Paasgedachte

Blog van gastschrijver PdeB

Deze Paasdagen heb ik me ernstige afgevraagd hoe Bert deze dagen toch in ’s hemelsnaam zal zijn doorgekomen?
In een constant gevoel van leegte, van totale berooidheid? Met een doorgroefd gelaat piekerend over z’n onvermijdelijk rendementsverlies?
Diep bezorgd over het statusverlies bij de mede-bovenbazen en voorzichtig inschattend hoeveel plaatsen op de Quote-lijst hij wel niet gaat zakken, nu?…

U kunt wellicht Bert niet direct plaatsen? Bert Groenewegen is de enig overgebleven topman van de firma PCM (krantenconcern), die, profiterend van daartoe speciaal in het leven geroepen managementbonusregeling, aanvankelijk een extraatje van zo’n slordige miljoen tegemoet leek te gaan. Werkelijk geen slechte oogst voor een jaartje de baas spelen!
(Let wel: dit bedrag komt bovenop het toch al kloeke ‘normale’ jaarsalaris).
De storm van protest die hierover uitbrak was niet gering. Ook in vele voorgaande jaren hadden dergelijke verschijnselen al tot maatschappelijk commentaar geleid: aanduidingen als ‘asociale zelfverrijking’ en ‘onbeschaamd graaien’ waren tot ver in de politiek te vernemen.
Maar het was niettemin nog nooit tot enige daadwerkelijke actie van overheidswege gekomen. [De veronderstelling hierbij, dat politici voornamelijk aan hun eigen toekomst denken, is uiteraard volkomen uit de lucht gegrepen].
Feit is wel dat zelfs de regerings-PvdA zich nu gehouden ziet om ook ditmaal geen formele maatregelen te treffen. Het FNV is laaiend.

Maar wie schetst mijn verbazing dat afgelopen Goede Vrijdag zomaar ineens het bericht verschijnt dat diezelfde baas afstand wil doen van z’n toegift. Ongehoord! Wat is hier nou toch gebeurd? Met welk goedaardig virus is die man ineens besmet geraakt?
Zouden we nu zo rond Kerstmis leven, dan doemt logischerwijs het ‘Scrooge’-scenario op, maar…: dit is Pasen! Heeft zich bij deze arme baas dan toch een plotseling inzicht in de ware betekenis van het leven een doorbraak geforceerd? Heeft zijn stokoude moeder hem nog eenmaal, nu zij de kracht er nog voor heeft, flink om de oren gemept en hem bevolen zich eindelijk weer eens fatsoenlijk te gedragen en vooral zijn afkomst niet te verloochenen?
“Jongen, neem je toch de Paasgedachte voor: geen groter zegen dan oprechte opoffering”.

Enig wantrouwen blijft echter op z’n plaats: Bert zal niet de eerste zijn die via een behendige constructie slechts schijnbaar de goeie jongen uithangt; dit soort loze vossen verliezen zelfs geen haren, laat staan hun streken.
Vandaar dat ik niet geloof dat Bert zich ‘Aus Liebe’ zijn aderlating zit te herdenken en evenmin in mild trots-zijn-op-zichzelf en dieptevreden het glas heft met partner en gezin. Integendeel verwacht ik bij hem de teneerdrukkende gedachten waarmee dit stukje begon.
Daar gáát de afbetaling op de 2e villa! Nu kan de vrouw/vriendin zich niet direct een 3e SUV-er aanschaffen! O kommer, o kwel.

Helaas blijft er alle reden om dit slag met argusogen te blijven volgen.
Vooral als je weet dat Berts directe voorganger Ton (aan de Stegge) het in enkele jaren tijd met zo’n 30 collega’s nog eens vele miljoenen erger heeft gebakken.
Nee, eens temeer is het duidelijk dat het de hoogste tijd is hiertegen wettelijke maatregelen te treffen: eentje die juist en vooral de meest schandelijke uitwassen bestrijdt.
Voor ‘een uittocht van hooggekwalificeerden’ hoeven we heus niet bang te zijn:
liever kwijt dan rijk op deze manier.

We moeten trouwens wel voortmaken met die ‘re-socialiserings’-wet:
op Berts ouwe moeder kunnen we tenslotte nog maar beperkt een beroep blijven doen.

This entry was posted in De rest. Bookmark the permalink.

7 Responses to Paasgedachte

 1. yvonnep says:

  euhm…. geen maatregelen hoor… mannen met bonussen worden gewoon het bos ingestuurd. Dit is slechts het kabinet van hamertjes, hondentestjes en bikini-affiches. Voor echt belangrijke dingen hebben ze geen tijd.

 2. Harry says:

  Bert heeft het al moeilijk zat. Dat wordt de rest van dit jaar op een houtje bijten. Of hij gaat uit eten bij zijn grote goeroe Wim Kok. Ook niet vies van een commissariaatje meer of minder.

 3. GdeB says:

  Wat doet die Bert eigenlijk bij PCM en van wie is PCM tegenwoordig? Iets met ‘democratie’? Bizar. “bedankt voor die bloemuh”

 4. hanneke says:

  bij ons thuis hebben we ons ook zitten afvragen hoeveel zo’n man toch wel niet zal verdienen als hij zonder een centje pijn afstand kan doen van deze bonus. Dat zal wel het veelvoudige ervan zijn, vrees ik…….

 5. Blijf het leuk vinden om bij wijl en stond je blog te bezoeken … ook in Vlaanderen zijn er zeker en vast lotgenoten van Bert!

 6. ton says:

  Inmiddels wordt Bert al door Woutertje als voorbeeld genoemd!

 7. Jan says:

  Gelukkig is het nu afgelopen met die zelfverrijking, want de PvdA gaat daar een stokje voor steken! Toch?