Zwarte zaterdag

Zwarte zaterdag dit weekend. Heel Parijs trekt naar het zuiden net als veel Duitsers die dit weekend vakantie krijgen. En ook dit jaar zullen een aantal mensen niet veilig aankomen.
Doet me denken aan een vakantie van heel lang geleden toen wij ook eens in die periode vertrokken. ’s Ochtends rond een uurtje of 11 stond ik mij op te frissen in een toiletgebouw bij een groot benzinestation in Lyon. De vrouw naast me begon een praatje. “Wij zijn vanmorgen om vier uur vertrokken uit Bloemendaal en kijk eens? Nu al in Lyon. En jullie?”. Vrolijk vertelde ik haar dat wij twee dagen geleden al op pad waren gegaan. “Neeeeee” zei ze “hebben jullie pech gehad onderweg?”.
“Welnee” vertelde ik “we zijn over piepkleine weggetjes gereden. Langs snoeperige dorpjes waar je vaak geweldig lang en lekker kunt lunchen. Soms kopen we van alles in kleine winkeltjes en liggen een uurtje of wat op een mooie plek te soezen. In het eerste hotel was het erg gezellig en werd het wat laat en dus vertrokken we niet zo vroeg. De tweede nacht (na een dag tussen de wijngaarden) sliepen we bij de zigeuners. Veel muziek, dans en drank en douchen kon niet want de lamp hing aan een kroonsteentje net onder de waterstraal. Dus sta ik me nu even op te frissen.”
Ze begreep er geen jota van en zei: “Maar je wilt toch zo snel mogelijk op de plaats van bestemming zijn? Wij komen over een paar uur al aan op de camping en hebben dan nog de hele dag. Waar slaap jij dan vanavond?”
“Waar ik altijd slaap.” zei ik “In de armen van mijn geliefde. En wat is eigenlijk de plaats van bestemming? Is dat niet altijd de plek waar je samen het leven viert?”
Inmiddels stond ik tegen een wasbak te praten want ze was al weer weg.
Op weg naar de plaats van bestemming.

28 gedachten over “Zwarte zaterdag

 1. Marijke

  Heerlijk zoals je het beschrijft. Vakantie begint op het moment dat je de deur van je huis achter je dicht trekt….vanaf dat moment genieten ipv racen naar de plaats van bestemming!

 2. Radar

  Jij hebt de enig juiste instelling, Cornette!
  Wat die zwarte zaterdag betreft: ik legde ineens de link naar dat stripverhaal “Asterix en de Ronde van Gallia”. Kennu da? Daar komt die zwarte zaterdag op een zeer humoristische manier in voor.
  Fijn weekend!

 3. Rose

  Mooi gezegd. De vakantie begint bij het wegrijden van ’thuis’… zoals jij zegt: omrijden, rustig rijden, en al de reis een stukje vakantie maken!

 4. Renesmurf

  Ik wil ook altijd zo snel mogelijk naar mijn eindbestemming, en daar dan lekker rondkijken.
  Dat gezeul met een caravan over goedkope wegen hoef ik niet zo.

 5. rob

  Niets aan toe te voegen en geen commentaar, behalve dan dat ik het ongeevenaard geschreven vind.

 6. genevieve

  hahaha… ja… dat ken ik Cornette… het is heerlijk reizen zoals jullie dat doen… ik bedoel dat ik het ook zo verkies…
  We zijn al enkele jaren niet op reis geweest maar de laatste keer was het ook met tussenstoppen waarin we een wandeling maakten, een terrrasje genoten in een of ander dorpje in Frankrijk… op weg naar Zwitserland… ’t was heerlijk.
  Als mijn dochtertje en ik nu een eendagsuitstap doen naar een of ander stadje of een stad dan is dat net zo… niet in allerhaast allerlei gaan zoeken en afzien… maar rustig afgaan op ons doel… terwijl de indrukken op ons laten afkomen… en rondom kijken… zoveel te zien en te voelen… zoals onze uitstap naar Keulen… héééérlijk was het.

 7. Teddy

  Zo denk ik er ook over! Op het moment dat je in de auto stapt (of een ander voertuig op weg naar je vakantiebestemming) begint de pret al. Wij hebben er een tijdje juist een gewoonte van gemaakt om de tolwegen te vermijden en de bis-routes te kiezen. Veel meer te zien. Afschuwelijk dat jachtige gedrag tijdens de vakantie.

 8. Dré

  Je hebt helemaal gelijk. Om echt op vakantie te kunnen gaan moet je de stress wel thuis kunnen laten..

 9. Jan

  Mooi verhaal..! Op mijn beurt roept het ook hier herinneringen op aan soortgelijke ontmoetingen. Wat is leven toch heerlijk.

 10. annabee

  Het komische is, dat iedereen het altijd roerend eens is over het vakantiebestemmingsracesyndroom: dat moet niet, dat is niet goed.
  Zoals iedereen het eens is over discrimatie.
  Zoals iedereen het eens is over racisme.
  Maar ondertussen …

 11. ary

  Doet me denken aan vroegere liftvakanties. Ik sliep dan s’nachts niet in de armen van mijn geliefde, maar in een greppel, of in een tunneltje onder de snelweg waar de spinnen over mijn gezicht heen liepen. Heel avontuurlijk, maar ook niet altijd “happy, happy, joy, joy”
  Toch zou ik het zo weer doen.

 12. klaproos

  cornette
  wat heb je dat geweldig beschreven

  “heerlijk” ik zie die verbaasde kop voor me:-))

  “super “

 13. Berthi

  Jij weet tenminste wat vakantie is! Houden zo…. en ga niet achter de grote kudde aan. Heb ik altijd een hekel aan!

 14. yvonnep

  Ben terug van slapen in de armen van mijn lief. 🙂 Heb nog tranen in mijn ogen van je log over het vergeten van je bril. Gottegottegot… zo stond ik in een Franse supermarkt. Wat is het dan heerlijk als je van improviseren houdt 🙂

 15. sillymetalking

  idd, iedereen haast maar naar de bestemming! Het lijkt net alsof je op tijd op je zoveelste afspraak voor je werk moet zijn!
  Geniet en leef! Het is tenslotte Vakantie!!

 16. *hanneke*

  oeps, confronterend!
  ook wij zijn geneigd om snel naar de plaats van bestemming te gaan, alhoewel het tegenwoordig iets meer meevalt: in Noorwegen kun je je niet echt haasten, daar zijn de wegen niet naar, maar ik benijd je om je relaxte vakantie!

 17. Harry

  Er is niets fijners dan op je dooie akkertje op vakantie te gaan. Ergens 3 dagen over doen en lekker hier en daar een terrasje pikken. Maar de werkelijkheid is vaak anders en jaag je als een bezetene, boordevol adrenaline (of is het een goedje dat op de lijst met verboden middelen staat?), met een gangetje van 140 door Frankrijk heen om toch maar zo snel op de plaats van bestemming te komen. Waar dan blijkt, dat er allemaal van die stresskikkers zijn neergestreken.
  Fijne vakantie….

 18. pascha

  wat een rare mensen kom je toch tegen op vakantie….ik had niet weggelopen…ik had nog veel meer willen horen en op die wasbak gaan hangen! Mooi geschreven

Reacties zijn gesloten.