Oud is uit

Blog van gastschrijver PdeB

Hebt u dat nou ook, de laatste tijd, dat het wel lijkt of ‘de oudere mens’ niet alleen steeds minder meetelt, maar ook feitelijk ongewenst is in onze samenleving?

Zo ben ik nog maar net bekomen van het schrikbeeld dat ik misschien tot m’n 70e moet blijven doorwerken om m’n eigen AOW te betalen (als ik tenminste die leeftijd haal, dan altijd!). In ieder geval dreigt tegen de tijd dat de 65 jaar over zoveel jaar in beeld komt, er telkens stiekem een jaartje bij de ‘pensioengerechtigde leeftijd’ bij te komen…

Vorige week was daar het bericht dat in Den Haag een oud en niet meer als zodanig gebruikt havengebied wordt omgebouwd tot moderne woonwijk, maar – let wel – uitsluitend bestemd voor jongeren! Interessant was daarna om te beluisteren aan welke eisen volgens diverse willekeurige passanten die buurt dan wel moest voldoen om zo’n predicaat ‘yuppen-ghetto’ te verdienen.
Volgens sommigen betekende dat moderne uitgaansgelegenheden, volgens anderen een bepaald soort winkeltjes (dus niet de bekende ketens), en weer anderen meenden dat het zich zou uiten in een ander soort woningen. Daarbij ging men gemakshalve maar aan de vraag voorbij of zulke zaken niet ook door ouderen op prijs worden gesteld!
Hier wordt de bekende fout gemaakt dat ‘ouder’ synoniem zou zijn met ‘ouderwets’, of ook:
versleten, suf en lichtelijk debiel. Natuurlijk weer zo’n onvoldragen ideetje van een of ander lokaal wethoudertje van huisvesting of woningbouw, of hoe ze ook heten mogen. Die wist zelf nog een beeld te schetsen van een kil wijkje met de bekende stapeldozen en nachthokken-met-engtevrees, maar wel met 1 of 2 fraaie gebogen bruggen over de oude havenarmen heen.
Aha: daar zit ‘m natuurlijk de kneep: zó modern zijn die bruggen dat er vast geen leuningen aan zitten, dat verstoort maar het eigentijdse beeld! Stel je voor dat daar dan een stelletje van die wankele bejaarden met hun ellendige rollatortjes overheen gaan scharrelen: de ongelukken en het geplons zijn niet van de lucht. Het bederft niet alleen de waterkwaliteit, maar dan moeten er ook nog kostbare dregpartijen uitgevoerd worden!

De bekende druppel kwam gisteren voorbij op het nieuws.
Drooglegging in de Haagse welzijnsinstellingen en aanverwante inrichtingen!
Ja, heus, daar waar vanaf bepaalde tijden, als men in clubverband gezellig bezig is, een glaasje geschonken wordt, zal dat straks niet langer meer toegestaan zijn.Of men moet voor veel geld investeren en er een reguliere uitbater neerzetten: 4 ton is dan niets. Ook hier weer een wethoudertje met geldingsdrang, die ons op duidelijk neerbuigende toon bijbracht dat het toch vooral bedoeld was om alle alcohol-uitwassen te bestrijden. Nou, zo’n kaartclubje in zo’n instelling wast heel wat alcohol uit, hoor, tsjonge, en vlak de bingo niet uit!

Laten we dergelijke regenten vooral toewensen dat zijzelf ooit een dusdanige leeftijd mogen halen, dat zij hun yuppenwijk uitgezet worden wegens overschrijding van de maximaal toegestane leeftijd, daarna tot zeker hun 80e moeten doorwerken (waaraan weet niemand meer), vervolgens in een verzorgingshuis terechtkomen waar zij uiteindelijk aan een overdosis frisdrank en melk ten onder gaan.

This entry was posted in Thuis. Bookmark the permalink.

18 Responses to Oud is uit

 1. pascal says:

  Ze vergeten dat ze zelf ook ooit mogen worden. En het gaat harder dan ze denken. Ik maak me er ook boos over…

 2. pascal says:

  oud dus…

 3. Cornette says:

  Wel graag karnemelk. Van die lauwe karnemelk die net ietsje over de datum is.

 4. Wieneke says:

  Het zijn me daar een stel regenten, zeg. Belachelijk gewoon. Vreemd beeld van de samenleving hebben ze. Oudere mensen zijn tegenwoordig veel langer jong dan vroeger. Ze moeten misschien wel eens een pilletje of een keertje naar de fysiotherapeut, maar over het algemeen gaat het ze heel goed. Financieel kunnen ze een forse veer laten, want de meerderheid van de babyboomers heeft altijd (hard) gewerkt en heeft zodoende een pensioen opgebouwd. Ze zijn gewend aan luxe en gemak. Mijn man is zeventig, ziet er uit als 58, en die lacht zich krom om dit soort gepraat. Wij hebben heel wat vrienden van boven de 65 en dat zijn allemaal vlotte jeugdige lui, die volop in het leven staan en er volop van genieten. Reizen, uitgaan, leuke kleding, mooie huizen met luxe erin. Er is af en toe best ziekte, maar dat heb je in alle leeftijdsgroepen. Zielige bejaarden, die betutteld moeten worden. De mensen, die nu senioor zijn, zijn absoluut niet te vergelijken met de generatie vóór hen.
  In plaats van een yuppengetto zouden ze veel meer moeten bouwen voor de oudere burgers. Daar zijn en komen er namelijk veel van.

 5. Radar says:

  Den Haag heeft altijd kunnen bogen op op eenzame hoogten staande bestuurders. Alle Hagenaars hopen nog steeds, dat de kneuzen met als eretitel wethouder ooit van die hoogte zullen afspringen.
  Er gaan geruchten dat er desnoods vrijwillers gaan worden gezocht om ze dan maar te duwen.

 6. plutone says:

  Één geruststelling: jongeren kunnen merendeels nog geen flatje kopen, iets wat ik overigensw zeer kwalijk vind. Dus wie wonen er straks in dat wijkje als het klaar is?

  Precies: oudere jongeren! De vraag is dus hoe lang dier er dan mogen blijven wonen.

 7. Nanos says:

  Maak je niet druk, Cornette. Er zijn genoeg jongeren die nooit jong geweest lijken te zijn, zo suf en lichtelijk debiel als ze over komen. Jong zijn betekent dat je openstaat voor iets nieuws, bij wilt leren, om je heen kijkt en ook dat je niet beladen bent met voornamelijk vooroordelen.
  Leeftijd is niet alleen het aantal jaren dat je lijf telt en merkt te hebben, maar vooral ook dat wat tussen je oren zit. Sommigen zijn nooit jong geweest, anderen zjin op hun negentigste nog jong.

 8. Cornette says:

  @Nanos. Ik maak me niet druk. PdeB maakt zich druk. Maar met hem maak ik me dan ook weer druk. Druk stel die Cornette en PdeB.

 9. Harry says:

  Altijd weer opvallend hoever veel politieke figuren van de burgermaatschappij afstaan. Ik vraag mij wel eens af waar zij vóór die tijd hebben gewoond of geleefd. En hebben zij geen oude familieleden die in een “bejaarden”tehuis zitten of in een verzorgingstehuis.
  En maar roepen dat de burger meer betrokken moet zijn met de politiek.

  De Cats hadden vroeger een hit: One Way Wind. Nu begrijp ik wat dat betekent.

 10. Marius says:

  Levenskunst lijkt er niet meer bij, idd, totdat de regenten zelf zover zijn en merken dat hun ziel niet meer telt.

 11. yvonnep says:

  ja, dat is wel een schrikbeeld. Dat er steeds een jaartje meer bij komt voordat je met pensioen mag. Dat lijkt me een subtiele verstervingsmethode.

 12. renesmurf says:

  Ze willen altijd alles maar sturen.
  Terwijl wijken waar de natuur zijn gang gaat het diverst zijn, maar daar komen ze later dan pas achter.

  Ouderen hebben het tegenwoordig overigens beter dan hun voorgangers.
  Met al die hulpmiddelen.

 13. Jan says:

  Hear Hear!!

 14. Toussaint says:

  Nu waren het wel de wijken exclusief voor “senioren”die deze trend zetten, dacht ik.
  Het is voor mij een ellendig plan, wijken waarin de generaties elkaar niet meer ontmoeten.
  Zonder lastige kids en lastige ouderen, alleen lastige leeftijdsgenoten.
  lijkt me helemaal niet leefbaar.
  Gewoon mixen die handel.

 15. Ary says:

  Wijken zonder vervelende kids staat al wel heel lang op ons verlanglijstje 😉 En bejaarden in de wijk, je kunt er niet genoeg van hebben. Wij hebben een hele rij hier achter. Zijn de beste buren. Gezellig, rustig en vaak hardhorend (zodat je muziek af en toe een hard aan kan zetten)

 16. Pasula says:

  Wij kunnen er iets aan doen, ander stemgedrag, nieuwe regering maar ja… in mijn eentje lukt het niet.

 17. hanneke says:

  wat een beeld heb je weer geschetst, Cornette, ik moet dit toch even laten bezinken. Daar neem ik dan wel een drankje bij, zittend op een leuning-loze brug, kijkend naar een yuppenwijk, voordat dit niet meer kan!!!

 18. CiNNeR says:

  Via Man Bijt Hond kwam ik anders te weten dat het gezuip in verzorgingshuizen niet van de lucht is 😉

  Het is allemaal wat overdreven. Toch denk ik wel dat veel oudjes zouden gaan klagen als ze tussen luidruchtige clubs wonen en over sierlijke doch stikonhandige bruggetjes moeten enzo. Ik hoop ook niet zo te worden en je kan het je bijna niet voorstellen, maar veel stereotypen bevatten toch een kern van waarheid.