Okinawa

Er is 25 jaar lang onderzoek gedaan naar de reden waarom mensen op het Japanse eiland Okinawa zoveel ouder worden dan elders in de wereld. En niet alleen gewoon ouder worden maar ook veel langer fit en vrolijk blijven. In Okinawa is ouderdom eigenlijk niets bijzonders. Als je 70 bent ben je nog een kind en als je 80 bent begin je net te leven. De verjaardagen van ouderen (en dan hebben we het over zo rond de 100 jaar) worden volop gevierd. Er is een speciale feestdag voor het moment dat je 97 wordt.
Oudere Okinawaanse vrouwen staan in hoog aanzien en zijn de belangrijkste peilers van de gemeenschap. Stilzitten is er niet bij als je op leeftijd raakt. Sporten, bewegen en hobbies zijn en blijven tot je laatste snik heel belangrijk.
Ziekten die in de westerse wereld in de top tien staan als doodsoorzaak komen in Okinawa vrijwel niet voor. Zelden Alzheimer, kanker of hart-en vaatziekten. Van de 100.000 vrouwen op Okinawa overlijden er gemiddeld 4 aan borstkanker.
De Amerikanen die het onderzoek deden hebben inmiddels een website in het leven geroepen en een aantal boeken geschreven.
Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat er vier hele belangrijke zaken zijn waar de Okinawanen zich aan houden.
Het is heel belangrijk om aan alle vier die voorwaarden te voldoen want ze gelden als poten van een stoel.
Zaag één poot eraf en je kunt niet meer zitten op die stoel.
Je snapt natuurlijk wel welke kant dit opgaat maar toch ….

Voeding:
Weinig calorietjes, veel vezels en veel groente. De Okinawanen lachen alleen maar om onze 200 ons groente en 2 stuks fruit per dag. Zij houden het op 7 of meer porties groente en fruit. Daarbij 7 of meer porties volkoren granen in de vorm van brood, rijst en mie. Minstens 2 porties soyaproducten.
Enkele malen per week eten ze vette vis en ook nog wat calciumrijk voedsel zoals zuivel en zeewier. Weinig vlees en heel veel water en thee. Alcohol slechts met mate.

Beweging:
Het dagelijks leven op Okinawa staat in het teken van bewegen. Of dat nu sport is of dansen, tuinieren of wandelen. Tot op hoge leeftijd is bewegen van levensbelang.

Sociale omgang:
De inwoners van Okinawa zijn sterk betrokken bij elkaar. Buren- of vriendenhulp is altijd vanzelfsprekend. Ze onderhouden sterke banden met elkaar op alle gebied. Ook financiele steun is de gewoonste zaak van de wereld.
Delen en helpen. Ze hebben er zelfs een woord voor: Yuimaru.

Spiritualiteit:
Een zeer positieve levensinstelling. Wat je gelooft dat ben je zelf. Als je denkt dat je oud zult worden dan is de kans groot dat het ook zal gebeuren. Ze geloven sterk in hun manier van leven en leven ook in een veel lager tempo.
Ze hebben vrijwel altijd een vakantiegevoel. Komt het vandaag niet dan komt het morgen. Geen haast, geen stress.
Meditatie is een normaal onderdeel van de dag. Spiritualiteit en kruidenremedies zijn bijna net zo belangrijk als de Westerse geneesmiddelen.
Oudere vrouwen worden vaak de Sjamaan van de gemeenschap en zorgen voor advies en hulp op het spirituele vlak. Heb je een lichamelijk ongemak dan kun je altijd nog naar de dokter.

We kunnen nog een hoop leren van de Okinawanen.

This entry was posted in De rest. Bookmark the permalink.

7 Responses to Okinawa

 1. Radar says:

  Wacht maar tot een sluwe jongen ontdekt, dat er met iets op Okinawa goed geld valt te verdienen. Dan zullen wij de Okinawezen [Okinawariaten?]even het een en ander leren. En dan is het afgelopen met dat lange genieten van het Nipponese [Nipponiaanse?] AOW-tje.

 2. JeeBee says:

  Ik wil naar Okinawa. Nú!

 3. Indigo says:

  Dit klinkt geweldig.
  Vooral de kwaliteit van het leven spreekt me bijzonder aan.
  Voor ons zal het wel te laat zijn, want eer zo een levensstijl helemaal in je zit, ben je wel wat jaartjes verder, maar als JB gaat, ga ik ook!!!

 4. Renesmurf says:

  Ik denk dat het ook in sterke voorouders zit.
  En daar valt weinig aan te doen.

 5. Lucide says:

  Ik zou wel wat leefadviezen van de dames daar willen hebben!

 6. Cornette says:

  @ Smurf. Maar hoe kwamen die voorouders dan zo sterk?

 7. Sterappel says:

  Kijk, dat zijn de goeie berichten!