Niger

De aanslagen in Londen kwamen ook in Nederland hard aan. Dicht bij ons bed nietwaar? Kan ons morgen ook gebeuren. De aanslagen in Irak, zelfs als er 27 kinderen opgeblazen worden, zijn al een stuk minder interessant. Ver weg en er zitten vast geen bekenden bij. En ach, die mensen zijn het gewend. Miljoenen doden door de honger in Niger zijn al helemaal geen nieuws. In november 2004 vroegen de Verenigde Naties hun leden om hulp omdat de hongersnood toen al in het verschiet lag. Er kwamen toen geen reacties. Ik herhaal het nog even voor alle duidelijkheid. Er kwamen toen geen reacties. Nu, meer dan 8 maanden later zijn miljoenen mensen, waaronder veel kinderen, inderdaad die honderdood aan het sterven. De pers heeft zich de zaak, voor zover er niks anders te melden is, aangetrokken en gooit hier en daar een stervend kindje op ons netvlies. Om toch nog een beetje je naam hoog te houden is het zaak om nu aktie te ondernemen en dus heeft Nederland 2 miljoen euro overgemaakt. Twee miljoen. De campagne inzake de Europese Grondwet gaf een rekening te zien van 3,5 miljoen euro. De campagne inzake de nieuwe ziektekostenverzekering kost 16,5 miljoen euro. Maar ach, weet je wat het is met die mensen in Afrika? Ze zijn het gewend hè? Ze weten niet beter. En het is zo’n eind weg. Veel verder weg dan Londen en nog veel verder weg dan Irak. En er zitten geen bekenden. Morgen knalt er misschien bij ons wel ergens een bom. En dan vallen er misschien wel 50 of zelfs wel 100 doden. Dat is pas erg. Want wij zijn het niet gewend. En er zitten misschien wel bekenden bij.

This entry was posted in Thuis. Bookmark the permalink.

17 Responses to Niger

 1. Indigo says:

  Dit is koren op mijn molen.
  Londen is/was sensatie en daardoor zat de pers en de mensheid er bovenop.
  Aan Niger is men gewend en ach een hongerend kindje meer of minder….

  Deze foto is….de woorden voorbij….

 2. Therese says:

  Het is natuurlijk wel een heel moeilijk onderwerp. Toch zal ik het eens proberen. Het is een hele rare wereld en daar in Afrika ‘lijkt’het helemaal hopeloos, ook met die aids. Maar het is natuurlijk schandalig. En juist nu die tegenstellingen steeds groter worden, zou je toch denken, dat wij, rijken de armen beter zouden kunnen helpen, maar niet dus..Het is allemaal moeilijk onder woorden te brengen maar toch maar wat geprobeerd. Cornette (mijn oorspronkelijke naam was Therette) groetjes van Therette.

 3. blue says:

  tja
  we zijn wel een stel grote hypocrieten he?

 4. genevieve says:

  ja, vreselijk hé… en die mensen die al jaren leven met die voortdurende dreiging van zelfmoordaanslagen…

 5. Lucide says:

  Twee maanden auto’s flitsen op de Moerdijkbrug: 3,5 miljoen. Je hebt weer helemaal gelijk Cornette. Het heeft inderdaad te maken met hoe dichtbij iets komt. Erg, maar waar. Als het nu kersttijd was, had misschien een of andere club een actie kunnen houden die goed zou slagen, maar het is vakantietijd. De sfeer is er nu niet naar. Ook erg, maar waar.

 6. Radar says:

  Even de neiging het hoofd te buigen…maar direct weer opgeveerd hoor. We mogen niet ophouden om dit inhumane onrecht aan de kaak te stellen. En jij hebt dat met dit logje meer dan afdoende gedaan.
  Volgens mij helpt alleen maar 5.000 mensen ronselen, die met hun spaargeld in de rugzak [o nee, dat kan niet meer] nou in de plastic tas dan richting Afrika gaan om daar daadwerkelijk iets te doen. Zolang we het aan de “heren” overlaten komt er geen moer van terecht.

 7. Pasula says:

  Pittig stukje hoor. Maar in grote lijnen ga ik met je mee in dit verhaal.

 8. Toussaint says:

  Inderdaad een pittige log over een humane ramp. Ik ben het eens met je stelling dat Afrika te weinig aandacht krijgt,voor het feit dat het me meer doet als een buurman iets overkomt dan als er tien mensen elders iets overkomt schaam ik me niet. Dat lijkt me alleen menselijk. Ik ben het dan ook niet eens met je vergelijking.We moeten echt helpen daar en hier, het is niet nodig om een schuldgevoel aan te nemen omdat we ellende en verdriet dichtbij harder voelen dan veraf.Ook in Afrika zal men meer pijn voelen om 50 doden in hun eigen omgeving dan enkele honderden doden elders.
  Maar dat het een schande is voor de mensheid dat Afrika zo lijdt, onderschrijf ik volledig

 9. Lucide says:

  De SP wil een deel van het ‘tsunami-geld’ vrijmaken voor Niger. Lijkt mij een prima plan!

 10. Renesmurf says:

  Niks aan toe te voegen.
  2 miljoen is beter dan niks, maar het stelt weinig voor, beschammend.

 11. Lucide says:

  Maar nu blijkt het niet direct een geldprobleem te zijn, maar een logistiek probleem ….

 12. JeeBee says:

  Ik heb hier niets meer aan toe te voegen. Het is om van te huilen…

 13. yvonnep says:

  Je kunt ertegen ageren, maar het zijn de wetten van de nieuwsselectie die maken dat Londen het wint van Afrika. Net zoals de meeste mensen de losliggende stoeptegel voor het huis belangrijker vinden dan de bestemmingsplannen voor een nieuwe woonwijk midden in een natuurgebied. Om maar iets te noemen. Het is des mensen dat ze zich in Afrika niet echt druk zouden maken als wij hier onder water lopen. De wereld is te groot om helemaal te begrijpen. Wat niet wil zeggen dat je je best niet kan blijven doen.

 14. Anoniem says:

  ja ik ga het ook doen gr celina

 15. wella says:

  God zegen Afrika en de mensen die daar hulp verlenen. Als ik een doelgericht project tegenkom, dan zal ik zeker een financiele bijdrage leveren zolang ik daar toe in staat ben. God zegene Afrika nogmaals, het land is door zovelen vervloekt. God zegen Afrika

 16. Batyr says:

  Wat een klote westerse wereld, zeg!!!

 17. Fons Bus says:

  Mijn tranen drogen niet op.