Reve

Een mens laat het wel uit zijn hoofd om zich negatief uit te laten over Gerard Reve. Want als je dat doet dan hoor je direct bij de humorloze en domme meute die hem niet begrepen hebben. En wie wil er nu voor dom versleten worden? De literatuurmaffia heeft heel wat schrijvers en schrijfsters de lucht in geschreven. Het gevolg is dat deze wereld verstopt zit met snobs en snobjes die ook allemaal even interessant gevonden willen worden als de schrijvers en schrijfsters die op zo’n wolk geplaatst zijn. Zelfs als ze het niks vinden en er geen hol van snappen dan geven ze dat niet toe. Dat zijn dezelfde mensen die bijvoorbeeld wel van klassieke muziek houden maar nimmer een CD bij het Kruidvat kopen. Men zou eens kunnen denken dat je niks anders kunt betalen of misschien denken ze wel dat je er geen verstand van hebt. De hemel verhoede het!! Mooi of niet mooi, goed of niet goed is een zeer persoonlijke zaak. Dat zou je tenminste denken. Maar niets is minder waar. Sommige dingen MOET je goed vinden. Zo niet, dan mankeert er van alles aan je. Je hebt geen smaak, geen verstand, geen inzicht en geen humor. Je hoort niet bij de grote meute die over elkaar heen vallen in hun poging om ook wat van die interessantheidsstof over zich heen gesprenkeld te krijgen. Ik gun het mensen van harte dat ze genieten van boeken en/of muziek. Ieder z’n smaak. Maar oordeel niet over mij omdat ik de boeken van Gerard Reve nog niet goed genoeg acht voor de kattenbak nog afgezien van het feit dat ik het een vunzige en ranzige man vond.

This entry was posted in De rest. Bookmark the permalink.

25 Responses to Reve

 1. nanos says:

  Je hebt deels gelijk. Zo’n veertig jaar geleden is Reve van de weg geraakt. Zijn lolbroekerij van na die tijd is echt lang niet altijd leuk.
  Maar zijn eerste boeken zijn weldegelijk goed. En kleurrijk was hij zeker.
  Er zijn ‘gevierde schrijvers’ die in mijn ogen heel wat minder te vieren hebben.
  Van klassieke muziek houden alleen maar omdat het klassiek is, is grote onzin. Je hoeft niet alles ervan mooi te vinden, en wie dat wel doet (= beweert), houdt er niet van. Een popliefhebber vindt ook niet alles mooi.
  En eigenlijk is het met alles zo. Er zijn dingen die je perse leuk moet vinden of juist perse af moet wijzen om in de ogen van (ook nog telkens weer andere) anderen voor vol aangezien te worden.

 2. Erik says:

  Ik ben geen naprater maar qua oordeel over deze man en zijn werk haal je me de woorden uit de mond.

 3. plutone says:

  Als je jong bent dan houd je dit een tijdje vol: een eigen werkelijkheid creëren die eigenlijk een bouwwerk van je eigen fantasie is (of anders gezegd: je leugens). Jaren lang kun je alles met elkaar in overeenstemming houden, maar het wordt een steeds grotere ballast. En je geheugen laat juist steeds meer afweten.

  Ik zal de kat geen Reve aandoen, maar heb inmiddels wel het voornemen om De Avonden van Van het Reve te gaan lezen.

  Ik heb hem destijds gezien bij zijn prijsuitreiking, 1966 of zo was het, en vond het zo’n walgelijk mannetje dat ik me er nooit toe heb kunnen zetten om iets van hem te lezen. Dus nee, ik vind van zijn boeken nog helemaal niets.

 4. Cornette says:

  @ Plutone. Ga vooral door na De Avonden. Dan zul je zien dat het bij dat ene boek gebleven is.

 5. Indigo says:

  De Avonden heb ik gelezen, daar is het wat Reve betreft bij gebleven en dat is goed zo!

 6. Pasula says:

  Ik oordeel over niemand, niet over jou en niet over Reve. 😉

 7. Ary says:

  Go Cornette! 😉
  Ik vind trouwens dat je beschilderde electriciteitshuisjes mooi moet vinden.

 8. Roelof says:

  Exact. Een overschatte schrijver die op zijn hoogtepunt had moeten stoppen (1947).

 9. Ruwina says:

  Ik had net besloten geen logs over Reve meer te lezen.
  Deze kon er nog wel bij…

 10. blue says:

  ik ben dol op Reve! (not!)

 11. rob says:

  Na “Op weg naar het einde” en “Nader tot U” is het met hem helemaal de foute kant op gegaan en is hij verworden tot een pias. Erg jammer van het grote schrijftalent dat hij voordien bewees te hebben.

 12. GdeB says:

  Met één boek onsterfelijk worden is bijzonder..

 13. pascha says:

  Mijn type is het ook niet

 14. Harry says:

  Ik dacht altijd, dat ik de enige was, die de boeken van Gerard Reve niet te pruimen vond, maar zo te zien zijn er veel meer. Zo’n 30 jaar geleden heb ik geprobeerd één van zijn boeken te lezen, maar ben niet verder gekoemen dan de eerste bladzijde. Steeds maar dat geneuzel over Teigetje of hoe dat vriendje van Gerard ook heten mocht. Ik kwam er niet door en heb het boek weer ingeleverd. Verder nooit meer iets geprobeerd te lezen van hem.

 15. karin says:

  Ik heb Reve niet eens gelezen. Zal mij een zorg wezen of iemand hem goed vindt of niet.

 16. Toussaint says:

  Dat snap ik effe niet: jouw oordeel over Reve is duidelijk, je vindt hem een vieze en ranzige man, maar daar mag ik geen oordeel over hebben??

 17. Cornette says:

  @ Toussaint. Zoals ik schreef: “Ieder z’n smaak. Maar oordeel niet over mij enz.”
  Zo zie je maar. Lezen is een kunst die niet iedereen beheerst.

 18. Rose says:

  Je bent láng niet de enige. Echt niet. Ik hoorde in de trein pas nog iemand hetzelfde zeggen. En hier op je blog zie je ook al in een aantal reacties dat niet iederéén hem op handen draagt…

 19. Toussaint says:

  Inderdaad lezen is een kunst..etc. Ik bedoelde te zeggen dat jij een (hard) oordeel over G.Reve geeft, je noemt hem ranzig en vunzig. Maar over jou en je mening mag ik niet oordelen??
  Dat je zijn boeken en andere schrijfsels niet waardeert is duidelijk, ik heb van een paar van zijn boeken genoten. Maar ik oordeel wel degelijk over je mening als je zegt dat je hem een vunzige en ranzige man vindt.
  En een meute die achter ” interessantheidsstof” aanjaagt bestaat niet, er zijn mensen die van deze schrijver hebben gehouden, als schrijver en sommigen ook als mens. Ik vind jouw logje nogal hard inhakken op deze mensen.
  En ik zou niet weten waarom ik dat oordeel niet zou mogen uiten.In tegenstelling tot deze “ranzige, vunzige” schrijver,die kan zijn oordeel niet meer geven.

 20. Pixie says:

  Ik vind het van lef getuigen deze log te plaatsen.
  En bij het lezen van de eerste regels had ik al zo’n idee…..
  Yes, ’n medestander.
  Wat ’n met zichzelf ingenomen (bij mij de) tenenkrommende man!
  Na ‘De Avonden’ is het licht uitgegaan.

 21. Cornette says:

  @ Toussaint. Die meute die achter “interessantheidsstof” aanjaagt bestaat in mijn ogen wel degelijk. Dat jij ze niet kent is een ander verhaal. En ik hak inderdaad in op deze mensen. Mensen waar ik mijn (overigens niet bestaande) 12 of 13 jarige zoon niet uit logeren zou brengen.
  Het is prima dat mensen van GR, als mens en als schrijver, hebben gehouden. Maar ik niet. En dat mag ook. En daar mag jij van vinden wat je wilt. Ook prima.

 22. klaproos says:

  hahahaha cornette van elk minder goed ding wat je van iemand zegt moet je ook wat goeds zeggen in dit geval heb j edat gedaan door te zeggen dat zijn boeken te goed voor de kattenbak zijn,
  over kleur en smaak valt niet te twisten.
  nee ik hou ook niet van reve…
  en ja ik koop klassiek cd;s met veel genoegen bij het vat..
  en geniet daar enorm van…
  nog liever haal ik het van internet 🙂

  een heerlijk log zo voor de pasen meid…ik dank je wel
  liefs en maak er een fijn weekend van hé
  XXX klapper

 23. yvonnep says:

  Mooi gezegd, ook al hou ik een beetje van Reve de schrijver, ik hou niet van Reve de mens. Het leven en laten leven wordt steeds zwakker in deze wereld. Vinnik.

 24. genevieve says:

  Ik heb haha Reve nog nooit gelezen… wel zijn boeken vastgehad op boekenbeurzen of boekhandels… maar dat ik nog nooit de behoefte voelde er een mee naar huis te nemen of uit de bib te halen, zal wellicht een reden gehad hebben… een reden die ik ergens bij mijn smaak kan vinden weliswaar… maar ze spreekt voor mij althans boekdelen. Ik heb ook mijn twijfels bij sommige keuzes en beoordelingen Cornette… of het er inderdaad allemaal serieus aan toe gaat… met andere woorden of er wel degelijk wordt beoordeeld volgens de kwaliteit van boeken, muziek, theater, dans en andere vormen van kunst… en er geen andere motieven het weleens overnemen…
  Wat het snobisme betreft… daar kan ik ook verhalen van vertellen…
  zoals het woord dat gericht werd naar de mensen op eerste klas plaatsen in een concertzaal… als kenners van klassieke muziek die zo verlekkert zijn op die muziek dat ze niet zoals sommige anderen een hoestgeluid produceren… en daarbij ging de blik naar de rest van de zaal…

 25. henriette says:

  komt allen naar het Reve Forum
  De zin en vooral den onzin, staat daar op een rij

  http://reveforum.nl/