Wie niet horen wil …..

Niet de eerste de beste die Adjiedj Bakas. Volgens zijn bio op Twitter: Trendwatcher, spreker, auteur van trendboeken (voedsel, overheid, gezondheid, privacy, werk). Graag geziene gast in de (internationale) media.
Poeh! Dat is niet niks. Ik had nog nooit van hem gehoord maar Adjiedj weet uitstekend hoe hij zichzelf en zijn bedenksels in de media moet krijgen. Dat is zeker. Belangrijk man waar wij echt niet omheen kunnen.

In tijden van crisis zie je wel vaker dat de maatschappij zich opsplitst in groepen. Men zoekt graag een zondebok voor zaken die onaangenaam zijn. En van een intelligent man als Adjiedj Bakas kun je verwachten dat hij zo’n zondebok wel weet te vinden. En die heeft hij gevonden.
De laagopgeleiden heeft hij in beeld. Zij moeten nodig eens aangepakt want laagopgeleiden eten ongezond met alle gevolgen van dien.
Bleef het eerst nog bij een losse kreet op Twitter (zie hierboven), thans mogen wij ons verheugen in een heuse ingezonden brief in NRC die door het onvolprezen Foodlog op internet geplaatst is zodat er ook gereageerd kan worden.
Ik doe dat reageren graag hier.

Trendwatcher AB is van mening dat er van hogere inkomensgroepen meer solidariteit wordt geëist terwijl mensen die ongezond eten geen prikkels krijgen om hun zorgconsumptie te verminderen.
Met andere woorden: mensen die ongezond eten behoren niet tot de hogere inkomensgroepen. Dat is aangetoond door diverse onderzoeken. Dat dit niet voor alle mensen met lage inkomens geldt en dat ook niet alle mensen met hoge inkomens gezond leven? Voor het gemak gaat AB daaraan voorbij.
Het bonus-malussysteem dat hij bepleit herhaal ik hier niet. Krankzinnig Big Brother Plan. Ik zeg, doe ons dan maar allemaal een streepjescode inspuiten zodat al onze gegevens (maar dan ook AL onze gegevens) direct ergens in een databank opgeslagen worden.
Wat hij overigens vergeet op te nemen in dit Big Brother Plan is de registratie van wit poeder met een spiegeltje dat hoogopgeleiden zo graag tot zich nemen. Nu we toch aan het generaliseren zijn kan dat er ook nog wel bij dacht ik zo.
Ook luxe sporten, uitsluitend weggelegd voor de hoogopgeleiden, dienen dan toch zeker bestraft. Is skiën niet erg gevaarlijk gebleken?

Tot slot van zijn brief zegt AB:
Als de calorie-inname van burgers voor de hoogte van de zorgpremie bepalend wordt, dan zullen veel laagopgeleiden de hoogste zorgpremie gaan betalen. Net goed. Wie niet horen wil, moet maar voelen.

Maar is het niet verbazingwekkend dat zo’n intelligent man een groep die veel zorggeld kost vergeet? Misschien komt het AB niet goed uit om deze groep te noemen?
Hij is immers zelf van Surinaamse afkomst? Wat dat ermee heeft te maken? Nou, allochtonen zijn vaak veel te dik. Dat heeft Medisch Contact al in 2008 gepubliceerd.
Diabetes, hoge bloeddruk en hart-en vaatziekten komen bij Surinaamse Nederlanders veel vaker voor dan bij autochtonen. Dat weten we al veel langer. Lees dit artikel maar.

Dus mensen als AB zouden eigenlijk een veel hogere premie moeten betalen. Natuurlijk hoor je hem daar niet over. Dat zou toch discriminatie zijn? Nee, die Bakas is wijzer dan dat. Hij kiest de laagopgeleiden. Veel makkelijker prooi.
Want negatieve aandacht is ook aandacht. En dat is het enige waar het hem om gaat.

Gelukkig zijn er ook nog mensen die op een veel positievere en constructieve manier aandacht besteden aan de vragen rond eten van een heel klein budget.
Graag maak ik iedereen attent op de blog Eet echt eten.
Een geweldig initiatief van @Zaligzoet om te kijken of het mogelijk is om van 50 euro per week (liefst nog minder) een gezonde maaltijd op tafel te zetten voor een gezin van vier personen.
En terwijl AB een lezing geeft op een dure cruiseboot ergens in de Noorse fjorden speuren wij de reclamefolders af naar de allergoedkoopste aanbiedingen van deze week.

Laagopgeleid, hoogopgeleid, autochtoon of allochtoon. Het is misschien beter als we eens ophouden de maatschappij in groepen te splitsen en ons bezig gaan houden met hoe we problemen samen op kunnen lossen.

Interessant boek dat ik AB (en u allen) graag wil aanraden:

Tegenwicht van Jaap Seidel

This entry was posted in Het leven. Bookmark the permalink.

One Response to Wie niet horen wil …..

  1. Helene says:

    Nou aan zijn plofkop te zien is hij ook niet de slankste, dus met kans op hart- en vaatziektes moet zijn premie maar omhoog. En met al die bijvrouwen is de kans op aids best groot. Kijk, daar ga je al. Premie nog meer omhoog. En als je kanker krijgt is dat je eigen schuld, had je maar niet moeten roken of zoals ik, onder de startbaan van Schiphol moeten gaan wonen, of bij een kerncentrale in de buurt, of busstation of of of.
    Natuurlijk kunnen de breedste schouders de zwaarste lasten dragen. Maar het nadeel van de rijkere is vaak dat ze niet willen delen, daarom zijn ze zo rijk. Gelukkig zijn er wel genoeg anderen die niet in deze categorie vallen. Er zijn er maar een paar met een hersenkronkel, maar die hebben meestal wel de grootste bek.