Wouters wuppielogica

De PvdA wil met het oog op de vergrijzing dat rijkere ouderen, AOW’ers met een aanvullend pensioen vanaf 10.000 euro, via belastingen meebetalen aan de oudedagsvoorziening. Bos betoogde dat wanneer deze maatregel geleidelijk wordt ingevoerd en de AOW-uitkering weer zal meestijgen met de lonen, er geen AOW’er er op achteruit gaat.

Toegegeven. Het was laat en gezellig gisteravond. Als ik iets niet begrijp dan probeer ik het altijd te versimpelen. In dit geval zet ik twee plastic bekertjes op de keukentafel. Op het ene schrijf ik AOW/Pensioen en op het andere Belasting. Dan pak ik mijn wuppies. In het bekertje AOW/Pensioen doet het oranje wuppie (dat ben ik) tien losse euro’s. Volgens Wouter Bos (het rode wuppie) zal dat niet minder worden en ga ik er niet op achteruit. Dan pak ik het witte wuppie en wandel in de richting van het bekertje met het geld. Ik doe er twee euro bij want, zegt het witte wuppie, iedereen krijgt loonsverhoging en alles is duurder geworden dus ook dat bekertje moet wat voller. Nu heb ik twaalf euro. Maar pas op want, stap stap stap, daar komt het blauwe wuppie en die pakt twee euro uit mijn bekertje en doet het in Belastingen. Nu heb ik weer tien euro. “Zie je wel?” zegt het rode wuppie “Je bent er niets op achteruit gegaan. Je had tien euro en die heb je nu nog.”
Het oranje wuppie gaat naar de winkel en ziet dat alles duurder geworden is en ziet ook dat alle andere wuppies meer geld in hun bekertje hebben gekregen. Die zijn erop vooruit gegaan. Alleen het oranje wuppie is erop achteruit gegaan. Oh nee, gelijkgebleven. Dat heet gelijkgebleven.
Zie je wel? Ik wist wel dat het ik zou gaan snappen.

This entry was posted in De rest. Bookmark the permalink.

25 Responses to Wouters wuppielogica

 1. ton says:

  Jij hebt tenminste nog wuppies. Omdat ik die niet heb, is het voor mij veel moeilijker. Ik hoorde Wouter zojuist bij Buitenhof zeggen dat de mensen met de hogere inkomens, jong tot en met oud, meer moeten bijdragen (klinkt logisch) en dat we er allemaal op vooruit zouden gaan

 2. Dré says:

  Ik snap het ook niet, maar evengoed bedankt voor de heldere uitleg!

 3. Renesmurf says:

  Je maakt het jezelf ingewikkeld.
  Maar ja, iemand die wuppie`s heeft heeft sowieso geld te veel.
  Er zijn goedkopere winkels.

  Laat de rijken lekker meebetalen!

 4. nanos says:

  Ik ben bang dat ik ook een oranje wuppie ben.

 5. nanos says:

  @Renesmurf
  Dat gedoe over dure en minder dure winkels is allemaal flauwekul. Als de dure winkel om de hoek is en de minder dure winkel tien kilometer verderop, heeft men niets aan die minder dure winkel.

 6. Plutone says:

  Volgens mij snap je het helemaal. Politici snappen daarentegen hun eigen cijferst vaak niet.

  Wim Kok wist tenminste zelf wat de dingen kosten. Wouter Bos gaat vast nooit zelf naar de winkel.

  Dure en goedkope winkels? Wij hebben een AH en een Dirk in de buurt, volgens de boekjes zo ongeveer de duurste naast de goedkoopste. Ik ga naar allebei, en zie grote verschillen, naar twee kanten. Dirk is lang niet altijd goedkoper, maar let -denk ik- wel erg goed op het pakket dat geteld wordt. De belangrijktste reden om naar beide te gaan is trouwens dat ze bij allebei dingen hebben die de ander niet heeft. AH heeft veel lekkerdere kaas en vlees, Dirk is beter in olijven en sommige groeten, bijvoorbeeld.

 7. blue says:

  simpel eigenlijk he? (not!)
  ik vind dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen en solidariteit is en hoog goed. Ben en blijf een linkse rakker he? 😉 Maar laatst kwam een wat kakkineuze dame op me af die meldde erg bang te zijn dat die rooie rakkers aan haar centen zouden komen. “Ik heb mijn hele leven gewerkt, zat om 7 uur s’morgens in de auto en maakte lange dagen terwijl de buurvrouwen bij elkaar zaten te koffiedrinken, en nu moet ik inlvereren war ik verdorie zelf hard voor gewerkt heb…..”Tja….

 8. Rose says:

  Wat een verademing om dit soort dingen eens ‘simpel’ te zien. Hulde! 🙂

 9. yvonnep says:

  Ja, blue… ik ben ook zo’n – overigens niet kakkineuze – vrouw die haar hele leven om 7 uur op de fiets zat of in de trein op weg naar werk. Niks geen echte carriere, gewoon hard gewerkt. Geen kinderen. Wel vaak dubbel belast werk door zwangere collega’s. Straks, ja straks, kom ik net, maar dan ook net, boven 10.000 euro. Als dank mag ik gelijk blijven. Waarschijnlijk zelfs langer doorwerken. En ik ben nu al zo moe (ik moet nog minstens 12 jaar).

 10. GdeB says:

  Zou Wuppie Wouter net zo’n overwaaiende hype zijn als de AH Wup? Hopelijk is het niet zo dat bij 3 WuppieWouters je er opeens 1 hele grote bij krijgt !

 11. *hanneke* says:

  waar die wuppies allemaal weer goed voor zijn, gelukkig dat je het nu voor mij iets gesimplificeerd hebt. ik had n.l. ook al de indruk dat er iets niet klopte in de redenering van Bos, maar nu weet ik het zeker.
  wuppiewuppiewuppiewuppie

 12. Cornette says:

  @Blue. Ik ben en blijf ook een linkse rakker. Maar leg mij dan eens uit waarom die leuke nieuwe belastingmaatregel negatief uit zal pakken voor mensen met een aanvullend pensioen tussen de 10 en 30.000 euro en niet voor mensen die meer hebben dan dat. Die gaan er juist wel weer op vooruit.
  @Renesmurf. Mensen met wuppies teveel geld? Let eens goed op prijzen en kwaliteit bij de verschillende supermarkten. Dan kom je wel tot een andere conclusie.
  @Yvonnep. Zo is het maar net !!!

 13. pascha says:

  Ooit ben ik gestopt met roken met de belofte aan mezelf dat ik weer mocht gaan roken als ik 65 geworden was….. ik zag niet op tegen ouder worden….en nu wordt er roet in het eten gegooid!

 14. Radar says:

  Politiek is simpel, maar wordt moelijk en ingewikkeld gemaakt. Het eerste toon jij fenomenaal aan, het 2e daar bezondigt Bos zich keer op keer aan.
  Hij legt het op zijn “watjes” uit en dat beklijft niet bij de assertieve types. Wouter een wuppie?….ik kan er nog in meegaan ook!
  Maar om tot de kern van de kwestie te komen: de indexering van de AOW-uitkering komt in Bos’ verhaal hoger uit [in absolute zin] dan het effect van de fiscalisering. Daarom kan hij volhouden, dat er geen ouderen [even de gegoede ouderen uitgesloten] op achteruit zal gaan. Sterker nog, men gaat erop vooruit.
  Conclusie: de manier waarop het verhaal gebracht wordt zuigt, maar het verhaal zelf is verdedigbaar.

 15. Erik says:

  Ik zie door de bomen Bos niet meer maar dat is niet zo erg, ik krijg toch geen AOW.

 16. Harry says:

  Ik heb vanaf ik mocht stemmen altijd PvdA gestemd. Maar de laatste jaren krijg ik toch steeds vaker pukkeltjes van deze ooit zo linkse rakkers. Het begon (mijn eerste ervaring) al met Den Uijl, die in zijn regeerperiode al een greep in de kas van het ABP deed om de belastingtekorten weer aan te vullen. Nooit een cent is er terugbetaald. Ook het kwartje van Kok vind ik nog steeds pure diefstal. Dit was een tijdelijk maatregel, maar dat kwartje komt nooit meer terug. En nu Woutertje Struikgewas, want ik zie hem toch niet helemaal voor vol aan. De ene popie-jopie-actie van hem na de andere ondoordachte partijstunt. Nu weer het straffen van het ouder worden. Op mijn steun hoeft hij niet te rekenen. Er zijn nog andere linkse partijen, waarbij ik mij misschien niet helemaal thuisvoel, maar alles is beter dan een ruk naar rechts.

 17. Cornette says:

  @Radar. Inderdaad. Het verhaal op zich is zeer verdedigbaar. Maar waarom dan de mensen met een pensioen hoger dan 30.000 euro hiervan uitgesloten? Dat kan zelfs Woutertje niet verdedigen. Hoog beginnen en laag eindigen. De SP krijgt steeds meer smaak en kleur naar mijn mening.
  @Harry. Zo is het precies. Beter helemaal links en niet helemaal thuis dan een beetje links en helemaal niet thuis.

 18. Renesmurf says:

  @Nanos: Een beetje stad heeft van alles wat!

 19. Radar says:

  Cornette, die grens van 30.000 euro zegt mij hoegenaamd niets. Waar heb je die vandaan?

 20. Cornette says:

  @Radar. Uit het NRC van afgelopen vrijdag of zaterdag. Onze Gerrit had de zaak door laten rekenen en in het desbetreffende artikel stond dat ene kleine zinnetje met dit bedrag.

 21. Radar says:

  Ooooooooooooo……het is 1 van Gerrits befaamde trucjes. Gerrit heeft bij de doorberekening door het CPB gewoon een aantal aangepaste parameters meegegeven, want er moest een negatieve uitkomst op tafel komen. Neen, ik meen dat Bos het nergens over die grens van 30.000 euro gehad heeft. Dat komt uit de pet van Gerrit; moet wel, want boven dat bedrag zit immers het leeuwendeel van de VVD-achterban. [“30.000+” aanvullend pensioen + een kleine 20.000 AOW = 50.000 euro jaarinkomen…..zeker weten, dat daar VVD-ers huizen].

 22. Cornette says:

  @Radar. En Wouter zal ervoor moeten zorgen dat juist daar de klappen vallen als zijn plan ten uitvoer gebracht zal worden. Want aan zijn plan mankeert niks maar de manier waarop hij het brengt kan hem veel stemmen kosten. Hij moet maar eens heel duidelijk maken dat de kleine pensioentjes buiten schot blijven en dat juist boven die 30.000 stevig ingeleverd moet worden. En die rekensom ontbreekt vooralsnog.

 23. Teddy says:

  Nu snap ik het ook tenminste! Kan dit ook met maar 1 wuppie? 😉

 24. Cornette says:

  @Teddy. Ja, maar dan moet je hem/haar steeds andere kleertjes aantrekken. 🙂

 25. marcella says:

  Wouter wup sprak een zaaltje toe van 5000 grijslok wupjes. Na afloop kwamen 2000 van hen naar hem toe en beklaagden zich dat hun AOWtje zo laag was. Dat kost me m’n kiezers dacht Wouter. In de auto op weg naar Villa Boswup dacht hij na…in dat zaaltje had hij ook zeker 50 rijke grijslokpatsers zien zitten: “als ik die nou € 10 euro de patser afpak en ik verdeel dat onder de arme wups dan krijgen ze…..
  …….?…
  …hè?..verhip, dan krijgen ze maar 0,25 eurocent de wup rekende wouter en rood van schrik door rood.

  Die nacht werd Wouter wakker…”Ik heb het” schreeuwde hij en porde zijn vrouwtje wakker. Terwijl zij de slaap uit haar ogen wreef en de boswuppekindertjes van schrik begonnen te krijsen rekende hij haar voor: “Ik pluk van al die 3000 grijslokwuppies die voor een klein pensioentje hebben gespaard € 1 van hun sterke schouders af, dan heb ik €3000 en die verdeel ik dan onder de AOWwups, snap je lieve? nu kan ik € 1,5 uitdelen aan elke arme grijslokwup.