met dat slechte weer zit je toch lekker droog. Het aantal doden door luchtvervuiling per jaar, in Europa ligt rond de 300.000. Driehonderduizend ! Er zijn nog wel meer cijfertjes op te hoesten (leuke woordspeling in dit geval) waaruit blijkt dat we ons druk maken om het druk maken en niet echt om die kerncentrale. Over 150 jaar is alle olie en gas onder de grond op. En toch blijf ik tegen die kerncentrale. Lekker puh !

13 gedachten over “De kern van de zaak

  1. Renesmurf

    Zolang we het afval niet op kunnen ruimen moeten we daar niet mee doorgaan.
    We kunnen al heel lang rijden op water, maar de benzinne moet eerst op, er is veel geld mee gemoeid.

  2. GdeB

    Met een kerncentraaletje meer of minder gaat het CO2 echt niet omlaag. Dat vraagt een grote inspanning, en niet alleen van NL, maar van de ganse wereldbevolking. En een grote inspanning is moeilijk te leveren bij een te hoog gehalte van CO2, toch?

  3. Mm..

    Ik ben het met Rene eens. Kerncentrales zijn vast redelijk (van dit woord gaat mijn oog ook een beetje tranen hoor) veilig te bouwen, maar een goede oplossing voor het kernafval behalve goed inpakken en hopen dat het goed gaat, is nog steeds niet gevonden. Maw we zijn nog veel verder van huis als we er één bijbouwen.

    Ondertussen gaat de wereld op grondige wijze naar de kl****. Maar aangezien niemand bereid is er wat drastisch aan te doen, zie ik het wat dat betreft behoorlijk somber in…

  4. rob

    De keuze voor kerncentrales is ingegeven door de labbekakkerigheid om echt iets te doen met het verdrag Kyoto. De makkelijkste, maar ook meest risicovolle weg. En daarom ben ik tegen.

  5. Radar

    Ben ook “teugen”. Het wachten is volgens mij op een wederopstanding van een in positieve zin zo militant mogelijke milieu-beweging. Een nieuwe “Lennon” die Power to the people in een R&B-jasje hoog de hitparades in zingt.
    Wie voelt er wat voor een “sleep-in” op het Binnenhof. Wel alle 500.000 je eigen slaapzak meebrengen graag.

  6. klaproos

    ooi maai koodness….

    dwarfs hef teken over de plees….
    aai kant hardlie ried wott it ses… cornette…
    plies tur nde voljume ee bit up plies 🙂

    wis luf dwarfie poppie
    XXX

  7. yvonnep

    Tja, het is een lastig dilemma! Ik maak me vooral zorgen over het kernafval: daar moet een oplossing voor komen.

Reacties zijn gesloten.