Nieuwe spreekwoorden

Onze cultuur is steeds rijker aan het worden door de komst en inburgering van andere culturen. Ook onze taal zal daardoor steeds veranderen en zich aanpassen aan een nieuwe generatie die zich mengt met andere culturen en zo zelf nieuw wordt. Mooi is dat.

Een goed voorbeeld daarvan zijn onze nieuwe spreekwoorden die nog lang niet overal te horen zijn maar toch steeds meer terrein winnen.
De beeldend kunstenaar Babette Wagenvoort is op zoek naar die nieuwe Nederlandse spreekwoorden. Wat ze ermee gaat doen is te zien op:
de speciaal daarvoor gemaakte site.

Er zitten ware juweeltjes tussen die wat mij betreft snel in onze taal opgenomen worden. Wat dacht je van deze:

“Wie met modder smijt, raakt grond onder zijn voeten kwijt.” En deze: “In een gesloten mond kan geen vlieg naar binnen.”
Prachtig ! Je kunt nog nieuwe spreekwoorden insturen en stemmen op de mooiste. Er komt een boek waar ze allemaal in zullen staan en ook gaan ze verwerkt worden in kunstwerken die ongetwijfeld wonderschoon zijn.

This entry was posted in De rest. Bookmark the permalink.

6 Responses to Nieuwe spreekwoorden

 1. Jeanine says:

  Fantastisch!

 2. Indigo says:

  Wat een leuke site, Cornette.
  De groei en ontwikkeling die in taal zit, kan mij ook heel erg boeien.
  Wat vind je van het volgende spreekwoord; Sla je eigen weg in en je wordt nooit ingehaald.

 3. Renesmurf says:

  Onze taal leeft echt, en dat is best leuk!

 4. JeeBee says:

  Leuk hè. Krijg jij ook elke dag Taalpost in je mailbox? 😉 Ik wilde over hetzelfde onderwerp een log maken, maar je bent me voor. 😉

 5. Marleen says:

  Ik hou van spreekwoorden. Wat in ’t vat zit verzuurt niet is mijn favoriete spreekwoord.

 6. Sanshine says:

  Ik ben ook gek op spreekwoorden. Met dank aan mijn geflipte leraar in de vijfde en zesde klas basisschool die ze er met veel liefde heeft ingestampt.