Wij niet. Hun wel maar wij niet.

En dan te bedenken dat we zelf, iedere minuut van de dag, een einde kunnen maken aan heel veel ellende op deze wereld. Dat we er zelf, iedere minuut van de dag, verantwoordelijk voor zijn.
Nee, wij niet natuurlijk. Anderen. Wij zijn toppertjes. Wij doen zulke dingen niet. Wij doen er niet aan mee.
Ook niet in het klein. Of in het piepklein. Nou ja, onze belastingcentjes worden er wel voor gebruikt. Maar daar kunnen wij dan weer niks aan doen.
We zouden de straat op kunnen gaan. Zoals we ooit massaal de straat opgingen. We zouden in het klein, of in het piepklein soms dingen anders kunnen doen.
Maar die zijn niet te vergelijken met wat die anderen allemaal doen. Wij niet. Wij gelukkig niet.
Wij doen dat allemaal niet. En we doen er niets aan ook. We hebben wel iets anders aan ons hoofd. En daar schaam ik me weleens voor. Bijna iedere dag weer.

This entry was posted in Foto/Film, Het leven and tagged . Bookmark the permalink.

8 Responses to Wij niet. Hun wel maar wij niet.

 1. sillyme says:

  Wat macht al niet kan doen met een mens! Als we nu eens open staan voor het feit dat de aarde van iedereen is….. Ik heb wel eens heel kinderachtig geroepen dat we een ‘vijand’ van een andere planeet zouden moeten hebben, zouden we dan uiteindelijk wel kunnen leren samenwerken?

 2. Harry says:

  Mijn Spaans is niet wat het geweest is. Prachtige muziek met schrijnende beelden. Dat “wij” in staat zijn zoveel ellende te veroorzaken. Ik schaam mij diep.

 3. fialas says:

  dat is een verkeerd sentiment. Weet je niet hoeveel mensen in Nederland veel geld en tijd overhebben voor de slachtoffers en de misdeelden in de wereld. Mensen die proberen de wereld een andere kant uit te duwen.
  Het is natuurlijk peanuts vergeleken bij de miljarden die aan de vernietiging worden besteed, niet door ons, maar door de machtigen. “Ik vraag het alleen aan God?” Welke god? Dit soort god is met de heersers en de martelkommandanten.
  Wordt donateur van Artsen zonder Grenzen, van Amnesty International, er lopen tal van bliksemakti waar je aan mee kunt helpen.. Aan het vrome gezemel in dit filmpje hebben de slachtoffers niets.

 4. klaproos says:

  vreselijke beelden met mooie muziek van mercedes sosa,
  wat een tegenstrijdigheden..
  zolang er geld en geloof is,is er onrecht,
  ik probeer er tegen te strijden…

  maar je bent een druppel op een warme steen

  knuffel
  klaproos

 5. marcella says:

  dit doet me een beetje denken aan de bekende Huvvesumse zangeres Willeke A die zo graag iets voor de daklozen wilde betekenen. Ik zat op het puntje van mijn stoel want nu kwam er iets, een daad van onbaatzuchtigheid, iets GROOTS……en ja hoor, ze wou haar nieuw CD aan de daklozen opdragen. Wat zullen die het lekker warm gehad hebben 🙁

  Cornette, als je iets meer wilt met jouw leven ga dan wat dóen, met jouw schaamte heeft echt niemand een beter bestaan.

 6. blue says:

  tuurlijk moet je als mens doen wat je kan, met de mogelijkheden die je hebt….maar ik ben het wel met Cornette eens dat het jammer is dat we zo weinig in de benen komen als het gaat om onrecht in de wereld

 7. CiNNeR says:

  Het is allemaal afschuwelijk. Maar wij zijn er niet ieder afzonderlijk elke minuut van de dag verantwoordelijk voor. Er is nu eenmaal een verschil in hierarchie, in macht en in hoeveel je kan doen. Neemt niet weg dat we als bevolking wel wat idealistischer zouden mogen zijn. En ook in Nederland problemen spelen waar we wat meer aan kunnen doen. Maar je elke dag schuldig voelen voor al het leed in de wereld, daar zal je betrekkelijk weinig aan hebben.

 8. Hanneke says:

  ik schaam me met je mee!!!