Moederdag

Het is papaweekend en dus wordt het jongetje op deze moederdag wakker bij papa thuis. Samen maken ze een ontbijt voor Tante Tillie die tegenwoordig bij papa woont en dus zegt papa, “ook een beetje moeder is”. Na het ontbijt gaan ze naar de moeder van Tante Tillie die “ook een beetje oma is”. Na een uurtje en een glaasje limonade gaan ze naar zijn echte oma die de moeder van papa is. Daar krijgen ze een boterham en een kopje soep. Dan is het slechts een half uurtje rijden naar mama die, samen met Oom Frits, “die ook een beetje papa is”, al staat te wachten voor het raam. Het jongetje moet zich eerst verkleden want, zegt mama, zijn kleren ruiken naar Tante Tillie. Dan moeten ze op gaan schieten want het is al middag. Snel gaan ze naar de moeder van Oom Frits. Ook een soort oma. De moeder van mama (de echte oma) is de volgende gelukkige en gaat samen met jongetje, mama en Oom Frits naar de oma van mama (de mama van oma) die al heel oud is en in een speciaal huis woont. Na een kopje thee brengen ze oma weer thuis en trakteert Oom Frits op een Big Mac want het is tenslotte moederdag en dan hoeft mama niet te koken. De volgende dag op school vraagt de juf tijdens het kringgesprek of moederdag leuk is geweest. Het jongetje kijkt naar de grond en haalt zijn schouders op.
Hij geeft geen antwoord.

This entry was posted in Thuis. Bookmark the permalink.

36 Responses to Moederdag

 1. klaproos says:

  is eigenlijk ook niet zo gek hΓƒΖ’Γ†β€™Γƒβ€šΓ‚Β© cornette…
  je zou als volwassene al gek worden πŸ™‚

  mooi stukkie meid,
  XXX klapper

 2. Hannah says:

  Weer een juweeltje.

 3. nanos says:

  Prachtig!!

 4. Renesmurf says:

  Dat is ook veel te moeilijk uit te leggen allemaal!

 5. karin says:

  Ik wilde iets moois zeggen in de trant van: mooi geschreven, maar dat bedoel ik niet helemaal. Een leuk stukje satire … bijna.

 6. pascha says:

  ja…vreselijk is het…echt!

 7. Ik vraag me af wat het voor mensen van die kinderen maakt als ze zelf groot zijn..

  of-topic: Heel onbescheiden, maar zou ik je op mijn web-log mogen linken? Teruglinken is zeker niet verplicht.

 8. Pollie says:

  Het komt vaak voor. Veel scheidingen. Ik ben ook een beetje ‘moeder’, al zijn de kinderen nu ouder en doen ze voor mij niet meer aan moederdag. Is wel jaren zo geweest.

 9. Radar says:

  Niet leuk, niet goed voor de uk anno 2006. Maar blijft de vraag: wa’s “beter”: een serie moeders en oma’s of helemaal geen?

 10. annabee says:

  Mooi geschreven, maar ik vraag me af in hoeveel gezinnen het er werkelijk zo aan toe gaat. Ik ken er tenminste geen, ook onder de ‘gescheiden’ gezinnen niet, die op moeder- (of andere) dag van hot naar her sjezen met de kinderen. De bezoekjes die men wΓƒΖ’Γ†β€™Γƒβ€šΓ‚Β©l aflegt zijn plezierig, ook voor de kinderen. Niet alles waar kinderen bij betrokken zijn is negatief en veel kinderen in ‘gescheiden’ situaties hebben het uitstekend naar hun zin, omdat ze op meer adressen verwend en in de watten gelegd worden. Het is bovendien helemaal niet erg als kinderen hun eigen willetje en voorkeur eens een dagje ondergeschikt moeten maken aan de keuzes van de betrokken volwassenen.
  De boosdoener in je verhaal is in mijn ogen de juf, die vraagt of moederdag leuk is geweest; ’t kind is het waarschijnlijk allang weer vergeten als het niΓƒΖ’Γ†β€™Γƒβ€šΓ‚Β©t leuk was, is alweer met de dag van vandaag bezig. Zoals juffen er ook een handje van hebben te vragen hoe de vakantie was of sinterklaasavond; zeer dubieus, omdat door dergelijke vraagstelling (waar uiteraard antwoord op komt) de tegenstellingen tussen kinderen benadrukt en aangescherpt worden. Niets erger dan kringgesprekken, voorzover mijn ervaringen reiken leiden ze nooit tot iets goeds, iets opbouwends; integendeel. Maar de nieuwsgierigheid van de juf wordt wΓƒΖ’Γ†β€™Γƒβ€šΓ‚Β©l bevredigd.

 11. annabee says:

  @Radar
  Beter een hele serie moeders en oma’s dan geen.

 12. blue says:

  prachtig!

 13. Cornette says:

  @Annabee. Er zijn meerdere boosdoeners. De juf inderdaad maar ook de moeder die wil dat het kind andere kleren aantrekt omdat …..
  Het komt echt voor. Het is werkelijkheid. In dit soort situaties kun je je voorstellen dat dit niet alleen maar op moederdag speelt maar een rode draad is in het hele leven van het kind.

 14. Toaske says:

  Indrukwekkend. De soms zo complexe wereld van een kind.

 15. ton says:

  Prachtig stukje. Gelukkig ben ik opgevoed door ouders, die niet aan moeder- of vaderdag deden en later – toen wij de deur uit waren – zorgden dat ze met dit soort dagen weg waren, zodat wij ons niet verplicht hoefden te voelen. Mijn kinderen weten ook dat ze alleen langs hoeven te komen wanneer ze dit zelf willen en niet op door de commercie geregiseerde dagen.

 16. plutone says:

  Mooi verteld, Cornette, maar Sorry, ik kan het niet volgen, kun je het eens op een andere manier vertellen?

 17. Indigo says:

  Arm kind.
  Ooit las ik over een gescheiden echtpaar met kinderen, waarbij de kinderen na de scheiding in hun huis bleven wonen en pa en ma verkastten naar een flatje en per toerbeurt een week voor de kinderen kwamen zorgen.
  Het blijft een gedoe, maar voor de kinderen een stuk rustiger.

 18. annabee says:

  @Cornette
  Vaders en moeders zijn de pest voor kinderen. πŸ˜‰ Niet dat ik mezelf op de borst wil kloppen, maar ik ben wel blij dat ik op dit soort dagen (en ook op alle andere) altijd een zeer nuchtere houding heb kunnen hanteren t.o.v. de verschillende vaders en nieuwe moeders en de diverse oma’s en opa’s. Mijn leven is bij tijd en wijle best ingewikkeld geweest, maar zowel mijn kinderen als ik hebben altijd geprobeerd er de humor van in te zien en geleerd de positieve kanten te zoeken; dankzij mijn nuchterheid weten mijn kinderen ook niet beter dan nuchter tegen het leven aan te kijken. Een heel goede oplossing voor dit soort dagen (moederdag, maar ook verjaardagen bijvoorbeeld) was iedereen gewoon bij ons uitnodigen. Ze kwamen tΓƒΖ’Γ†β€™Γƒβ€šΓ‚Β³ch niet allemaal, maar de boodschap was begrepen: het zou gekkenwerk zijn overal achteraan te jakkeren, het hele land door, ongeacht of dat nou met mij of met een van de vaders was.

 19. plutone says:

  Een van de vaders…..
  Nu maak je me nieuwsgierig!

 20. She says:

  Ik krijg er bijna tranen van in mijn ogen. Zo zielig voor het jongetje, want inderdaad dit is niet slechts ΓƒΖ’Γ†β€™Γƒβ€šΓ‚Β©ΓƒΖ’Γ†β€™Γƒβ€šΓ‚Β©n dag, zo ziet zijn leven eruit. Van kinderen van gescheiden ouders wordt soms te veel flexibiliteit verwacht. Vooral de kinderen die geen partij willen trekken, die veel behoefte hebben aan harmonie, zijn constant bezig met het onderdrukken van hun gevoelens. Veel volwassenen beseffen dat niet en/of gaan daaraan voorbij.

 21. Lucide says:

  Prachtig dramatisch ‘de kindertjes zijn toch maar weer de dupe’ verhaal. Tranentrekkertje eerste klas, Cornette πŸ™‚

 22. hanneke says:

  eigenlijk een heel triest verhaal en helaas helemaal van deze tijd…

 23. Meisje says:

  Ja. Laatst nam mijn nichtje (8 jaar) mij in vertrouwen over iets vervelends wat onlangs gebeurd was tussen haar gescheiden ouders. Ik probeerde goed te luisteren naar wat ze zei, en vooral geen partij te kiezen. Maar ja. Ik was toen en ben nog steeds zooo woedend op haar vader dat ik misschien niet helemaal onpartijdig heb gehandeld tijdens het gesprek. Tis eigenlijk belachelijk om te zien hoe makkelijk de ego’s van volwassenen negatief opbloeien en hoe snel kinderen ‘vergeten’ worden in dergelijke situaties.

 24. Anoniem says:

  je zou het je kat nog niet aandoen.
  Ik heb een vriendin die zo grootgebracht is; ze is 38 jaar, toen zij klein was begon dat gedoe zo’n beetje. Ze probeert mij de familieverhoudingen wel eens uit te leggen; dan dan doe ik of ik het kan volgen..Ze walgt nog steeds van al die onvolwassen egotrippers

 25. Tien says:

  hoi, aan het plaatje bovenin zie ik dat ik hier eerder ben geweest. Je tekst is een snoepje. Ik ga hier vaker lezen, dat weet ik wel! Dank!

 26. klaproos says:

  tralalalalala en we gaan nog niet naar huis,

  en bij kleupe in de kelder is nog zat πŸ˜€ πŸ˜€

  met de polonaise door het logje kwam banjeren

  en dadde me toffe loggers zijndat willen we weten daarom loggen wij
  overal…
  overal overal…waar de loggers zijn daar is het bal πŸ˜€

  “volgende log “aansluiten maar πŸ˜€

 27. Marijke says:

  Oeps……… hi hi. Arme moeders op moederdag….

 28. silverlady says:

  patchwork is alleen mooi in dekens, niet in gezinnen:)

 29. meizoen says:

  gruwelijk…. ik zag afgelopen zondag in alle vroegte een complete bloemenstal staan voor een bejaardentehuis. lekker makkelijk!
  we deden/doen nog steeds niets aan dit commerciele feest.
  ik bewaar wel de lieve knutsel dingetjes die mijn dochter vroeger voor me maakte en afgaf als ‘kleingeitje’.
  ik vind ook dat alleen een zachtrose geranium in ouwerwets potje het enige kadootje is, dat kan.
  maar ik genoot wel van stukje!

 30. yvonnep says:

  Mooi stukkie! doet er niet toe of het waar of niet waar is…

 31. nrrdgrrl says:

  voor annabee en de anderen een van mijn favorieten:

  This be the verse

  They fuck you up, your mom and dad
  They may not mean to, but they do.
  They fill you with the faults they had
  And add some extra, just for you.

  But they were fucked up in their turn
  By fools in old-stylen hats and coats,
  Who half the time were soppy-stern
  And half at one another’s throats.

  Man hands on misery to man
  It deepens like a coastal shelf.
  Get out as early as you can
  And don’t have any kids yourself.

  Philip Larkin

 32. Cornette says:

  @nrrdgrrl. Errug goed ! Om te bewaren.

 33. zeppo says:

  Pas gescheiden vriend vroeg laatst aan zijn dochter (vijf) of die niet die aardige mevrouw een keer wilde zien die papa ontmoet had en zo vriendelijk vond.

  Dochter zei nee.
  ‘Dan ben jij niet meer mijn vriend papa’.

  Waarop ze (nog) niet hoefde….

 34. Fairyteeltje says:

  Mooi geschreven en soms herkenbaar…Ook boeiende reacties waarbij ik me grotendeels aansluit bij de woorden van Anabee

 35. Rozerood says:

  Niet te tragisch, mensen. Gewoon een humoristisch verhaaltje.