Super Mario in Papaverland

Eigenlijk heb ik nergens meer zin in. De pre-vakantieblues noem ik het. Gelukkig lukt het me nog om even weg te zakken in een boek. En natuurlijk speel ik uren met mijn nieuwe Nintendo DS Light (roze) met alle gekregen extraatjes (ook roze) en Super Mario Bros. Maar ineens zit ik vast in Wereld 3 en weet met geen mogelijkheid langs die klimhekken te komen. In de eerste week moest ik al googelen of er ergens een verklapper stond omtrent het passeren van de Big Boss aan het einde van de eerste Wereld. Gelukkig gevonden.
Nu moet ik weer zoeken of er ergens een zevenjarige verklapt hoe ik die hekken kan beklimmen zonder er iedere keer af te donderen. Levens genoeg. Je gaat gewoon iedere keer terug naar de eerste Wereld en speelt het eerste level. Dat doe ik inmiddels met mijn ogen dicht. In dat eerste level moet je natuurlijk niet die reuzepaddenstoel aanklikken. Gewoon links laten liggen. Je haalt een Fire-Mario op en aan het einde wacht je rustig tot de klok op twee gelijke cijfers staat alvorens je in de vlaggemast springt. Bij sommige cijfers krijg je een Rode Paddenstoel en kun je je mandje vullen met een leuk extraatje en bij andere cijfers krijg je een groene paddenstoel en kun je extra levens verdienen. Dus op een rustige ochtend als mijn hersens nog niet wakker zijn speel ik zo’n 75 levens bij elkaar en ga daarna weer terug naar die stomme hekken.
Die krabben met die bommen waren trouwens ook niet mals. Nu is zwemmen nooit mijn sterkste punt geweest en ook als Super Mario ben ik er geen ster in.
Het hele spel doet me erg denken aan onze militaire missie in Papaverland. Je staat er helemaal alleen voor. Er is sprake van verlies van levens. Halverwege kom je een boze draak tegen en als je die verslagen hebt wacht er aan nog grotere boze draak aan het einde. Heb je die om zeep geholpen dan opent zich een nieuwe wereld en ziet alles er ineens anders uit maar ook de nieuwe wereld zit weer vol met griezels. Steeds als je denkt gewonnen te hebben is er weer een nieuwe wereld en begint de strijd opnieuw.
Zo kun je nog jaren doorgaan. Dat is ook het geval met onze missie in Papaverland. Als de grote jongens en meisjes die daar willen blijven eerlijk zijn moeten ze ons wel vertellen dat we nog zeker zo’n 20 to 30 jaar nodig hebben om dit spel tot een goed einde te brengen. We kunnen dat niet alleen maar hebben veel hulp nodig. En helemaal aan het einde blijkt dan dat we op een andere plek weer opnieuw moeten beginnen omdat de griezels zich elders verstopt hebben.
Net als de echte Super Mario een volledig zinloze bezigheid. Niets anders dan tijdverdrijf.
Jammer is alleen dat je in het echt niet steeds nieuwe levens kunt verdienen.
Die ben je kwijt en die komen nooit meer terug.

This entry was posted in De rest. Bookmark the permalink.

14 Responses to Super Mario in Papaverland

 1. CiNNeR says:

  Kan je daar wel allerlei goodies extra in je boodschappenmandje stoppen dan?

  Ok flauw. ben het met je eens, gebed zonder eind zo. Maar dan zonder cheat van een zevenjarige.

 2. Flopke says:

  Hé Cornette, wat een spraakwater joh!

 3. Radar says:

  Ja ja, en dan heb je het nog niet eens over de expansion-packs. Denk je dat je zo’n “spel” uitgespeeld hebt komt er’een expansion.
  Ik onderschrijf overigens de gekozen vergelijking, al jaren zelfs.
  Daarom speel ik zelf bijvoorbeeld het liefst Real-Time-Strategy-games.
  En om een nog niet door mijn Psychic Coach verklaarde reden kies ik altijd de “bad guys” om mee te spelen.

 4. Harry says:

  Onze missie in Papaverland is een eindeloze missie. Ik beschouw het als de Vietnamoorlog. De Amerikanen hadden er niets te zoeken en zijn met de staart tussen de benen afgedropen. Ditzelfde dreigt te gebeuren in Irak. En onze wederopbouw in Afghanistan lukt niet echt omdat er krachten zijn die dit tegengaan. Onschuldige Afghanen worden hiervan de dupe, maar hoe ver moet je gaan om om daar door te gaan. Ik heb de wijsheid gelukkig niet in pacht, maar het is haast onmenselijk om na alle inspanningen je nu helemaal terug te trekken. Met niets doen door terug te trekken geef je de Taliban een volmacht om door te gaan met de moordpraktijken en onderdrukking van de Afghanen.

 5. Rose says:

  Dat is inderdaad jammer. Zo niet, zeer verdrietig. Daarom zijn supermariospelletjes zo populair, denk ik. Dan hechten we ons niet aan de doden, en kunnen we zelf zo lang overleven als we levens winnen.

 6. Plaus says:

  Jeumig joh, waar ben jij in verzeild geraakt! Wat een verhaal, en wat kan zo’n spel je dan bezighouden…Het houdt je van de straat. Hoop dat je ontdekt hoe je verder komt in je spel. En dat je de kunst van het leven in de echte wereld blijft zien en hoe dan ook energie krijgt om weer de zin te krijgen die je mist. Even ergens uitwaaien misschien?…Lieve groet Plaus

 7. yvonnep says:

  Ja, het blijft jammer dat het leven geen spel is, maar het is nog tragischer dat sommigen dit niet door hebben. Wat moest ik verder lachen om je… overigens: sinds ik de breinaalden weer heb opgepakt heb ik geen spelletje meer aangeraakt. Er is dus een overeenkomst. 🙂

 8. annabee says:

  Ik krijg op slag heimwee naar de Nintendo die we ooit hadden en waarop zoon en ik uren-, dagen-, maanden-, jarenlang Super Mario gespeeld hebben. Eerlijk om de beurt, schriftje erbij waarin de behaalde punten genoteerd werden. Misschien moet ik ook aan de Nintendo DS Light, al hoop ik dat ie ook in een andere kleur dan roze verkrijgbaar is.

 9. Hannah says:

  Helemaal simpel werd ik van Mario in de vakantie. En de kinderen oneindig veel levens verzamelen en het ongeveer met de ogen dicht spelen.

  Level 1 moeiteloos: dat lukt mij echt niet.

 10. Pasula says:

  Ik heb zelfs nooit zin gehad in Supermario maar dat terzijde. Krachtig log Cornette!

 11. annabee says:

  @Cornette
  Dankjewel voor deze log. 🙁 🙂
  Heb helemaal zin om zo’n Lite (en niet Light) te kopen met het spel New Super Mario Bros. erbij. Dat wordt sparen dus …

 12. annabee says:

  P.S.
  Een tip: koop Action Replay Max, dan hoef je geen blik met 7-jarigen open te trekken om je te helpen.

 13. Cornette says:

  @Annabee. Ik heb een Players Guide besteld en hoop dat die nog net binnen is voor we met vakantie gaan.

 14. Galadriel says:

  die nintendo gaat mee op vakantie?