Weggeefwinkel

In Den Haag, stad van landsbestuurders en Koninklijk Huis, is een weggeefwinkel geopend. Nee, nu niet gelijk de boedelbak achter de wagen hangen want de regels zijn streng. Mensen die zelfs de kringloopwinkel niet meer kunnen betalen mogen hier komen kijken of er spullen zijn die ze hard nodig hebben. Een winkel voor de minima in de stad van Maxima. Ook is er een Dress voor Success-winkel alwaar mensen die b.v. moeten solliciteren nette kleding kunnen krijgen en natuurlijk kun je bij Het Van Harte Restaurant een warme maaltijd eten. Door dit alles kwam ik op een leuk idee voor Koninginnedag volgend jaar. In plaats van klompedansen en koekhappen leiden we de Koninklijke Familie langs een verzameling van attracties die wat meer bij de werkelijkheid passen. We beginnen met een nagebouwde weggeefwinkel alwaar de Prinsen met hun Prinsessen voor een intakegesprek mogen plaatsnemen. Vervolgens laten we de Oranjes kennismaken met een familie in de bijstand die laten zien wat zij voor wekelijkse boodschappen hebben gedaan. Hetzelfde kunnen daarna doen met een AOW-er die ook gelijk aan de Koningin vraagt waarom zij en haar familie geen AOW-premie afdragen. Margriet en Pieter mogen voor 50 euro boodschappen doen in de supermarkt voor bijstandtrekkers en vanzelfsprekend is er een klein asielzoekertjescentraatje alwaar een uitgeprocedeerde familie in een kartonnen doos voor de deur slaapt. De versnaperingen van die feestelijke ochtend mogen ze in ontvangst nemen in een gaarkeuken (wel even in de rij) en bij de kledingwinkel zoeken ze allemaal een nieuwe robe uit. Als klap op de vuurpijl spelen we een gesprek bij de Sociale Dienst na om te zien of ze in het bestand opgenomen kunnen worden en vullen ze een formulier voor de zorgtoeslag in. Helaas blijkt uit dat formulier dat ze ook al geen rekening krijgen van het Energiebedrijf en geen pensioenpremie afdragen. Maxima denkt slim te zijn en voert als kostenpost op dat het zelden gebruikte Paleis op de Dam voor 17 miljoen opgeknapt wordt maar WA helpt haar uit de droom en zegt dat hun dat geen cent kost. Later op die bijzondere Koninginnedag komt Gerrit Zalm in een special op de TV en legt uit waarom hij nooit een juiste inzage heeft gegeven in de kosten van het Koninklijk Huis en daar altijd over liegt. De werkelijke kosten zijn dit jaar 99,8 miljoen eurootjes. Beatrix belooft vervolgens dat ze haar afgedragen jurken voortaan aan Dress voor Success zal schenken in plaats van aan haar schoondochters. Heb ik iets tegen het Koningshuis? Helemaal niet. Het zijn leuke mensen die ik graag een normaal leven gun. Net als eigenlijk alle andere Nederlanders.

25 gedachten over “Weggeefwinkel

 1. hanneke

  Volgens mij moeten we jouw Koninginnedag idee snel doorspelen naar de Haagse oranjevereniging, nee sterker, naar alle oranjeverenigingen van ons land. Op deze manier kun je voorkomen dat er toch nog andere activiteiten op het oud-hollandse/oudbollige vlak worden ontwikkeld en doe je ook nog eens aan ontwikkelingshulp voor koninklijke families!

 2. nanos

  Ik denk dat dit een beter soort rondleiding is dan die aan die opgepoetste gemeenten die nu bezocht worden.

 3. blue

  strak plan Cornette….eindelijk eens het “echte” nederland (of althans een deel daarvan) laten zien aan Bea en haar kroost!

 4. Radar

  Uit principe laat ik Koninginnedag altijd “links” liggen. Maar als de invulling wordt zoals jij hem schets, Cornette, zet deze jongen een oranje feestneus op en zal vooraan gaan staan om het allemaal mee te mogen maken.

 5. klaproos

  goeiemorgen cornette,

  pak onze lieve beatrix niet té hard aan ..
  koningin zijn is ook niet gemakkelijk,
  en ik vind….
  ze mogen gerust in de watten gelegd worden… als je het zó ver geschopt hebt dat je koningin bent… verdien je alle extra’s… en denk niet dat zij haar ogen sluit voor alle misstanden die er zijn, het is een héle sociale vrouw, en ik ben gek op haar
  “LEVE DE KONINGIN” Dat we nog maar heellang getuigen mogen zijn van haar aanwezigheid :-)))))

  Lieve cornette…maak er een leller dagje van ála Lhasa :=))
  liefs
  klapper

 6. Cornette

  @ Klaproos. Nee, tegen de familie zelf heb ik niks. Prima mensen maar ze mogen nu eindelijk ook weleens een gewoon leven leiden. Dat gun ik ze van harte. Want het is natuurlijk wel een rotleven hoe je het ook bekijkt.

 7. staartje

  weet je, ik heb ergens het idee dat Trix er nog wel oog voor heeft.. Ik heb het akelige gevoel dat onze ministers veel minder weten wat minima zijn nu echt inhoudt. Doe dit programma maar voor hen….
  Ii vind het afschuwelijk dat we toestaan dat dit soort winkels er komen….

 8. Therese

  we zouden het allicht eens kunnen proberen, maar….dit soort afstanden tussen ‘deftigheden’en het gewone volk; om dat een beetje te slechten is heel moeilijk, lijkt mij, maar nogmaals het proberen waard.

 9. Cornette

  @ Staartje. Dat is nou precies wat ik bedoel. Ik denk namelijk dat de Oranje’s hun medewerking aan zo’n dag graag zouden geven want Bea is veel linkser dan wij mogen weten. Het zou een geweldige steek naar de regering zijn en alleen daarom al doet ze het niet. Mag ze het niet doen. Maar in haar hart …..

 10. Indigo

  Het devies van de huidige regering luidt; verschil moet er zijn en het is ze toch uitstekend gelukt dat zo ver mogelijk door te voeren.
  Ben je al voorzitter van de oranjevereniging?
  Het lijkt me een eerste vereiste om invloed te mogen uitoefenen op de invulling van Koninginnedag!

 11. Ary

  Tsja, je kan de Oranjes eigenlijk niet de schuld geven dat wij met z’n allen zo stom zijn om de monarchie in stand te houden. Daarbij denk ik dat ze zo’n rondje misschien stiekum nog wel interessanter zouden vinden dan de zoveelste maal koekhappen.

 12. Beatrix

  goede morgen Cornette..

  Ik wilde U graag laten weten dat wij ORANJES.
  met alle soorten van genoegen Uw uitgewerkte plannen voor
  het komende oranje feest zullen bestuderen, en graag ons oudste kloffie aan doen om U terwille te zijn.
  ik groet U… dappere medelander
  liefs en een dikke zoen van Uw koningin Beatrix XXXXX

  da”s wel effe schrikken zeker hé :)))))))

  liefs
  klaproos

 13. Mm..

  Cornette, je schrijft nog steeds scherpe stukken die de spijker op z’n kop slaan. Petje af hoor!

 14. zeppo

  @staartje: dat denk ik ook, vandaar dat ik liever Bea heb dab een president om belastinggeld aan te betalen. Van Alexander weet ik het nog zo net niet…

Reacties zijn gesloten.