Simpel

Het is zo simpel als wat, mevrouw Cornette. Het zit namelijk zo. Uw man is aan het begin van dit jaar een aantal malen in het ziekenhuis geweest omdat er steeds een foto van zijn rechterelleboog gemaakt moest worden. Dit vanwege het ongeluk van vorig jaar. Nu krijgt u daarvan de rekening. Simpel toch? Dat er op die rekening een maagonderzoek (zo’n griezelonderzoek met slang in je keel) staat is heel gewoon. Want wij werken tegenwoordig met codes en wel zogenaamde DBC-codes die u op internet wel ergens terug kunt vinden. Simpel toch? U moet dan wel de cijfers 03 voor die codes zetten. Nee, natuurlijk kunt u dat allemaal niet weten maar het is toch echt simpel. Kijk, wij moeten aan een bepaald bedrag komen want die foto’s kosten natuurlijk geld. Simpel toch? Maar wij kennen niet voor alles codes. Een heleboel codes bestaan niet want je kunt niet voor alles codes bedenken. Simpel toch? Dus nemen we gewoon andere codes net zolang tot het bedrag van de nota goed is. Simpel toch? Dus de behandeling klopt niet maar het bedrag wel. Dit is allemaal om een beter inzicht te krijgen in de kosten van de gezondheidszorg. Simpel toch? Wat zegt u? Dat we op deze manier een totaal fout beeld krijgen van de kosten in de gezondheidszorg? En dat uw verzekeraar al helemaal niet weet wat de werkelijke behandeling geweest is? Dat hoeven ze toch niet te weten? Simpel toch? Wat zegt u? Eigen risico? No claim? Dat heeft er niets mee te maken. Simpel toch? Volgend jaar misschien wel? En u kunt op deze manier niks controleren? Dat hoeft toch niet? Simpel toch? Wat zegt u? Dat u bij de bakker ook geen rekening krijgt van de slager? Dat slaat toch nergens op? Simpel toch? Wat zegt u daar? Wie is er simpel? Ik ben niet simpel. Mensen die het niet snappen. Die zijn simpel.

This entry was posted in De rest. Bookmark the permalink.

22 Responses to Simpel

 1. GdeB says:

  Altijd al gedacht. Nu weet ik het zeker. We leven in een bananenrepubliek. Met opperaap Hooger-Vorst die brullend en op zijn borst slaand rond holt.

 2. Radar says:

  Aha….dus zo zit het in elkaar?!?!? Hardstikke bedankt, Cornette…ook namens alle VVD- en CDA-stemmers. Die kunnen nu weer gerust verder slapen, want ze weten nu dat het wel goed zit.

 3. nanos says:

  Heel simpel, natuurlijk.
  Maar als ik de kassabon vraag bij een winkel, en ik heb drop gekocht en er staan pinda’s op, dan heb ik de verkeerde kassabon gekregen. Zo simpel is dat.
  Dit riekt heel erg naar fraudegevoelig declareren.
  Ik wil dat IEDERE patiënt van elke rekening een controleerbaar 9eventueel kopie-)exemplaar krijgt, dus óók als die rekening direct door de verzekeraar wordt betaald.
  Dat is nou net één van die manieren waar je de zorg beheersbaar mee kunt krijgen: Zorg dat mensen kunnen controleren of ze kregen wat er staat en maak de mensen bewust van wat dat allemaal kost.

 4. Hannah says:

  Wat een bizar verhaal. Ik neem hem mee naar mijn eigen weblog als je dat goed vindt.

 5. Cornette says:

  @Nanos. Deze rekening was direct door de verzekeraar betaald en wij kregen een kopie. Ze vragen zich helemaal niet af of het klopt en betalen gewoon.

  @ Hannah. Prima ! We zullen nog vaak met deze idioterie geconfronteerd worden in de toekomst dus laat iedereen maar weten hoe gek we aan het worden zijn.

 6. Anna(bee) says:

  Ik hou van simpel, komt dat even mooi uit?

  Meende me te herinneren dat aan dit onderwerp onlangs in Kassa aandacht besteed is en jawel: hier.

 7. Hannah says:

  Vroeger ben ik nog eens gebeld door een verzekeraar (heel lang geleden) over een nota. Of de nota voor de opname van mijn zoon (na de bevalling) niet thuis hoorde bij mijn verzekeraar, want meestal moest de moeder om medische redenen blijven en bleef het kind dan op soaciale gronden opgenomen.

  Toen ik hen uitlegde dat het andersom was: mijn zoon was om medische redenen opgenomen (een beetje slechte start). Hadden ze de nota van de ambulance niet gezien en de nota van het Sophia Kinderziekenhuis (SKZ)? Dat ik nog wat langer bleef in het Dijkzigt ziekenhuis was omdat mijn zoon daar ook lag op de babykamer (nadat hij weer terug was gekomen vanuit het SKZ omdat het gelukkig beter met hem ging).

  Maar als ze heel principieel waren, wilde ik mijn verzekeringsmaatschappij wel inlichten over het feit dat zij graag de mijn nota van de opname betaalden, omdat mijn zoon de reden was dat ik wat langer bleef. Dat vonden ze niet zo’n goed idee en ze hebben verder zonder morren de nota betaald.

  Het was ook wel een beetje sneu voor hen. Mijn zoon is begin december geboren. Hij genereerde gelijk veel kosten, want werd bij 7 weken ook nog geopereerd aan een liesbreuk. En 2 maanden na zijn geboorte gingen we over naar een andere zorgverzekeraar omdat mijn man van werkgever veranderde. Nauwelijks premie betaald voor mijn zoon en vele duizenden guldens aan kosten.

 8. Erik says:

  Ik ben waarschijnlijk te simpel want hier kan ik met mijn pet niet bij. Er zit wel een raar luchtje aan.

 9. Renesmurf says:

  Whoehoe, ik ben simpel!
  Smurfen zijn simpel.
  Simpel is cool!

 10. Gate says:

  Zo werkt het inderdaad. Het is volkomen van de zotte. En hansje, die zit vast ergens zelfingenomen te oefenen. Met zijn vinger.

 11. Indigo says:

  Enige tijd heb ik gedacht wel weer in de gezondheidszorg te willen werken, maar nu wordt het me te simpel!

 12. nel says:

  Hetis zo simpel,
  Dat ik er niets van snap.
  Simpel toch.
  Groetjes Nel

 13. Molly says:

  …en ik zag vandaag op TV dat het allemaal goed zal komen.
  Misschien hebben de mensen wiens ziekten niet op de lijst voorkomen wel niets onder de leden?

  Of mogen ze gratis?
  Want waar geen prijskaartje aanhangt is toch voor niets??

 14. JeeBee says:

  Ik word hier zo ziek van… Simpel toch?

 15. Anoniem says:

  dit i s té simpel voor woorden..
  kan j e het misschien ietsje moeilijker uitleggen zodat we het allemaal wel begrijpen wat er gaande is:))))

 16. Lucide says:

  oooooooooooooooooooooooooooooohhhhhhhhhh je zou er totaal simpel van worden!

  En nu ga jij ook nog van die heldere rekeningetjes krijgen van je opname en operatie? Ben ik benieuwd naar!

 17. pascha says:

  heet dit niet valsheid in…. of gewoon fraude of malversaties….

 18. Toussaint says:

  Hier heb ik al eerder een logje over geplaatst, deze DBC’s leveren een heleboel werk op, en in onze sector, de psychiatrie, wordt veel werk gedaan wat nog steeds niet onder die lamme dbc systematiek is onder te brengen.
  Niet de schuld van de gezondheidszorg,maar van de politiek (wij dus) die alleen nog over geld denkt als het om zorg gaat.

 19. Pixie says:

  Je ziet er al tegenop om ziek te worden. Wat te gaan mankeren. En dan afhankelijk te worden van de witte jassen maffia.
  En of je dan al niet genoeg gestraft bent loop je hier óók nog tegenaan.
  Zet je schrap Cornette als jouw rekeningen binnenlopen maar ’n gewaarschuwd mens telt voor twee!

 20. Er was van de week een programma op tv (ik zapte er toevallig naartoe en bleef hangen, dus heb geen idee wel discussieprogramma het was) en daar werd deze vreemde gang van zaken o.a. ook besproken. De artsen waren er niet blij mee en hadden er bergen werk aan (voornamelijk om een gelijke prijs bij te zoeken én om die afwijkende zorg dan weer uit te leggen aan de patiënten). Het is niet de gezondheidszorg die dit onbegrijpelijke systeem heeft bedacht, maar het is hen opgelegd door hele slimme mensen (zo slim dat zij de enige zijn die het snappen!).

 21. yvonnep says:

  Onvoorstelbaar… anno 2005 of juist 2005?