Het nieuwe zorgstelsel

De gezondheidszorg moet bezuinigen. Erg veel bezuinigen. Er komt dus een nieuw zorgstelsel en spooknota’s van ziekenhuizen gaan aangepakt worden. Goeie zaak als je het goed aanpakt tenminste. Met deze minister en deze regering kun je niet anders dan je twijfels hebben over die aanpak. De bedoeling is goed maar de uitvoering zit zo rot in elkaar. Bovendien is ook niet uit te leggen waarom er in verpleeghuizen e.d. zulke drastische bezuinigingen worden doorgevoerd in een land dat in de top tien staat van rijkste landen van de wereld. Dat er verbetering mogelijk is en dat er efficiënter gewerkt kan worden is een feit. Ze zouden in Brussel eens kunnen beginnen met die idiote verhuizing van Brussel naar Straatsburg en terug (iedere zes maanden) een halt toe te roepen. Maar dat terzijde. Er zijn m.i. nog wel simpeler bezuinigingen mogelijk. Medicijnen bijvoorbeeld. Heb je weleens in het herhaalreceptcircuit gezeten? Medicijnen die je tot nader order of je hele leven moet blijven gebruiken. Maar wel iedere drie maanden bellen om een herhaalreceptje en daar rinkelt de kassa weer ! De nota van 13,75 euro voor het inspreken van een antwoordapparaat is snel ontvangen. Je zou natuurlijk de verantwoording ook bij de apotheker kunnen leggen zodat de huisarts uitsluitend bij wijzigingen in beeld komt. Scheelt misschien heel wat nota’s. Bovendien zou de huisarts samen met de apotheek eens wat strenger kunnen kijken naar de voorraad medicijnen die mensen in huis hebben. Doen ze al? Zei je dat nou? Moet ik deze toch even kwijt. Mijn moeder was een hypochonder van het zuiverste water. Dat geef ik toe. Ze belde minstens twee tot drie keer in de week met de huisarts (kassa) en bezocht hem net zo vaak (kassa) of liet hem aan huis komen (kassa).
Het irriteerde de huisarts mateloos maar hij deed er verder niets aan behalve dan uitschrijven van recepten zoveel ze maar wilde en voor wat ze maar wilde. Ze deelde ze zelfs uit op verzoek. “Wil jij een pilletje voor …..? Vraag ik wel aan mijn huisarts, die is niet zo moeilijk.” In de laatste jaren van haar leven raakte ze de draad van het leven een beetje kwijt en wilde graag medicijnen in voorraad hebben (kassa). Na haar dood in november vorig jaar vonden wij drie grote Albert Heijn Tassen (en dan heb ik het niet over plastic tasjes) medicijnen in haar huis. En niet de meest onschuldige. Integendeel zelfs.
Noch de huisarts noch de apotheek hadden de vinger aan de pols gehouden bij het uitschrijven en verstrekken. Maar er is nog een partij die alles maar liet gebeuren en zonder morren betaalde. De zorgverzekeraar. En dat is slechts één reden dat ik zo mijn twijfels heb over het nieuwe zorgstelsel.

10 gedachten over “Het nieuwe zorgstelsel

  1. Radar

    Morgen, Cornette. Weet je, alles wat je aandraagt is volkomen legitiem en ik ben het er dan ook volledig mee eens. In aanvulling daarop nog even dit. Efficiencyverbetering en kostenreductie zijn natuurlijk helemaal niet echt de redenen om tot invoering van een nieuw systeem over te gaan. De efficiency in de echte zorg [daar sluit ik nadrukkelijk het enorme bureaucratische apparaat wat er omheen gebouwd is van uit] is niet zo veel mis mee. Zoals met alles, waar het “kankergezwel� marktwerking zich aan vastkleeft, moet ook de zorg een winstmakende bedrijfstak worden. En dan geen winst voor de patient, maar nadrukkelijk winst voor zorgverzekeraars, farmaceutische industrie e.d. En standaard gaat winst ten koste van dienstverlening en kwaliteit.

  2. Mm..

    Ik ben het hier met Radar eens denk ik. Het draait meer om de verhoging van de marktwerking (waarom zou je anders zo’n grote verantwoordelijkheid bij de zorgverzekeraars neerleggen?) dan om het verminderen van bureaucratische rompslomp. Die wordt m.i. met de invoering van het nieuwe zorgstelsel namelijk alleen maar groter.
    De kans op oneerlijke concurrentie wordt ook alleen maar groter. Zorgverzekeraars gaan bepalen van wie de patiënt zorg krijgt. Dat kan dokter A of B zijn.. en tegenover het toekennen van de patiënt als beloning moet natuurlijk wel een beloning staan voor de verzekeraar.

    Ik word in ieder geval niet bijzonder gelukkig van deze plannen zelfs al zou het betekenen dat ik minder zou moeten gaan betalen dan ik nu aan mijn particuliere verzekering kwijt ben.

  3. Cornette

    Ik ben het ook zeker met Radar eens. Het staat in ieder geval vast dat de patient/client niet het belangrijkste is in het nieuwe zorgstelsel.

  4. Lucy

    Pijnlijk vind ik van dit kabinet dat een mens gezien wordt als ‘geld-kostend’ of ‘geld-opbrengend’, meer niet. Meer macht bij de verzekeraars zal geen verbetering in de zorg zijn. Bij verzekeraars draait het ook uitsluitend om geld. Beetje lullig als je in deze tijd erg veel te maken hebt met de medische wereld.

  5. ChasingDreams

    Bij het overlijden van mijn schoonmoeder troffen we genoeg medicijnen aan om een hele vuilniszak mee te vullen. De meeste doosjes nog ongeopend. De huisarts bleef blijkbaar maar uitschrijven. Belachelijk gewoon!

    Die herhaalrecepten…. al jaren een doorn in m’n oog, een schandaal gewoon!

    Maar het ergste vind ik nog dat ik zo lang ik me kan herinneren hoor dat er bezuinigingen moeten plaatsvinden in ons zorgstelsel (en dus worden er telkens nieuwe maatregelen getroffen) en onze ziektekostenverzekeringen steeds schrikbarend worden verhoogd. Ik vind het geen ramp om in te moeten leveren wanneer ik zie dat er ook daadwerkelijk verbeteringen plaatsvinden, maar wanneer ik in drie jaar tijd 125 euro per maand (!) meer ben gaan betalen voor mijn ziektekostenverzekering )en velen met mij) én er nog steeds bezuinigd moet worden, dan heb ik het duidelijke gevoel dat er iets helemaal scheef zit.

  6. Gate

    Radar stelt het doel en de oorzaak haarscherp. En het behoeft verder geen verduidelijking wie daarvoor het gelag zal betalen. U en ik. Het zal de ‘industrie’ verder een zorg zijn.
    ‘Achmea ontzorgt’ krijgt op deze manier een bijzonder wrange betekenis.

  7. yvonnep

    Yes!!! Wat ik helemaal niet om te pruimen vind is dat mensen die míj diensten moeten leveren worden uitgezocht door de zorgverzekeraar. Aan de ene kant is er het PGB en de klant centraal en weet ik wat. Aan de andere kant worden we weer monddood gemaakt. Mag ik alsjeblieft zelf uitmaken uit welk deel van de stad de man of vrouw komt die in mijn mond moet frutten (tandarts) of erger (gynaecoloog, bijvoorbeeld).

  8. Renesmurf

    Ze moeten altijd bezuinigen , en ondertussen worden er steeds meer dingen uitgevonden om de mensen te helpen.
    Dat is alleen maar goed, maar dat maakt het wel duurder.

  9. meizoen

    nou kijk; iets wat ik blijkbaar nooit begrepen heb is dat die arme portier (waar deed ie het van?) ook betaald moet worden. dus daarom dat diagnosedingesformulier! ik begreep er nooit veel van, maar nou helemAAl niet meer.
    en dat er zo’n mercure keten deskundige moet komen om het allemaal nog ’s op te leuken, soit!

    nee niet soit.. waarom demonsteren we ons niet een ongeluk??
    mijn lieve huisarts mag geen praatje meer met me maken, want: ring!
    goddomme volgend jaar om deze tijd krijgen we briefjes van onze verzekeraar waarin hij ons uitlegt dat het toch echt beter is om eerst een aantal maanden Becel te gebruiken eer we naar de dokter gaan. en als we dat dan toch perse willen dat dat wel kan, maar op eigen kosten… ik zweer het je!

Reacties zijn gesloten.