Nogmaals HaHo

We zijn en worden te dik. De bijlage van het NRC van afgelopen zaterdag staat er bol van. Bovendien lees je het, zie je het en hoor je het overal. We zijn te dik en dat is ongezond. HaHo, Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is van mening dat de regering daar niets aan kan, wil en moet doen. Allemaal eigen schuld, dikke kont zegt hij. Mensen hebben hun eigen verantwoording en moeten het allemaal zelf oplossen. Wat zou het toch geweldig zijn als hij op meer fronten zo dacht. Helaas is hij nogal selectief in zijn “niet mee bemoeien”. Ik zou er toch weleens met hem over willen babbelen. Liefst natuurlijk terwijl wij gezellig een vorkje prikken op zijn kosten. Want HaHo, weet je wel dat de overgrote meerderheid van te dikke mensen straks een grote kostenpost zullen zijn voor de gezondheidszorg? Of hoop je dat ze voortijdig en plotseling zullen bezwijken aan de gevolgen van overgewicht zonder veel kosten te maken. En weet je wel HaHo dat een groot deel van de te dikke medemens gevonden kan worden in de groep die wij aanduiden als “sociaal zwakkeren”? Dat geeft mij te denken maar jou blijkbaar niet. Zou dat nou echt komen omdat ze te weinig bewegen, zoals jij denkt? Denk je nou heus dat een mevrouw uit Aerdenhout of Wassenaar ’s morgens op haar fietsje de kinderen naar school brengt? Nee toch, juist die mensen stappen in hun 4W Drive (de derde auto van het gezin) of ze sturen de Au Pair. En de “sociaal zwakkeren” zitten op hun fietsje en papa staat de hele dag te beulen op een steiger of werkt in de haven of is een vrachtwagen aan het laden en lossen terwijl mama ’s avonds nog een kantoortje schoonmaakt om een dagje uit te kunnen. Meer bewegen? Weet je wel wat een sportschool kost? We zijn niet allemaal Vanessa Breukhoven met een trilapparaat dat alle 5 vakanties per jaar met een speciaal transport overgevlogen wordt onder het motto: Eigen trilapparaat eerst. Nee, HaHo. Ik zal het je uitleggen wat, behalve zeker dat meer bewegen en minder eten, nog een hele goeie reden is om een gewichtig probleem te ontwikkelen.
Let je op? Leverworst is goedkoper dan rosbief. Speklappen zijn goedkoper dan biefstuk. Een heel fabrieksbrood (vet) is goedkoper en blijft langer vers dan een halfje zeebonkenbruin van de warme bakker. Uit eten gaan na een stranddag is met een paar kinderen alleen nog betaalbaar als je een patatje oorlog op de hoek haalt. En wat doe je als je ouwe wasmachine het gaat begeven en je kunt geen nieuwe betalen? Dan vreet je een pak speculaasjes leeg. Mag het misschien? En dan nog wat HaHo. Dat mijn BMI rond de 30 ligt is mijn eigen stomme rotschuld maar dat wil niet zeggen dat dat voor iedereen het geval is. Denk eens na over over de volgende vraag als je, op kosten van een zorgverzekeraar, een hapje zit te eten in L’Auberge Ministre Ignorant:
Wel 16 miljoen eurietjes uitgeven aan de campagne om ons het nieuwe ziektekostenstelsel uit te leggen maar als het echt om gezondheidzaken gaat roepen: “Mijn zaak niet”.
Hoog tijd voor een andere baan HaHo. En de volgende keer graag je functie-omschrijving wat beter lezen.

This entry was posted in De rest. Bookmark the permalink.

27 Responses to Nogmaals HaHo

 1. rob says:

  Het ventje heeft zich de eerste anderhalf jaar tamelijk rustig gehouden, maar als er nu een tegel gelicht wordt komt hij steeds, als een pissebed, te voorschijn. Misschien moet zijn tegel maar eens een keertje op zijn hersens vallen. Houdt hij tenminste definitief zijn kop.

 2. nel says:

  Dat heb je weer mooi gezegt.
  Geniet steeds van je uitspraken.
  Groetjes Nel.

 3. Hans says:

  Echt wel! En (zoals ze bij ons zeggen) mooi zoit.

 4. dromer says:

  Heel goed verwoord!! Er is ook een grote groep mensen die door medicijnen dik worden.. daar kun je dus ook niets aan doen.. en door bep. ziekten kun je ook niet fanatiek sporten.. dus die kilo’s gaan echt niet weg.. dus eigen schuld! ja hoor politiek.. duh! *finger* Wat kun je heerlijk schrijven op je weblog.. over dit soort dingen.. geweldig!

 5. JeeBee says:

  En zo is het!

 6. ron says:

  venijnig stukje, maar in dit geval kan het me niet venijnig genoeg!
  de reclamebureaus die die HaHo ingehuurd heeft zijn er in ieder geval op vooruit gegaan!
  wij sparen de de streepjescodes van pakjes boter van unilever – als we de economie niet anders steunen moet het maar zo! – kopen onze brillen bij Hans A want die zit in het pakket, en als je een borstprothese nodig hebt kun je kiezen uit a b of c, want verschillen mevrouw daar kunnen we niet aan beginnen.
  wij worden geconfectioneerd…
  hebben we ons laten confectioneren?
  onnozele halzen die we zijn, kunnen we het tij nog keren?

 7. Indigo says:

  Zoals dat bij jouw logs dikwijls het geval is, ook nu weer een log naar mijn hart.
  Vanochtend was ik weer op een bijeenkomst van de Weight Watchers, met mijn BMI van 24,5 die ik met grote moeite kan vasthouden.
  Veel van de mensen die daar komen hebben geen nota van de voedingswaarde van hetgeen zij eten en snappen er niets van dat een zakje groente of fruit meer moet kosten dan een portie frites.
  Ongezond voedsel wordt ons op alle mogelijke manieren opgedrongen, maar als de gevolgen daarvan zich laten zien, geeft meneer Hogervorst niet thuis!

 8. Radar says:

  In stille bewondering deze o zo to the point zijnde tirade zitten lezen. Petje af, Cornette. En ik ben het meer dan volledig met de teneur van je log eens.
  BTW…vraagje: wat is een BMI?

 9. ton says:

  Uit het hart gegrepen!

 10. ton says:

  @ radar: Body Mass Index, als ik het goed heb: gewicht gedeeld door je lengte in het kwadraat. De uitkomst mag niet meer dan 25 zijn, als dit wel het geval is heb je overgewicht en boven de 30 is het zorgelijk (of zo).

 11. Renesmurf says:

  Het is tegenwoordig modern om neer te kijken op de “sociaal zwakkeren”
  Dit komt mede door de tokkie-rage.
  Ik ben stevig, en daar best tevreden mee.

 12. Cornette says:

  Helemaal goed Ton. Je lengte x je lengte geeft een getal. Dat blijft gelijk als je niet krimpt of groeit. Je gewicht delen door dat getal mag niet meer zijn dan 25. Tussen 20 en 25 is ideaal. Tussen 25 en 30 is te zwaar. Boven de 30 is echt slecht ! Andersom werkt het ook. Dat getal x 22,5 is je ideale gewicht. En is dat schrikken zeg !!!!!

 13. blue says:

  wow goed gesproken!!!!
  ik ga je meteen linken!!!

 14. Radar says:

  Hmmm…bedankt voor de toelichting. Ennuh met een BMI van 24,15 hoef ik me dus [nog] geen zorgen te maken.

 15. Lucide says:

  Mens, je haalt me de woorden uit de mond!!

  Gewèldig gezegd!!! Moge HaHo dit lezen, maar we weten allebei dat hij zijn kop in het zand steekt voor de waarheid. Voor jou applaus, Cornette!!

 16. Lucide says:

  PS Voor de mensen die hun eigen BMI makkelijk willen berekenen: [url=http://vc01.netcon.nl/body_mass_index/body_mass.html]klik maar[/url].

 17. Pixie says:

  Van meet af aan heb ik geweten dat ik mij verre moest houden van maatschappijkritische ‘uitwerpselen’; dat werd overal en vele malen beter (en met ’n andere ‘boodschap’ dan ’n uitwerpsel) gedaan. Na het lezen van “Nogmaals HaHo� weet ik het zeker; dit is onhaalbaar voor de leek, die moeten mensen als Cornette doen: BRILJANT!
  Als ik ’n persoonlijk e-mailadres van HaHo zou hebben zou ik hem hier op attenderen!

  (Mijn BMI is 23.38 maar begrijpen doe ik het niet; ik vind mezelf namelijk veel te dik. Lichtgewichtbotten?
  Mijn ideale gewicht zou 67.34 zijn, nou, top hoor, er hoeft maar 3 kilo af maar daarbij is het overduidelijk: die BMI is voor mij ongeschikt, ik wil er wel 10 kg af!
  Natuurlijk vindt (bijna) iedereen zichzelf te dik maar ik ben écht te dik!)

 18. Lucide says:

  Ik ben zo vrij geweest dit logje te linken op mijn web-log.

 19. Pasula says:

  Prachtstukje, chapeau!!

 20. Tanya says:

  En nog steeds gaat ieder pondje door het mondje.
  BMI 41!!!
  Je leeft maar zo kort & je bent zo lang dood.

 21. pascha says:

  Cornette… geweldig! En dan nog wat… als die HaHo zich er niet mee wil bemoeien … moet -ie er ook niet over zeuren…Kan een leuke dikkerd niet eens op hem gaan zitten!

 22. Rian says:

  Groot gelijk !

 23. yvonnep says:

  hear, hear

 24. genevieve says:

  nagels op de koppen geslagen ! zo herkenbaar…

 25. hanneke says:

  BMI van rond de 30, heerlijk mens, dat doet mij en mijn te hoge BMI (zeker ook van rond de 30) goed en verder heb je helemaal gelijk!!!

 26. Anna(bee) says:

  Prachtig verwoord, mijn complimenten!

 27. karin says:

  Lekker scherp. 😉