Comazuipen

Gelukkig ben ik niet jong meer. Het lijkt me helemaal niks om vandaag de dag jong te zijn. Je zult maar op je twaalfde weten dat je nog zes jaar naar school moet. Nou, ik zoop mezelf ook ieder weekend in een coma. Zeker weten. Dat is toch geen leven. En nu willen ze dat comazuipen ook nog gaan aanpakken. De jeugd blijkt een alcoholprobleem te hebben. Jonge volwassenen vanaf 10 jaar belanden zo af en toe eens in het ziekenhuis vanwege overmatig drankgebruik. Voordeel van volwassen worden is dat je weet wanneer je moet stoppen. Je gaat het moment herkennen dat je toch echt nee moet zeggen tegen nog een glaasje. Dat moment komt als je van mening bent dat er drie mensen die heel erg op elkaar lijken allemaal tegelijk vragen of je er nog eentje wilt. Hoogste tijd om op te stappen.
Alcohol is een lelijk ding als je er niet mee om kunt gaan. Ik kom uit een familie waar stevig gedronken werd. Mijn oma had haar eigen jeneverfles naast de stoel staan. Er zat een mooi jurkje of jasje omheen zodat nog enigszins verborgen bleef dat het hier jonge jenever betrof. Ze maakte die jasjes en jurkjes zelf. De visite kreeg regelmatig ingeschonken maar dat ging haar niet snel genoeg en dus had ze de smoes verzonnen dat ze liever geen jenever uit de koelkast dronk. Ze was niet zo dol op kleine kinderen (van wie zou ik dat hebben?) en als er een zooi peuterkleinkinderen op bezoek waren die teveel lawaai maakten dan konden we kiezen uit een brandwijntje met suiker of een glaasje advocaat (met slagroom). Werden we rustig van. Ik kan je deze methode van harte aanraden. Het is de oplossing om kinderen lekker rustig te krijgen.
Daarom snap ik niet dat we de jeugd niet wat vroeger gaan wennen aan alcohol. Vanaf de peuterspeelzaal rumbonen gaan voeren en op de lagere school een scheutje aardbeien- of bananenlikeur in de melk. Drukke kinderen krijgen een tweede portie. Waterijsjes gaan we ook met likeur maken. Heerlijk !
De schatkist zal er wel bij varen. Want dat is het echte grote probleem met alcohol. Je wilt misbruik en ongelukken tegengaan maar het levert zoveel centjes op en die wil je ook niet mislopen. Politiek is heus zo simpel nog niet. En ouder zijn al helemaal niet. Kom je ’s morgens de kamer van je 11-jarige godenkind binnen en dan knal je tegen zo’n muur van kroeglucht op. Wat doe je dan? Verbieden is ook zo wat. Je wilt toch ook dat ze jong zijn en plezier hebben?
En bovendien heb je ’s avonds wel wat anders aan je hoofd dan alweer een spetterende ruzie over hoelaat-metwie-waar-en-wanneer enzo.
Nu heb ik wel een ideetje om de jong-en-lui die na hun 18-de verjaardag niet meer naar school willen en geen werk kunnen vinden (want geen diploma) eens wat nuttig bezig te houden. Laten we voor deze groep eens een sociale dienstplicht van een jaartje of twee overdenken. Het is maar een voorstel hoor!
Twee jaartjes werken in de gezondheidszorg. Zat te doen want ze komen aan alle kanten handjes tekort. Je leert het leven ook eens van een andere kant bekijken, krijgt er een zakcentje voor en maakt veel mensen blij. Bijkomend voordeel is dat je na een paar dagen te moe bent om nog mee te gaan met comazuipen.
Slecht plan zeker. Ja, dat dacht ik wel.

This entry was posted in Thuis. Bookmark the permalink.

18 Responses to Comazuipen

 1. Ina says:

  Hihi. En wat een prachtig plaatje erbij! Zelf gemaakt?

 2. klaproos says:

  tssssssss comazuipen ๐Ÿ˜€
  is dat de titel,?

  ik zou misschien wel verslaafd kunnen raken aan alcohol gewoon omfat ik het erg lekker vind:-)
  maar comazuipen..
  ehh nee ik weet erg goed mijn rem te vinden,

  we nemen der een op je voorstel vanavond cornette:-)

  groetjes
  klaproos

 3. plutone says:

  Het leek al even een spelfout: ik meende dat het over omazuipen ging :twisted:.
  Ik zie het onbehouwen zuipen niet vlak om me heen, maar wel iets verder weg. Het betreft juist de ouders die hun kinderen aan de alcohol zetten in de illusie dat ze er dan vanzelf mee leren omgaan. Ouders overigens die zelf ook niet zo snel een grens voelen.
  Het comazuipen schijnt vooral bij het platteland te horen.
  Maar ik herinner me van vroeger in Limburg al dat de soldaten dronken hingen te kotsen uit de trein en dat ze dat zelf stoer vonden. Tsja, die waren toen wel al 18.

 4. Toussaint says:

  En dan zitten wij in de gezondheidszorg met een stel teute pubers opgescheept??
  mooi niet, echt een plan van na drie wijntjes of andere geestveruimende drank.
  Van mijn pubers mag ik niet meer praten over het drankprobleem, sinds ik niet meer drink.
  Dus over drank doe ik er maar het zwijgen toe. (wel een leuke log, dat dan weer wel ๐Ÿ™‚

 5. marcella says:

  mag ik er een heet hangijzertje aan toevoegen Cornette? laten we eens ophouden met dat onzinnige gedoe met gelijke behandeling. Dan doen we de ouders die geen NEE kunnen zeggen verplicht op oudercursus, voor mij is dat niet nodig. Al die “godenkinderen” zoals jij het zo prachtig verwoordt mogen wat mij betreft twee jaar op sociale dienstplicht, die van mij hebben dat niet nodig. En eerlijk gezegd vind ik dat ook zonde van hun tijd, dat is zoiets als Cornette op verplichte schrijfles willen sturen.

 6. Cornette says:

  @Marcella. Laten we vooral niet vergeten dat er meer goeie dan slechte rondlopen. Als het voor jouw kinderen zonde van hun tijd is dan hebben ze dus iets beters te doen. Prima. Maar als je 18 bent, geen werk kunt vinden en niet meer verder wilt leren dan is sociale dienstplicht misschien best een oplossing.

 7. marcella says:

  @Cornette, leg jij dat dan ook even uit aan Andrรƒยฉ Rouvoet? ๐Ÿ˜‰
  maar even serieus, het is natuurlijk een prima oplossing voor al die kinderen die niks willen, maar zo zit dit kabinet niet in elkaar, ’t is alles of niets. Alle jonge ouders een opvoedcursus, grrrrr…..allemaal verplicht naar ’t consultatiebureau want anders komt jeugdzorg aan de deur, nog meer grrrrr…..en tenslotte allemaal een sociale dienstplicht. Je geeft ze potverdrie toch ook niet allemaal een beugel?

 8. Renesmurf says:

  Ik vind dat je kinderen niet vol moet stoppen met van alles.
  Dat kan later wel als ze zelf kunnen beslissen.
  Comazuipen gaat wel erg ver, leren die dan niks op school?
  Of willen ze dat juist?

 9. galder says:

  mijn voorstel : alle werklozen komen in dienst van de staat, en verdienen iets meer dan de ww-uitkering. ze kunnen dan mooi de bermen kangs snelwegen schoonmaken en straten vegen enz. goed voor de sociale contacten en `s avonds kunnen ze niet lang in de kroeg hangen omdat ze volgende dag weer aan `t werk MOETEN ! ook wordt hiermee een groot deel van `t zwart-werk bestreden !

  nu stop ik, ik ga een biertje pakken !!!

 10. yvonnep says:

  Eens met jou en eens met marcella… inderdaad, ook ophouden met gelijke behandeling. Wie niet wel leren of werken moet maar voelen. ๐Ÿ™‚

 11. Radar says:

  Hmm, kinderen alcohol geven om ze rustig te houden. Dat kon vroeger in Opoe’s tijd misschien nog net wel. Maar tegenwoordig? WAt zal het effect zijn van het samengaan van die alcohol enerzijds met alle kunstmatige [chemische?] geur-, kleur- en smaakstoffen, waarmee vooral onze jeugd zich volstopt? Ik vrees voor grote knallen!
  Hmmmm[2], sociale dienstplicht. Als er niet al te generaliserend mee wordt omgesprongen [bijv. de domme opmerking van galder] zie ik er wel wat in.

 12. hanneke says:

  mooi omschreven, cornette, ik moest direct weer aan mijn eigen oma denken die de kleinkinderen ook een glaasje advocaat met slagroom aanbood, waar we dan de hele middag over deden, want je wilde het wel, maar, behalve de slagroom, was het eigenlijk niet lekker.
  Nee, dan mijn zwager en schoonzus: hun zoon van nog geen 15 drinkt niet meer omdat hij er zo goed ziek van is geweest dat het even niet meer hoeft……..

 13. Bee says:

  Slecht plan, haha, jawel, wie weet, misschien, maar meesterlijk logje. En daar gaat het ten slotte toch om ๐Ÿ˜‰

 14. Galadriel says:

  hahahaha…ik vond je idee voor de peuters op die peuterspeelzalen veel leuker…hahahaha…en wat een oma had jij!

 15. CiNNeR says:

  Inderdaad, waardeloos plan. Maar kekke reclameplaatje ๐Ÿ™‚

 16. fialas says:

  galder :: prima, dat waren toch de veel misprezen Melkertbanen?

 17. Marijke says:

  Super zeg dat plaatje!
  Coma zuipen.. nee niet voor mij, maar goed, ik ben al iets ouder en werk al jaren in de gezondheidszorg ๐Ÿ˜‰

 18. Harry says:

  Bijna iedereen is het er over eens: slecht plan. En inderdaad is het plaatje wel erg leuk.