Mosquito

Lollig ding zo’n Mosquito. Maar ik begrijp dat ik hem als particulier niet zomaar kan kopen want ik zou hem weleens kunnen inzetten tegen spelende kinderen. Boven de 25 jaar heb je er geen last van en daaronder maakt het ding je gek. Ik blijf het een raar idee vinden dat er geen andere oplossingen zijn tegen piesende en vernielende hangjeugd. Hebben die kinderen dan geen ouders? En wat vinden die ervan dat de vrucht van hun samenzijn de samenleving schade en overlast bezorgt? Betalen die ouders de schade? En zo nee, waarom niet? Vragen die ouders zich af waar hun kind is op tijden dat hij/zij niet thuis is? Zo nee, waarom niet? Kunnen die kinderen niet gewoon in de voor- of achtertuin van die ouders gaan hangen? Zo nee, waarom niet? Waarom zie ik wel heel veel hangjeugd maar roepen alle ouders die ik tegenkom dat hun kind dat niet doet? Wie zijn de ouders van die kinderen dan? Waarom hangen die kinderen niet gewoon gezellig bij elkaar maar moeten ze ook heel veel herrie maken en vernielingen aanrichten? Wie heeft ze dat geleerd?
Wat dat herrie maken betreft is het antwoord simpel. Gillen en schreeuwen is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Wij wonen in een winkelcentrum en daar is keihard praten en gillen een normale vorm van communicatie. Zowel bij volwassenen als bij kinderen. Ook in de “achtertuin” (zoals we ons dakterras noemen) schijnen uitsluitend nog hardhorende wezens rond te lopen. Schreeuwen, schreeuwen en nog eens schreeuwen en daarna nog een uurtje gillen.
Ik wil graag een stuk of vijf van die Mosquito’s want misschien kan ik dan ook eens rustig op mijn terras zitten en een boekje lezen. Wellicht kunnen de uitvinders van deze wereld eens een mini-Mosquito uitvinden. Je hangt zo’n ding strak om de nek van een jong wezen (een soort halsband) en zodra ze teveel lawaai produceren met hun stembanden gaat het geval minstens een kwartier snerpen. Hebben we de geluidsoverlast vast opgelost. Nu de vernielingen nog. Maar dat is een kwestie van automatisch afschrijven van de rekening van Pa en Ma.
Wedden dat het dan snel afgelopen is?

21 gedachten over “Mosquito

 1. Nanos

  Als ze maar vaak genoeg naar de disco zijn geweest, helpt die Mosquito niet meer.
  Je hebt natuurlijk volkomen gelijk. Waarom weten die ouders niet wat hun kinderen doen? Ik snap sowieso niet dat ouders het accepteren dat hun vijftienjarige zoon/dochter elk weekend ’s nachts om vier uur of nog veel later thuis komt, vaak nog bezopen ook.

 2. Pasula

  Ik kan me geheel vinden in jouw stukje en in de reactie van nanos. Ik nodig je uit om 1 dagje rond het Almeerse CS door te brengen, je wil niet weten wat je dan allemaal ziet en meemaakt.

 3. PdB

  Goed plan van die mini-Mosquito! Kunnen ze dan ook niet meteen
  een kalmerend middel in het halsje injecteren als zo’n kind zich
  de longen overschreeuwt? Helpt dubbel!
  En dat afschrijven van de rekening van Pa en Ma: wel graag
  kwadratisch dan toch, anders helpt het toch weer niet…

 4. Harry

  Cornette, ben jij niet jong geweest? Ik wel, alhoewel dat alweer een eeuwigheid geleden is. Ook ik heb wel eens op plaatsen rondgehangen en lawaai gemaakt waar het eigenlijk niet netjes was. Maar ja, je bent jong en die oude “lullen” moeten niet zeuren.
  Nu ben ik dus wat ouder en heb er afe en toe ook wel last van, maar dan denk ik even aan bijna 40 jaar terug en denk:”Laat maar, het waait vanzelf weer over.” En inderdaad, na een bepaalde tijd houdt het vanzelf op. De jongeren zoeken dan weer een andere plaats.
  Maar je hebt gelijk, lastig is het wel.

 5. Cornette

  @Harry. Toen we een aantal jaren geleden (in een ander huis) 14 hangjongeren uit de hal van de flat verwijderden en toen bleek dat die jongeren de brievenbussen in elkaar geschopt hadden, zei de vader van één van hen dat ook. “Ben jij nooit jong geweest?”.
  Ja, dat ben ik. En ik was geen beste. Maar hangen en vernielen heb ik nooit gedaan. Er zijn wel spannender dingen te doen als je jong bent.

 6. klaproos

  whahaha jij geeft de ultieme oplossing cornette,
  ja was het maar zo eenvoudig…

  groetjes en een fijn weekend gewenst
  klaproos

 7. nrrdgrrl

  nog een beetje gekker: als ik tegen mijn dochter van anderhalf zeg dat ze niet zo moet gillen (wanneer ze haar zin niet krijgt) vertellen anderen mij vaak dat ik te streng ben!

 8. Harry

  Cornette, als het om vernieling gaat wordt het een ander verhaal. Dan gaat het niet meer op dat je vroeger zelf ook jong bent geweest. Daar heb ik mij ook niet aan schuldig gemaakt. Mijn vader zag me aankomen….

 9. CiNNeR

  Vol verbazing heb ik het artikel gelezen en eerlijk, wat een rotoplossing zeg. Ben je 23 en je gaat boodschappen doen, wordt je telkens even gestoord van dat ding. Heb je pech en ben je een van de ongelukkigen die dat ding nog hoort als je over 25 bent en je woont er in de buurt, wordt je helemaal geschift.

  Men vond een samenscholingsverbod wat rigoreus omdat het jongeren, veelal kindren zijn. Wat een onzin! Klinkt mij in de oren als ‘we willen geen opvoedkundige maatregel invoeren dus grijpen we maar naar vreemdere middelen, hoeven we zelf niets meer te zeggen’.

  Maar dat is mijn mening 🙂

 10. Michiel

  ‘k snap het probleem wel, maar denk niet dat dit een oplossing is. Lijkt me ook wat gevaarlijk, ‘k vermoed dat jongeren er sneller gehoorproblemen door krijgen. ’t is namelijk niet alleen de irritant hoge toon, maar ook het volume dat behoorlijk hoog is.

  En ja, ook ik heb een p-hekel aan van die groepjes jongeren. Maar ook aan van die groepjes mensen van mijn eigen leeftijd en groepjes ouderen die zich soms net zo gedragen. Denk dat het meer een moreel probleem is dan iets dat zo simpel op te lossen is.

  De leeftijdsgrens van 25 is ook wel mooi gekozen, maar nauwelijks reëel. Ik ben 28 en hoor dergelijk hoge tonen ook gewoon goed. En met mij een hoop anderen…

 11. Marius

  Het probleem is reëel, de ergernis ook, maar de oplossing absurd en zinloos. Ik ben het met je eens dat het anders moet kunnen en vergis je niet in de hoge mate van onverschilligheid en machteloosheid en gebrekkige sociale vaardigheden van veel volwassenen – maar de benadering moet mijns inziens radicaal anders. Contact maken, in gesprek gaan, je op enige wijze verbinden met hen zodat je werkelijk gaat begrijpen wat er leeft – want het is vaak een collectieve reactie op veel variaties van onvrede.

 12. renesmurf

  Wat een onzinuitvinding zeg.

  Jeugd moet gewoon wat te doen hebben, criminaliteit onstaat uit verveling.
  En lawaai hoort er gewoon bij, hoe vervelend ook.

 13. genevieve

  helemaal eens met je log wat betreft lawaai… al ken ik haha zo’n Mosquito niet maar dat ga ik wellicht zo te weten komen als ik op die naam klik…
  Maar de hinder van het roepen, schreeuwen, zeg maar tieren… ken ik wel… en ja… ik ben ook jong geweest… maar inderdaad… zoals je zelf al aangeeft… dan riep je wel… je zong en maakte pret, je lachte maar je tierde niet…
  Het valt op dat de herrie vaak een agressief tintje heeft… en dat maakt het net niet draaglijk… niet leuk… niet denkend aan je jeugd… want zo was het niet… toch niet bij mij…
  In dat roepen (dus niet tieren en schreeuwen) kwamen niet in elke zin minstens drie schunnige woorden voor… en er werd ook niet naar voorbijgangers gescholden… of erger nog openlijk gelachen.
  Men gooide niet met keien tegen de glasbak… en s’nachts werden ook meestal geen flessen wijn geleegd op een pleintje om ze vervolgens ook meteen in de glasbak te knallen… tjsa… er waren dan ook nog geen glasbakken… 🙁 Muziek hoefde niet de andere kant van de straat te bereiken… en zeker niet na tienen.
  En in de autobus hoefde je ook niet naar 5 verschillende MP3 muziekjes te luisteren… want ja… die waren er nog niet…
  Voor mij staat één ding vast… met respect voor mekaar… kan het anders… op alle gebied, zelfs met roepen, en MP3’s… irritatie kan ontladen op een andere manier dan op een die andere mensen op hun beurt irritatie bezorgd. Mooi meegenomen, toch?…
  De vraag is : waarom wordt er zo geroepen en getierd??? Een kwestie van ontladen… en waarom is die ontlading zo hevig? Wat doet men met die andere tijd… die blijkbaar nadien zorgt voor zo’n explosieve uitlatingen? Computeren en spelletjes, tv, autorijden, … inspanningen en geen ontspanningen!… steeds drukte om je heen… werkt stresserend… ik weet… een fractie van alle stresstoestanden…
  Ik merk het ook aan voetbaltoestanden… woon al bijna 20 jaar in de buurt van een voetbalstadion… nu ja… in de buurt… niet écht… maar het geluid is zo veel erger geworden dat je de ‘fan?’ hoort TIEREN niet meer roepen… of scanderen op een manier die je kippenvlees bezorgd…we horen het tot in onze woonkamer… het is op zijn minst ‘angstaanjagend’ te noemen… en néén… zo was het niet voor vijf of tien jaar geleden…! Een heleboel mensen en jongeren lijken meer op opgedraaide veren… dan op mensen die gewoon genieten… het lijkt wel of ze zich voortdurend moeten ontladen op een woeste bijna vikingachtige manier.

 14. genevieve

  hmmm… ja zo’n mosquito… nu weet ik wat het is… te gek om los te lopen… want ze geven dus ‘irritatie’ die dan weer andere net besproken consequenties heeft… die ook niet echt ‘voordelig’ zijn…

 15. yvonnep

  Volgens mij wordt het tijd dat er wordt opgevoed in plaats van grootgebracht. Maar daar schrijft Thomas Rosenboom veel beter over dan ik.

 16. ton

  Ik ben nog weinig verder gekomen dan de ouders aansprakelijk stellen. Lijkt mij nog steeds een goede oplossing en werkt volgens mij ook nog preventief.

 17. HB

  Ook ik ben jong geweest en ben er achter gekomen dat wij nog respect hadden voor onze ouders, politie, werkgever etc. maar wat er nu rond loopt is hersenloos door de shit die roken, drinken en weet ik veel wat ze uit spoken is een schande voor de samenleving en dan hoor je de ouders, ach laat die kinderen toch….. maar dat ze vernielingen aan richten aan auto’s, woningen en hun buurt treiteren dat zien ze niet (willen ze niet zien) als je ze dan op hun asociale gedrag aanspreekt is je auto de andere dag bewerkt (spreek uit ervaring) Nee, mensen we gaan een mooie tijd tegemoet met al de etterbakken die niet opgevoed zijn gewend hun zin te krijgen maar wat de ouders niet zien is dat zij monsters hebben gecreëerd die het nog heel zwaar gaan krijgen als Nederland economisch weer een mindere periode ingaat, bedankt ouders, ik hoop dat jullie zelf er het meeste last van gaan krijgen maar dat zal wel weer een ander zijn.

 18. VB

  nou, ik vind het helemaal geen goede oplossing, ik ben zelf 17, en ik ben gewoon geod met mijn leven bezig. Natuurlijk zijn hangjongeren irritant, en ik vind dat daar echt een oplossing voor moet komen, maar ik vind het echt niet normaal dat ik op zuidplein met een vriend zit te babbelen die ik op de metro heb gezien, en dan door zo’n keiharde stom ding hoofdpijn te krijgen. Als ze zo’n ding zouden kunnen instellen dat alleen maar hangjongeren er last van zouden krijgen prima, maar als ik gewoon mijn ding doe, wil ik het echt niet horen

 19. hans

  Ik woon in een bovenwoning bij een open portiek en daar staan de jongelui dus pal voor mij deur ze gebruiken wiet spugen op de grond en ze praten dusdanig dat je binnen de tv hard moet zetten om je te kunnen concentreren op de tv Ik heb ze meermalen aangesproken zonder resultaat. Ik vind dat je in je eigen huis rustig moet kunnen doen wat je wilt zonder gestoord te worden door hangjongeren. helaas politie en woningbouwvereniging doen ook niks. Het is hoogst irritant en ik weet helaas niet waar ze wonen. al heb ik het idee dat ouders tegenwoordig niet meer de baas zijn maar meer het knechtje van hun kinderen.

Reacties zijn gesloten.