Opruimen

Een goed jaar gewenst allemaal en veel dank voor alle mooie, goede en leuke wensen.
Zo, dat hebben we weer gehad. De laatste oliebollen gaan vandaag op. De rest is voor de vogeltjes.
Nog voornemens? Komt toch niks van terecht. Toch neem ik me altijd weer dingen voor. Goeie dingen en gezonde dingen. Meer groente en fruit enzo.
Maar vooral, bovenal en vooral, OPRUIMEN.
Nu had ik dat voornemen al maanden en het woord opruimen is al vele malen gevallen in dit huis maar het gaat nu echt gebeuren.
Als je dit serieus aan wilt pakken kun je natuurlijk een cursus opruimen volgen. Beetje duur vind ik wel. Daar beginnen wij niet aan. Dat geef ik liever uit aan een stapel boeken.
En trouwens, opruimen is zo simpel als wat. De kunst is om kleine hoekjes te doen. Vooral niet één grote ruimte op één dag aanpakken. Dat ben je zo zat en loopt volledig uit de hand.
Niet doen dus. Maximaal twee uur per dag en een kleine stukjes tegelijk. Vandaag al wat kastplanken in de keuken gedaan.
En opruimen wil ook zeggen: WEG ERMEE. Foetsie met die zooi. Niet denken: “Ik ga eens een doos voor de kringloop maken.” Die doos komt er nooit en blijft nog jaren staan stoffen in een hoek. Weg ermee dus. Iedere keer als er hier een vuilniszak naar de container gaat kijk ik om me heen. Wat kan erbij? Wat kan weg? En er kan veel weg.

Een waarschuwing naar alle vrienden en kennissen is hier dus op zijn plaats.
Heb ik van jullie, in de loop van de tijd, een leuk aardigheidje, hebbedingetje, kadootje, frutsel of ander met liefde aangeschaft en in dank ontvangen prullaria-iets gekregen?
Dit is je kans om het nog terug te komen halen. Het was leuk, het was aardig, ik was er erg blij mee, veel dank alsnog en nu opzooien met die rommel.

Laat dat jullie voornemen zijn voor het nieuwe jaar. Ga je op bezoek bij De Man en Cornette?
Gezellig! Neem je goeie humeur mee en laat de rest thuis.
Tenzij je het kunt eten, drinken, lezen of luisteren natuurlijk.
Dat dan weer wel.

17 gedachten over “Opruimen

 1. Marijke

  Gelukkig Nieuwjaar!!!

  Goede voornemens heb ik niet, opruimen is mijn hobby 😉 zal ik langs komen met heel veel goed humeur?

 2. Cornette

  @Marijke.
  Gezellig! Je bent welkom maar we zouden waarschijnlijk niets anders doen dan kletsen.

 3. Harry

  Al mijn goede voornemens heb ik al weer doorgeschoven naar de volgende jaarwisseling. Zo blijf je positief bezig zonder dat je ook maar iets onderneemt. Wat is een mens zonder wensen?

 4. GdeB

  Opruimen maakt weer plaats voor nieuwe spullen/rommel. En zo ruim je weer op 366 dagen later: het leven is een vicieuze cirkel 😉

 5. Cornette

  @Nanos. Het is erg maar die is alweer verkocht. Nam veel te veel plaats in. 😉

 6. hanneke

  Opruimen, dat is toch ongeveer het allermoeilijkste wat er bestaat? Ik doe zo vaak pogingen en dan lijkt het wel weer heel wat, maar waarom ziet het er dan zo snel weer anders uit? Zijn er kaboutertjes die de rotzooi bij een ander opruimen en dan vervolgens weer bij mij plaatsen?
  Een heel opgeruimd 2008 wens ik je.

 7. klaproos

  ahhhhhhhhhhhh ja cornette, ik ken het verschijnsel,
  wat erg hé, maar ik ben al begonnen vorig jaar juni, en heb al een paar dozen weg kunnen doen:-))
  er moet nóg meer maar wanneer….
  leven is niet eenvoudig hé:-))

  xxx
  klaproos

 8. meizoen

  vorige speeltje alweer weg?!?!
  ha ha kreeg vandaag van Bol: Opgeruimd van Zamarra Oomes-Kok- staat niets in dat ik nog niet wist (toch: plastic hoesjes om de kleren netjes op te bergen zijn niet goed, het moet canvas zijn.. ja zeg, heb ik net i miljoen hoesje bewaard via de stomerij en nu mág het niet.. ) dus weg ermee. met het boek dus 😉
  en gáát het weer een beetje?

 9. marcella

  o, wat wordt ik hier kriebelig van. ( het O-woord) Opruimen staat niet bij mijn lijstje vaardigheden. Had juist het boek Opgeruimd willen kopen maar nu hoeft het niet begrijp ik van meizoen. help

 10. Marloes

  Ach Cornette, ondanks dat je in mijn feedreader staat heb ik je laatste bericht gemist. Voor het nieuwe jaar wens ik jullie beiden dan ook genoeg kracht om de pijn van het verlies te kunnen dragen.
  Opruimen laat ik aan de man over, die kan het zoveel beter dan ik.

 11. st@@rtje

  tja dat opruimen he…begonnen, maar helaas maandag begint het werk weer ;-] blijft dus bij dat kleine hoekje :-] Ik wens je een gelukkig opgeruimd 2008!

 12. fialas

  ik heb een probaat middel tegen de terreur van de overbodigheidjes: toen wij 50 jaar getruwd waren hebben we twee bussen neergezet voor goede doelen.
  En een absoluut verbod ingesteld op het meebrengen van kadootjes.
  Op onze uitnodiging stond: We hoeven niks, we hebben alles al, en alles wat we krijgen gaat rechtstreeks door naar de Kringloop.
  Dat is afschrikwekkend maar het helpt.

 13. Plaus

  Vind opruimen heerlijk, ben er goed in (mag je dat van jezelf zeggen) en heb het ge-ordend. Met twee opgroeiende kleintjes moet je ook wel selectief zijn. Oudste komt met veel maaksels thuis, en maakt thuis ook het een en ander. Het Plaus archief kent vele mappen…voor basisschool, voor kdv, voor eigen administratie, voor knutsels…Het heeft allemaal al een vast plekje en wat nieuw binnenkomt, wordt geselecteerd…Binnenkort staan we op de vlooienmarkt met spullen die we niet meer gebruiken, of waar we zat van zijn en ondertussen is er al veel verkocht op Marktplaats…Zelfs Pokie deed afgelopen vakantie dapper mee toen we haar kast opruimden…wat kapot of niet compleet meer was kon weg, wat ze wilde bewaren en mee speelde kon de kast weer in en wat ze niet meer leuk vond zou verkocht kunnen worden…jong geleerd is…vul maar in. Ach en zo heeft iedereen zijn eigen trucjes…of niet…Succes met opruimen en met je voornemens de rest van het jaar….Is wrs. hetzelfde als met opruimen…ook in kleine stapjes doen…Groeten Plaus

Reacties zijn gesloten.