Aan de pil?

Moeders die hun kind ernstig hebben verwaarloosd of mishandeld, moeten kunnen worden gedwongen tot gebruik van anticonceptiemiddelen zodat nieuwe zwangerschappen worden voorkomen.
Het Tweede Kamerlid Van Dijken (PvdA) dient hiertoe binnenkort een initiatief-wetsvoorstel in.

Leuk bedacht van die Van Dijken maar natuurlijk niet uitvoerbaar. Gaat totaal tegen de grondwet in en we weten allemaal hoe heilig die is. Maar ach, er zitten weer verkiezingen aan te komen en dan scoort het misschien wel lekker. Het idee is op zich wel goed. De eerste mag je nog doodmeppen maar daarna ga je aan de pil. Dat vader er ook zo af en toe eens eentje te grazen neemt zonder dat moeder dat heeft kunnen voorkomen doet blijkbaar niet ter zake. Vader z’n ballen mogen gewoon blijven functioneren. Bovendien is het nog niet zo simpeltjes om verwaarlozing en mishandeling vast te stellen. Ja oké, als je ze afslacht en in de kofferbak stopt wordt het simpel. Maar verwaarlozing en mishandeling kennen vele vormen. Niet vast te stellen vormen tot het te laat is. Net zo goed als “minder begaafd” zijn. Minder begaafden mogen geen kinderen krijgen. Daar denkt men in Den Haag over na. Wat is minder begaafd? Volgens mij komt lid zijn van het CDA of de VVD al aardig in de richting. Ben je van de Katholieke afdeling van het CDA dan mag je weer geen anticonceptie gebruiken. Maar je moet want je bent verstandig gehandicapt. Gaan die mensen zich weer beroepen op hun geloof en dan krijg je die discussie weer. Nee Van Dijken. De haken en ogen zijn zo groot dat dit geen haalbare kaart is. Het kost alleen maar weer tijd en geld en energie en levert niks op. Misschien een paar stemmen, dat wel. En daar was het toch allemaal om te doen nietwaar?

This entry was posted in De rest. Bookmark the permalink.

19 Responses to Aan de pil?

 1. yvonnep says:

  Oh, cornette, heerlijk. En die ‘verstandig gehandicapten’ houden we erin! Soms denk ik dat we dat allemaal zijn.

 2. Meisje says:

  Ben a-politiek. Nou ja… mijn stem gaat naar de dieren 😉

 3. Renesmurf says:

  Ik zag eens een documentaire over een zwakzinnig stel.
  Al zes kinderen zijn hun afgenomen, en ze was al weer zwanger van nummer zeven.
  Dat kan echt niet!

 4. blue says:

  Tja, een heel moeilijk thema Cornette! Ben het met je eens dat dat popilistisch geneuzel niks bijdraagt aan een oplossing. Als er ooit een oplossing komt…dit is nl een probleem van alle tijden en alle culturen volgens mij. Zucht.

 5. Therese says:

  Ik hoop dat ik het goed gelezen heb (is wat laat) maar ooit , lang geleden, lag ik bij de geboorte van mijn 2e zoon, in het ziekenhuis en ik zal dat nooit meer vergeten: twee verstandelijk gehandicapten met een kind….ooo, het was niet om aan te zien, ongelooflijk hoe zij met die baby omgingen…
  Het is zo veel jaar geleden (zoon 1972) maar ik ben het nooit vergeten….dus wat mij betreft, dat moet niet kunnen.

 6. klaproos says:

  Goeiemoregn Cornette,

  ik ben dus niet de enige die denkt dat er veel geleuter en weinig zaken van de grond komen in haag is,
  goeiendag…. “wat dat niet kost “zegt een vriend van ons 😀
  maar hij heeft natuurlijk wel gelijk, wat een onzinnige dingen……
  gooi het maar over de balk(enende)
  maak jij er wel een fijne dag van
  Liefs
  kleup

 7. Cornette says:

  @ Therese en Smurf. Inderdaad, het moet niet kunnen. Maar hoever ga je daarin? Wie beslist dat? Wat zijn de maatstaven? Wat als er een hele foute regelingsleider komt? Wie mogen er dan wel en wie geen kinderen? Voor je het weet hebben we weer allemaal blauwe ogen en blond haar. Gevoelsmatig zijn we het er vrijwel allemaal mee eens maar het is onuitvoerbaar en heeft heel gevaarlijke kanten.

 8. Spencers Mam says:

  Dat heb je met dat politiek geleuter…ik weet niet hoe het komt dat de dames en heren in de politieke wereld zo ver van de dagelijkse realiteit verwijdert raken. Die Politiekers leven tussen de (vaak beschamende) debatten waarschijnlijk op een andere planeet.
  Een tijdje geleden zag ik een reportage over twee mentaal gehandicapten die in een beschutte werkplaats werken. Ze wonen “zelfstandig”, maar worden door “3” personen dagelijks “begeleid” in hun huishouden en budget. Die mensen helpen dan ook nog met het verzorgen van hun driejarig, zwaar autistisch zoontje, wanneer die in het week-end op bezoek komt. De kleine verblijft tijdens de week in een pleeggezin. Nou vraag ik me af…is dit nog allemaal normaal? Mischien ligt het aan mij…

  In elk geval nog een prettige dag verder

 9. Radar says:

  Inderdaad een heilloze weg naar een niet bestaande oplossing voor een op zich wel heel triest probleem. Maar ergens in mijn achterhoofd zoemt toch die vraag rond: er is toch ooit een tijd geweest, dat dit soort vreselijke dingen niet [konden?] gebeuren? Hoe was dat geregeld destijds?”.

 10. Erik says:

  Kom ik er ineens achter dat ik het risico loop minder begaafd te zijn.

 11. Cornette says:

  @ Erik. Je slaat de spijker op z’n kop want het zijn dus anderen die bepalen wat wel en wat niet minder begaafd is en wat de normen zijn die gelden voor het wel of niet mogen krijgen van kinderen. Dat is heel gevaarlijk terrein.

 12. avier says:

  cornette, je hebt gelijk.
  natuurlijk heb je gelijk, maar wat doe je tegen mensen die dan een ‘stofje in de kop’ krijgen, zoals je beschrijft in je voorgaande log?

 13. Cornette says:

  @ Avier. Die moeten eens flink naar de sportschool. 😉

 14. genevieve says:

  is inderdaad een enorm probleem… en niet zo simpel op te lossen met bepaalde mensen te verbieden kinderen te krijgen… want ’t blijf gissen en gokken… en oordelen en niet oordelen …over wie wel en wie niet goed in staat is om kinderen liefde te geven, op te voeden, waarden mee te geven enz…
  begeleiding is één… samen verantwoordelijkheid opnemen twee… samen leven drie… samen zorgen vier… ach… ik zag ook de documentaire… en ik zag de liefde van deze mensen voor hun kindje… ook al zagen ze hem slechts in het weekend en met begeleiding… maar wat is beter en wat is best en moet het allemaal zo perfect en wie kan oordelen wat precies goed is … het is enorm moeilijk je daar een mening over te vormen… al is kindermishandeling uiteraard heel duidelijk mis…

 15. hanneke says:

  je snijdt weer een echt probleem aan, Cornette. Je voelt wel dat je iets moet doen aan mensen die kinderen krijgen en ze vervolgens mishandelen (of erger), maar wat je daar dan precies aan zou moeten doen? De oplossing van Marjo van Dijken is in ieder geval geen goede. Je merkte terecht al op dat altijd de vrouw hiervoor gepakt wordt en de man gewoon door kan gaan. Dan maakt hij toch kindertjes bij andere vrouwen die vervolgens weer mishandeld kunnen worden??
  Wie de oplossing heeft mag het vertellen!

 16. Jeanine says:

  Moeilijk. Maar als het op voorhand al zo’n beetje bekend is hoe het zo’n kind zal vergaan, dan vind ik voorkomen geloof ik toch beter dan genezen. Het lijkt me beter voor alle partijen/betrokkenen. Vooral voor zowel de ouders als het kind.
  Al die andere gebreken die je opsomt, sja. Ook daar valt veel over te zeggen, maar dan zit je werkelijk aan alles te morrelen.
  Ik denk dat ik als ik in het asiel een hond ga halen niet de hond zal nemen waarvan ze zeggen dat het een bijter is. Dank u beleefd zal ik dan zeggen.
  We hebben een verantwoordelijkheidshandicap in deze.
  Nogmaals, een zeer moeilijke lwestie.

 17. Pixie says:

  Heb ik dit al eens niet eerder gehoord?
  En niet één keer!
  Benieuwd welk kamerlid de volgende is en wat er dan weer voor opzienbarends uitkomt.

  PS Ik zou het ook niet weten. Niet weten welke grens te trekken. Verschrikkelijk moeilijk.

 18. Mm.. says:

  Over kinderen krijgen wordt veel te makkelijk gedacht. Je hebt overal een diploma voor nodig en mag zelfs tegenwoordig niet meer achter de kassa bij de Albert Heijn als je er onvoldoende voor hebt, maar een kind op de wereld zetten, is geen probleem want het staat in de Grondwet dat het mag, dus poep maar uit zo’n kind.
  Ik ben eigenlijk een behoorlijke voorstander van zo’n wet en de details zullen genoeg problemen opleveren, maar wanneer er maar één kind voor een enorme hoop ellende wordt behoed, ben ik al tevreden eigenlijk.

 19. L says:

  bedankt voor de super reacties..nu kan ik verder met mijn debat-argumenten