Dumb, Dumber, Dumbest

Dumb:
De geweldadige eenmansactie op een universiteit in de Verenigde Staten vorige week heeft natuurlijk een grote ontsteltenis bij iedereen veroorzaakt, zowel binnen als buiten de States.
Dat is begrijpelijk en terecht: je verstand staat erbij stil hoe iemand in staat is enige tientallen mensen dood te schieten, nadat je een paar uur eerder al twee slachtoffers hebt gemaakt.

Dumber:
Naar nu blijkt heeft de dader kans gezien tussen de beide aanslagen door een videoboodschap op de post te doen. Los van de totaal verwarde inhoud daarvan (die alleen maar duidelijk maakt dat we met een ontspoorde en gefrusteerde jongeman te maken hadden) is het ware ongelofelijke van het hele verhaal, dat niemand er kennelijk aan gedacht had het universiteitsterrein na de eerste aanslag af te zetten en massaal te doorzoeken. Hiervoor zou men enkele uren de tijd gehad hebben. Voorbeelden van ‘verdertrekkende’ daders zijn er van andere gelegenheden ook wel bekend. Gebrek aan mankracht kan het ook niet zijn geweest: na de tweede aanslag wemelde het er van stoere agenten, met honden en al, die urenlang macho bleven rondstappen, terwijl de dader toen allang dood was…
In ditzelfde ‘dumber’-kader past overigens ook de haastige actie van NBC om de bewuste videoboodschap van de dader direct uit zenden, nota bene nog vóór de uitvaart van de slachtoffers. Zelfs van nieuwsbeluste verslaggevers had men toch wel de fijngevoeligheid mogen verwachten dat zij konden wachten tot ten minste na de begrafenissen/crematies.

Dumbest:
Maar nu het dieptepunt van de hele geschiedenis.
Ik dacht eerlijk, dat we laatst al, tijdens de 2e-kamerverkiezingen, de ‘dumbest’ hadden meegemaakt, namelijk met de VVD-voorman Rutte, toen die durfde voorstellen om het verziekte milieu een handje te helpen door juist méér fabrieken e.d. te bouwen, en dan met de extra winst daarvan de sanering van het milieu te bekostigen. (Wat-ie in gedachten had als oplossing van de meerdere milieuverontreiniging die dáárdoor weer ontstaat, vertelde hij er helaas niet bij).
Maar het kan altijd nog een graadje erger, zo blijkt:
Op de dag van de aanslag reeds kwam daar de voorzitter van de een of andere Amerikaanse ‘Gun’-club naar voren, die beweerde dat deze ramp allemaal te wijten was aan de slechte bewapening van de Amerikaanse bevolking! “Wanneer leren we nou eindelijk eens dat we ons alleen kunnen verweren tegen dergelijke aanslagen als we ons op ruime schaal bewapenen?”, vroeg hij zich hardop af…
Ja, ja: als je geweld wilt uitbannen begin je dus niet met te proberen zoveel mogelijk wapens aan banden te leggen, nee, dan maak je er juist extra bij, om met des te meer geweld te kunnen reageren!
Hier past maar één conclusie volgens mij:
Het is hard om te zeggen, maar een land waarin zulke opvattingen heersen en ongestraft kunnen blijven bestaan, verdient wellicht ook af en toe zo’n aanslag, in de hoop dan dat er uiteindelijk eens wat gezond verstand mag doorbreken.
IJdele hoop?

This entry was posted in Thuis. Bookmark the permalink.

14 Responses to Dumb, Dumber, Dumbest

 1. Cornette says:

  Inderdaad ijdele hoop ben ik bang. Het is te triest voor woorden.

 2. ton says:

  Ik vrees inderdaad dat het ijdele hoop is, zolang de meerderheid van de bevolking van de VS het recht op het bezit van wapens in de grondwet verankerd wil houden.

 3. Cissie says:

  SMART SMARTER SMARTEST
  OT
  Geweldig idee van jou op mijn weblog Cornette! Wat mij betreft mag het meteen, gelijk, direkt, dadelijk en nu! Tuurlijk ben ik nergens aansprakelijk voor, maar de streepjescodes neem ik graag in ontvangst. Ghe ghe ghe En natuurlijk is het lintje voor degene die de meeste streepjescodes geroofd heeft!

  xxx Cissie

 4. Marloes says:

  Het is op z’n minst nog vreemder dat de woorden abortus en euthenasie niet eens uitgesproken mogen worden maar dat een wapen waarmee in een paar uur tijd ettelijke doden gemaakt kunnen worden vrijelijk te koop is.

 5. Marijke says:

  Hoop doet leven maar in dit geval…?

 6. klaproos says:

  ijdele hoop…

  daar komt niks van terrecht geloof ik niet:-(
  het zal je kind maar wezen…

 7. Harry says:

  Het is ook niet helemaal toevallig dat Amerika Sjors Dubbeljoe Boesj heeft. Dat is wel zo’n beetje de overtreffende trap van Dumb, dumber, dumbest….

 8. plutone says:

  Elk halfuur in de USA een dode door een vuurwapen, hoorde ik laatst. Maar die waren wel grotendeels heel gewelddadig, in tegenstelling tot de schutters die alleen maar aan zelfverdediging deden.

 9. Erik says:

  Met verkiezingen op komst zal niemand zijn vingers willen branden aan het vuurwapen beleid.

 10. Marius says:

  Het is een nare heersersmentaliteit die, zoals Marloes terecht opmerkt, nergens is te rijmen met hun zogenaamde religieuze besef – maar ze durven gebedjes te prevelen en opvattingen te verdedigen terwijl ze de hand aan de trekker houden. ‘Ze’? – laten we maar niet meteen denken dat “dit de Amerikanen zijn”.

 11. yvonnep says:

  IJdele hoop. Ja. Ik had het de dag na de aanslag al ergens gelezen en moest echt naar adem happen. Niet te geloven.

 12. Rose says:

  Ik las het de dag erna al in de krant. Voorstanders van vrij wapenbezit zouden pleiten dat dit niet gebeurt was als er iemand met een wapen de dader neer had kunnen schieten. Tegenstanders zouden (duh!) zeggen dat het niet gebeurt was als de dader geen wapen had kunnen bezitten. Ik zwijg gewoon, het is hopeloos.

 13. Ary says:

  Nee, maakt niets uit hoor, zo’n aanslag. Zelfs Democratische kandidaten als Hilary Clinton hebben al toegezegd niets te zullen veranderen aan de wapenwet. Waarschijnlijk uit angst stemmen te zullen verliezen.

 14. nrrdgrrl says:

  “de een of andere amerikaanse ‘gun’-club”? verkijk je niet op de omvang en vooral de macht en invloed van de nra, de national rifle association. daarbij vergeleken is de mafia een heel bête clubje.