Open brief aan de koningin

Blog van gastschrijver PdeB

Nu alle feestelijkheden rondom de speciale verjaardagen van u en uw zus achter de rug zijn en zelfs alle herhalingen van de bijbehorende tv-verslagen daarvan ten einde zijn gekomen, wil ik toch eens een poging wagen om ook wat in de toekomst te kijken.
Van vele zijden wordt namelijk al geruime tijd gespeculeerd over uw mogelijke troonsafstand en de opvolging door de oudste zoon. Waarom zou ook een ‘gewone burger’ niet eens de stem laten horen.

In de diverse reportages van de laatste tijd kwam regelmatig uw kleindochter Amalia in beeld, bijv. bij haar eerste schooldag. Ontroerend te zien dat zij zo heerlijk een gewoon modern kind wil zijn en ook als zodanig zoveel mogelijk wordt opgevoed. Niettemin is het toch met alle media-aandacht een gedwongen sfeer en je hart gaat dan uit naar zo’n kleine meid. Het moeilijke afscheid nemen van de kleine op haar eerste grote alleen-dag door de ouders sprak ook boekdelen, al ging dat ook zoals dat overal elders duizenden keren gebeurt.
Dit, en eerdere dergelijke waarnemingen, bracht mij tot het volgende: waarom zouden we toch het feodale principe van erfopvolging in stand houden en daarmee telkens weer uw nieuwe familieleden opzadelen met iets wat zij wellicht niet wensen, maar waartoe zij zich bijna gedwongen zien. Juist dan zal het met die open houding van bijv. een Amalia snel gedaan zijn. Is vrijwilligheid hierin niet verre te prefereren? Dit zou te bereiken zijn door op enige termijn het koningsschap te verruilen voor een vrij verkiesbaar presidentschap. Wie zich daarvoor beschikbaar wil stellen doet dan dan tenminste uit eigen, vrije wil, iets wat ‘de Nederlander’ toch zo graag hoog in het vaandel houdt? Daarbij hoeft ook helemaal niet te worden uitgesloten dat Amalia naderhand zelf een poging kan wagen om verkozen te worden! Extra voordeel is natuurlijk ook dat bij eventueel tegenvallen van de presidentiële eigenschappen de regeringsperiode eindig is en er bovendien altijd de mogelijkheid bestaat tot tussentijdse actie. Dat ons land tot dusver veel geluk heeft gehad bij de opvolgingen is geen enkele reden om daar voor de toekomst vast op te mogen rekenen. Overigens is het vrees ik een illusie dat een dergelijke regeringsvorm minder kostbaar zou zijn, en het is bovendien ook van veel minder belang.

Zou het geen fantastisch handelen zijn, Majesteit, en van groots koningsschap getuigen, indien u, na uitgebreid familieberaad hierover, naar buiten kwam met de mededeling dat de Oranjes het bijv. na de komende regeringsperiode van Willem-Alexander voor gezien houden en het koningsschap wensen te verruilen voor een moderne regeringsvorm?
Niemand kan feitelijk uw familie beletten massaal afstand te doen!
Dan kan Amalia nu alvast als een echt gewoon mens opgroeien en later kiezen wat zij zich zou wensen en niet iets wat afstamming dicteert.
Daarmee zou Nederland ook weer echt op haar moderne toekomst zijn voorbereid.

This entry was posted in Gastschrijvers and tagged . Bookmark the permalink.

6 Responses to Open brief aan de koningin

 1. Hanneke says:

  Dit is helemaal uit mijn hart gegrepen!!!
  Lang leve de republiek!

 2. Harry says:

  Helemaal mee eens, maar als de Oranjes van het koningschap af zien dan nog wordt Amalia nog geen gewone burger. En de rest van de prinselijke kroost ook niet. Daar zal nog wel een lange tijd over heen gaan voordat de verhoudingen “genormaliseerd” zijn.

 3. klaproos says:

  ahhh nee:-)) paulus,
  ik geloof in sprookjes en ik hou van tradities
  laat ons het koningshuis maar mooi houden …

 4. Marloes says:

  3 werf hoera! een brilliant plan. Laten we hopen dat hare majesteit deze oproep leest en haar kleindochter een fijne toekomst gunt dan zijzelf gehad heeft.

 5. Plaus says:

  In stand houden, zoals het nu is, maar meegaan met de tijd van nu. De Oranje kinderen op laten groeien met het tintje Oranje extra boven, het maakt ons Nederlands volk tot wie we zijn…toch? Vind het wel iets bijzonders hebben…een Koning straks…Ga maar rusten Bea, je hobbies of met andere waardevolle zaken je dagen vullen, en geniet dan van je kleinkinderen is mijn advies…Laat WA maar Koning worden! Hoeze! Leuke log trouwens PDB…laat je nadenken. Groeten aan Cornette!

 6. Marijke says:

  ’t Heeft toch wel wat dat Koningshuis….