100% goedgekeurde log

Mijn vader waarschuwde mij vroeger altijd met wat er zou gebeuren als ik mijn best niet deed op school. Er waren twee mogelijkheden:
1. Ik zou de rest van mijn leven augurken inleggen bij Luycks.
2. Ik zou de rest van mijn leven koekjes moeten inpakken bij Verkade.
Geen van beide leken mij een straf. Lekker de radio erbij en lachen met de andere inpakkers. Het leven zou een feest zijn ! Toch deed ik mijn best op school en in de vakanties werkte ik me drie slagen in het rond in een viswinkel. Van ’s morgens zeven tot soms ’s avonds elf uur. Hard werken, veel lachen en zalig eten zoveel je maar wilde. Nooit meer zelf een haring schoongemaakt daarna, dat niet. Omdat ik mijn best deed op school kwam het belangrijke werk daarna. Het heeft genoeg geld opgeleverd maar weinig plezier en zeker geen voldoening en werd nooit meer zo leuk als de viswinkel. En ondertussen gaat het inpakken van die koekjes volautomatisch. Mijn vader had overigens ongelijk want tegenwoordig is het zo dat je ook na het behalen van veel diploma’s toch augurken in moet gaan leggen. Je bent bijvoorbeeld geboren in 1955 en haalt in 1975 je propedeuse NivRa (accountancy) en studeert in 1980 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam af in Nederlands recht. In 1981 haal je de postdoctorale opleiding arbeidsrecht aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Na veel mooie banen wordt je dan Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Vervolgens krijg je een ernstig ongeluk of een ziekte. Niet te hopen, maar het kan gebeuren. Belangrijk is dan niet dat je geen Minister meer kunt zijn maar dat je kijkt naar wat je nog wel kunt. Augurken inleggen bij Luycks bijvoorbeeld. Nee, mijn vader had hartstikke ongelijk. Ook als je je best doet op school dan sta je misschien later toch aan de lopende band.
Dag Minister De Geus. Rij voorzichtig, denk aan Luycks.

28 gedachten over “100% goedgekeurde log

 1. Lucide

  Ja zoiets heb ik zóóó vaak gedacht: pas als ze zelf meemaken wat het is, dan veranderen ze van mening. Niet dat ik iemand anders ernstige ziektes toewens, maar een klein beetje begrip zou soms de boel wel een beetje verzachten. Zelfs De Geus wens ik niks ernstigs toe, alleen zijn er momenten dat ik hem een klein bloedneusje zou willen meppen. Nou ja, dat mag je eigenlijk niet zeggen, he? Want hoe fout het beleid ook is, we we moeten lief zijn voor de jongens en meisjes in den haag. Anders zijn ze heel zielig. Toch?

 2. yvonnep

  Vraag me niet hoe, maar toch weet ik bijna zeker dat die minister in zo’n geval géén augurken hoeft in te leggen. Die krijgt vast zijn eigen adviescommissie.

 3. Cornette

  @ Rob. Dankjewel. Maar dat gevoel heb ik vele malen als ik andere weblogs lees. 😉

 4. Cornette

  @ Lucide. Er is een groot verschil tussen ludieke, messcherpe, humoristische, rake en zeer-duidelijk-makende teksten (tegen bewindslieden b.v.) en opruiende, beledigende, respectloze en wellicht tot-moord-oproepende teksten. Wat begint met woorden kan eindigen met veel erger dan dat. En dat heeft dus niks te maken met “aardig zijn” maar wel met strijden met open vizier. Bij Pim Fortuyn begon het ook met het gooien van een taart. Vergeet dat niet. Laten we het goede voorbeeld blijven geven en het fatsoen en respect in ere houden. Want daar moeten we het toch van hebben als we nog wat van deze wereld willen maken.

 5. Meisje

  Scherp, sarcastisch en met het hart op de juiste plek! Cornette: ik ken je enkel loggend, maar ik houd van je 🙂

 6. ton

  Ik zie ‘m toch liever als loempiavellenvouwer.
  Jammer trouwens dat hij vergeten is wat het recht van arbeiders zou moeten zijn…

 7. Radar

  Werkelijk adembenemend….wat een scherpte….wat een pen!
  Voor wat-ie waard is: een “gouden stuiver” voor Cornette.

 8. Cornette

  @ Radar. Dank. De “gouden stuiver” is tegenwoordig “vijf hondjes”. 😉

 9. Spencers Mam

  Ik ken niks van politiek en al helemaal niet van Nederlandse politiek. Maar wel van augurken en koekjes. Je kan een héél mooi diploma halen en als je net de job hebt die je al altijd wilde hebben, lekker dicht bij huis en mooi te combineren met het gezin…dan wordt je ziek. Niet een beetje, maar echt ziek. Zo ziek dat je leven er van de ene dag op de andere helemaal anders uitziet. Dan vraagt er geen mens naar je diploma. Je kan zelfs geen augurken meer inleggen.

 10. klaproos

  een hele goeie bal cornette, daar wordt even snel aan voorbij gegaan in den haag,
  jij mag van mij een ministerspost krijgen 🙂 🙂
  *flats* dat was een sneeuwbal voor de geus 🙂 🙂

  welterusten voor zo meteen hoor,
  liefs klapper

 11. Mm..

  Cornette, het lijkt wel of je stukjes steeds beter worden. Weet je zeker dat je hier niet gewoon je werk van moet maken?

 12. JeeBee

  Dit is weer een echt ‘Cornette log’! Geweldig!
  ‘k Heb nog wel ergens een lijstje liggen met uitvoerbare beroepen. Ooit gekregen van het UWV…, maar niets mee gedaan. ’t Is dus zo goed als nieuw. Misschien dat hij er iets aan heeft…;)

 13. Therese

  ik weet het even niet. Mijn vader zei zo veel. Ik heb niet aan zijn verwachtingen voldaan, maar misschien later wel.
  Ach, het is een rare wereld.
  Dag Cornette, fijn weekend !!

 14. genevieve

  haha… is een heerlijk stuk om te lezen… en om erover na te denken… dat alles toch maar heel erg relatief is… en eenvoud niet mis….

 15. Reintje

  Ben wat bescheidener, dan nr.5; ik droom ervan op zo’n pracht-log ooit een reactie te geven, die qua toon en in-
  houd recht doet aan het log. Voor nu,vanaf de zijlijn dus:
  zing,lach,huil,bid en bewóóóóóóónder ik!

Reacties zijn gesloten.