Tegenaria parietina

De eerste was er midden op de dag. Een beweging in mijn ooghoek en op het moment dat ik mijn hoofd omdraaide en mijn ogen scherpstelde sloeg mijn hart tien keer over. De eerste heeft De Moedige Man nog gevangen en buiten (ver weg) losgelaten. De tweede kwam ’s avonds rond half tien uit de boekenkast rennen en overleefde de confrontatie met de pantoffel van De Moedige Man niet. Met maat 46 mismeppen is dan ook bijna niet mogelijk. Door de WC met dat lijk en rustig weer plaatsnemen in je stoel. Nummer drie verscheen tien minuten later en dacht zijn leven nog te redden door onder de stoel van DMM te schieten. Tevergeefs en DMM was het nu ook wel zat. De onderkant van de boekenkast werd leeggehaald, de planken omhoog en de stofzuiger erbij. Dit om de eventueel aanwezige liefdesbabies en aanverwante familie richting Onze Lieve Heer te helpen. Niets gevonden en derhalve mochten de planken weer naar beneden, de boeken er weer op en de stofzuiger terug in de kast. Nog even een glaasje inschenken voor de schrik. Slechts vijf minuten na dit alles verscheen nummer vier. Na alweer een heldendaad van DMM besloten wij dat het genoeg was geweest en vertrokken we naar de bovenetage voor een welverdiende nachtrust. Want daar zouden ze toch niet komen?
Afgelopen nacht (of eigenlijk vanmorgen vroeg) kwamen wij na een gezellige avond en nog een afzakkertje in de kroeg best wel redelijk rechtlopend ons huis binnen en na het ontsteken van het ganglicht zagen wij nummer vijf. Deze was halverwege de trap en onderweg naar boven. Ook voor deze grote huisspin, ook wel bekend als zwarte renspin, de trechterspin of Tegenaria parietina kon binnen een paar seconde de lijkwagen komen. Nu loop ik dus als een overspannen spook door mijn eigen huis. Alle schoenen eerst uitschudden voor je ze aantrekt. Alle boodschappentassen even platwalsen voor je erin kijkt. Eerst onder het dekbed kijken voor je eronder gaat liggen. Om gek van te worden. En ik heb zo’n vermoeden waar ze vandaan komen. De houten vlonders op het terras zijn een broedplaats van dit wanstaltige ongedierte en ze kruipen met gemak langs het randje van de hordeur.
Vergif ! Vergif ! Wie levert mij een tankwagen met vergif !

Update1. Nummer zes liep ’s avonds laat door de gang en de MMM ging er met zijn blote voeten bovenop staan. Nummer zeven vonden we de volgende ochtend dood in een hoek.
Wordt vervolgd ben ik bang.
Update2. Nummer acht zat op ons te wachten aan de binnenkant van de hordeur. Wij waren nog buiten en hij was al binnen.
De omgekeerde wereld !
Nummer negen en tien lagen ’s ochtends dood in de kamer met een teleurgestelde LoesDePoes ernaast die ze met haar poot zachtjes weer aan het lopen probeerde te krijgen. Gelukkig tevergeefs.

33 gedachten over “Tegenaria parietina

 1. Renesmurf

  Ze doen niks, ze vangen vliegen, ze zijn banger voor jou dan jij voor hen, enzovoort.

  Alleen jammer dat mensen ze niet gezellig vinden.
  Je kan proberen te denken dat het lievenheersbeestjes ziin, maar dan zonder vleugels.

 2. Jan

  ’t Is zonde, die arme diertjes… ze weten niet wat ze overkomen… ze willen enkel weg… heb meelij…

 3. Ruwina

  Heb je iets aan mijn mantra?
  “Spinnen brengen geluk, spinnen brengen geluk, spinnen brengen geluk”…
  (heb ik mij ooit laten vertellen en sindsdien doen ze me nooit meer iets)

 4. zeppo

  Ik heb er ook al een paar gehad. Normaal komen ze pas in september!
  En niks geen moedige man.
  Enkel één die in ruil voor mijn opruimen van de dode muizen ’s ochtends wel bibberend van grote afstand met een schoen wil slaan.

  Waarna we beide bij het platgeslagen monster staan te roepen ‘hij is toch wel dood he??!!’

 5. Radar

  Deze soort komt in de contreien van Casa Radar niet voor. Heb ze nog nooit gezien, deze rakkers. Overigens zijn spinnen in de muggenperiode hier zeer welkom. Daarna verwijder ik ze met zachte hand…en als ze tegensputteren, tja……

 6. seraka

  kruisspinnen vind ik knuffelig en om te aaien, maar de huisspin ben ik ook niet tuk op sinds er eentje mijn hand besprong 🙁
  ps heb je al achter je koelkast en gasfornuis gestofferd
  ze houden wel van een beetje warmte
  sterkte!

 7. Toaske

  Echt zo groot? Potverdorie, da’s wel erg groot. Ik heb het er niet op, op spinnen, maar richting dochters doe ik altijd erg stoer (je wilt die tere zieltjes tenslotte geen trauma bezorgen niet waar?).

 8. Erik

  Ehh, is dat alles? Hier hebben we spinnen die niet eens in mijn schoen passen. 🙂

 9. Cornette

  @Erik. Als je een foto op je weblog zet wil je dan even vooraf waarschuwen?

 10. Hannah

  Spinnen, ik ben er bang voor. Maar dochterlief is nog banger en manlief is niet altijd thuis om ze te vangen, dus ga ik (heel dapper vind ik zelf) zelf aan de slag met list en bedrog om ze te vangen en ze daarna door de wc te spoelen.

 11. sillymetalking

  ha, spinnen. Als er eentje is … dan blijken het er altijd meer te zijn. Succes ermee. Hoewel ik er niet bang voor ben….. schijn je ze in je slaap op te eten indien ze bij je mond langswandelen. En sinds ik dat weet…. brrrr…. woon ik liever 3 hoog achter dan gezellig met een tuin!!

 12. Ary

  Ze zijn hier in huis ook al gesignaleerd. K., mijn vriendin schreeuwt dan moord en brand, maar ik mag ze niet doodslaan. Heeft wat met een of ander kinderboek (Charlotte’s web) te maken. Dus moet ik ze vangen.

 13. meizoen

  flinke lik vaseline op entreeplek (wáár is die?) smeren.. echt ’t werkt

 14. annabee

  Ik maak ze niet dood, maar pak ze voorzichtig op en breng ze naar buiten. Die beestjes doen helemaal geen kwaad.

 15. Hippo

  Spinnen heten ook wel huisgeluk. Ik laat ze lekker zitten, maar er is 1 soort waar ik moeite mee heb – inderdaad. Juist omdat ze zo hard lopen dat ik ze niet goed in de gaten kan houden denk ik 😉 Ik wapper maar een beetje in hun richting zodat ze de kant van het raam op gaan, en zo probeer ik ze naar buiten te krijgen.
  Met glazen vang ik van alles om het buiten te zetten, maar dit type spin, nee. Ze lopen gewoon te snel, dus voor je het weet zitten ze misschien wel bovenop me. Niet dat ze me ook maar iets kunnen doen, maar ja. Oerangst, noemen we dat dan maar.

 16. frank krischick

  tjonge jonge jonge en ik probeer deze spinnen groot te fokken
  het zijn mijn lievelingetjes als jij zo’n last hebt wil ik wel eens de spiderbuster uithangen
  CATCH THEM ALIVE YOH!

 17. Bettina

  IK Haat DE Tegenaria parietina ,

  Ik kan cornette best wel begrijpen.

  Ik wordt ook al een paar jaaar achtervolgt door deze spin.
  Ze verschillen van grote en je wilt ze zeker niet van dichtbij zien.

  Het ergste gebeurde van de week. Midden in de nacht wordt ik wakker van gekriebel op mijn gezicht. Ik pak mijn telefoon en schijn op mijn kussen. En daar liep gewoon zo’n mega vette engeeeeee zwarte langharige spin.

  Te eng gewoon. Ik dacht de volgende dag dat ik gedroomd had tot gisternacht toen ik weer wakker werdt van gekriebel. Ik sprong uit bed en toen ik het licht aan deed liep er weer zo’n enge zwarte spin op mijn bed. Ik pakte m’n kat en gooide hem op die spin. Toen viel de spin op de grond en ging ik erop stampen. Natuurlijk met een boek erop. hahah

  Ik durf nou eingenlijk niet meer te slapen.

  Ik vind spinnen niet zo erg maar als ze op mij lopen in m’n bed dan moet ik er echt niets van hebben.

  behhhhhh

 18. Bettina

  Ja man Ik heb wel een spidermann nodig. Volgens mijn heb ik een nest ofzo zitten tussen de fundering.

  haha

 19. Theo

  Wie heeft er een verklaring voor waarom wij zelfs in de wintermaanden om de week zo,n spin vangen en natuurlijk soms met de stofzuiger….. vooral s,nacht natuurlijk!!!
  Wij willen ervan af!! Wie heeft er een oplossing?

 20. Nicole

  @Theo, als je de oplossing hebt, wil je die me dan doormailen?? Hier namelijk hetzelfde….

 21. Eva

  ik ken het!
  wij hadden op zolder ook een nest. helaas heb ik mijn kamer daar.. ookal weet je dat ze niks doen, en dat ze gewoon onschulige wezens zijn, het blijft een onbehagelijk gevoel!
  bijna elk jaar komen ze terug, maar de laatste 3 jaar heb ik ze gelukkig niet gezien. ik hoop dat dat zo blijft! succes ermee!

 22. Thejagema

  Ieder wezen heeft recht op leven. Zolang het niet onomstotelijk zeker is dat je bedreigt wordt door een wezen, of dit nu een spin is of niet, bestaat er ook geen recht op zelfverdediging met schade voor dit wezen. Wat gij niet wilt dat u geschiedt doe dat ook een ander niet!! Bij deze levensfilosofie zouden de meeste mensen eens wat meer moeten stilstaan. Het blijkt echter dat de doorsnee burger meer waarde hecht aan:” Mijn omgeving vindt in het algemeen dat spinnen eng of vies zijn dus ik moet ze daarom ook eng of vies vinden”.

 23. Cornette

  @Thejagema.
  Punt 1. Mijn omgeving heeft hier niets mee te maken. Ik vind spinnen eng. Net als wespen, kakkerlakken, schorpioenen en nog meer van dat spul.
  Punt 2.
  Je moet je Bijbel eens wat beter lezen. Er staat geschreven:
  Wat gij wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander.
  Het woordje NIET komt in deze zin in de Bijbel niet voor. En dat is een wereld van verschil.

 24. K.

  Zo onschuldig en nuttig als ze mogen zijn, als je ze laat leven, dan komen er meer ?
  Het begint met ééntje of twee in de kelder of in de garage, dan kleintjes, dan eentje in de gang, verder op de trap, in de living, en tenslotte… in de slaapkamer ?
  Moet je ze echt allemaal laten leven? Of meteen elk exemplaar dat je ziet vermorzelen?
  En hoeveel zijn er nog in leven tussen alle spouwen en in alle hoeken, als wij enkel dié die we zien tevoorschijn komen, vermorzelen?

Reacties zijn gesloten.