Naturalisatieceremonie

Vandaag is de dag van de jaarlijkse naturalisatieceremonie. Dit jaar voor het eerst en vervolgens ieder jaar op 24 augustus. Vandaag zijn de Nieuwe Nederlanders uitgenodigd om met burgervaders te vieren dat zij Nederlanders worden. In ons dorp gaat de burgervader een panne(n)koek eten met de NieNeds. Daarna worden er foto’s gemaakt en dan volgt nog een lunch. Nu heb ik afgelopen week nog een panne(n)koek gegeten met vriendin en wij hadden daarna echt geen zin meer in een lunch maar dit zal wel zo’n voorverpakte van de supermarkt zijn en dan lust je nog wel een huzarenslaatje. Dit jaar is de naturalisatieceremonie (alweer in één keer foutloos getypt) nog vrijwillig en worden mensen er vriendelijk voor uitgenodigd. Vanaf volgend jaar is het aanwezig zijn bij de naturalisatieceremonie (3e keer goed) verplicht voor NieNeds. Ik mag toch hopen dat ze die mensen dan, na het overhandigen van de tekst van het Wilhelmus alsmede een doos met dropjes, stroopwafels en een poffertjespan, uit zullen leggen waarom deze naturalisatieceremonie verplicht is terwijl de gang naar de stembus dat niet is. Wellicht kom je daar pas na het eten van zo’n magische panne(n)koek achter.

14 gedachten over “Naturalisatieceremonie

  1. Radar

    Laat ik nou verdomde benieuwd zijn naar die uitleg!
    BTW…..briljante link die u daar even langs de neus weg legt!

  2. Jan

    En dat was 4 keer naturalisatieceremonie. Mag ik me even plat-Nederlands uitdrukken, als OudNed? Ik schijt peuken van die Amerikaanse nep-nadoenerij en daar moesten we maar weer mee ophouden na november. Zo, dat is er uit. En burgemeester, ga iets leuks doen… of werken.

  3. marcella

    In de bundel Modernismen beschrijft Kees van Kooten in Het relpreventie-onderzoek hoe studenten ingezet werden om mogelijke oudejaarsavond relletjes de kop in te drukken. Ze moesten op straat lopen en daarbij onafgebroken en hardop teksten opzeggen die tot doel hadden de relschoppers naar huis te laten gaan omdat er naar verwachting niks te beleven zou zijn.
    de uitgesproken teksten waren als volgt:
    “Ik blijf niet langer,
    Ik begin er ook genoeg van te krijgen,
    Nee, vroeger was het anders,
    Er is niks meer te beleven,
    Verleden jaar was het ook al niks,
    Er gebeurt de laatste jaren nooit meer wat” enz enz enz.

    Als ik kijk naar de manier waarop ook dit zoveelste initiatief nog voor het een kans heeft gekregen tot op de grond wordt afgebroken en leeggezogen in de media zie ik parallellen met het relpreventie onderzoek: wij “Nederlanders” weten al dat het niks kan worden en roepen de twijfelaars vast op om maar naar huis te gaan; het wordt tòch niks!

    Op het journaal zag ik een bijeenkomst in A’dam. Ik zag mensen met kinderen, een heel enthousiaste mevrouw en ze was duidelijk blij.
    Blij dat ze de kans heeft om hier te wonen en blij met haar Nederlanderschap. Een belangrijke stap in haar leven en dat liet ze merken.

    Dat er een opkomstplicht is vind ik niet vreemd: als je zo’n belangrijke stap zet in je leven mag daar ook een ceremonie tegenover staan. Zonder ambtenaar geen trouwboekje en zonder burgervader geen nieuwe Nederlander.

    Wat de nieuwe Nederlanders uiteindelijk van “hun” dag gaan maken is aan hen en niet aan mij maar op voorhand gun ik hen een memorabele dag en een goed begin van een nieuw leven.

    Met de studenten van het relpreventie-onderzoek liep het niet goed af.
    Er werd geduwd, gestompt en getrokken, een aantal van hen werd met het hoofd in een vuilnisbak geduwd en men begon te roepen:
    “nou, wat ouwehoer je dan? als je zo graag weg wil gá dan weg”. Aan dat laatste moet ik vaak denken als ik weer eens zo’n druiloor hoor zeggen dat ie zich schaamt om Nederlander te zijn of iemand hoor beweren dat er niks deugt in Nederland.

  4. nanos

    Op zich is er niets tegen er iets feestelijks van te maken. Deze mensen hebben om het Nederlanderschap gevraagd en normaalgesproken zijn ze dan ook blij als het gelukt is, lijkt me zo.
    Maar hou het feestje dan op het moment dat ze Nederlander worden. dan is het nog fris. En daar hoeft geen burgemeester aan te pas te komen, als die vindt dat hij/zij te vaak moet opdraven. Zonder burgemeester is het misschien wel leuker. Een paar Nederlanders die laten merken blij te zijn dat de nieuwen erbij gekomen zijn, is genoeg.

  5. yvonnep

    Mooie verbinding, Cornette.
    Overigens is het voor veel mensen zelf heel belangrijk. Een medewerkster van mijn man is dit jaar Nederlandse geworden en was echt heel trots en blij met haar paspoort. Ze ging ook graag naar haar feestje. Schakel Verdonk uit en denk aan de mensen die er echt blij mee zijn. Dat is een leuke gedachte.

  6. Cornette

    @ Marcella. En zonder mensen die gaan stemmen geen democratisch gekozen nieuwe regering. Want de vraag waarom dit wel verplicht is en gaan stemmen niet is nog altijd niet beantwoord.
    Alhoewel? Het antwoord is waarschijnlijk dat gaan stemmen blijkbaar lang zo belangrijk niet is.

  7. marcella

    Cornette, ik zie het verband tussen verplichte opkomst bij inburgering en bij stemmen niet. Ik zie wel een verband tussen een eed afleggen bij het aanvaarden van het Nederlandse staatsburgerschap en het afleggen van een trouwbelofte, in beide gevallen is persoonlijke opkomst verplicht ( en voor de betrokkenen ook een moment om bij stil te staan!) Ook artsen zijn verplicht om een eed ( of belofte) af te leggen en zonder eed geen bul! Met het afleggen van zo’n eed voer je een juridische handeling uit, je verklaart daarmee de wet te kennen en je aan die wet te zullen houden. Wat betreft het trouwen en de artsenbul zal dat je wel duidelijk zijn maar het is goed om er ook bij stil te staan dat het verkrijgen van de Ned. nationaliteit niet een soort voordeelbonnenboekje is maar iets waar je serieus over na moet denken, je erkent daarmee de Nederlandse wet!

    Stemmen is in Nederland een recht en geen verplichting; ik zou dat ook niet willen veranderen. Belangrijkheid en verplichting gaan niet samen; het is belangrijk dat je regelmatig naar de tandarts gaat maar ik zou het niet graag verplicht zien. We leven gelukkig in een vrij land en daar ben ik heel tevreden mee.

  8. Radar

    Betekent dat, Marcella, als straks de Verenigde Staten van Europa een feit zullen zijn [iets waar we overigens niet voor of tegen hebben mogen stemmen] wij allen de eed als Europeaan zullen MOETEN afleggen?
    Of gaat het dan ineens geluidloos, zoals heel veel wat met Europa te maken heeft geluidloos is gegaan.

  9. Cornette

    @ Radar. En eigenlijk zouden we allemaal op 18-jarige leeftijd een eed moeten afleggen. Van goed Nederlanderschap bijvoorbeeld. Maar wij hoeven dat niet. Blijkbaar is het worden van Nederlander zo bijzonder en zo’n eer dat andere mensen dat wel moeten. En dan moeten ze nog blij zijn ook. Heel veel moeten. Ons land is niet zo’n vrij land als veel mensen denken. Wat mij betreft mag de stemverplichting weer ingevoerd worden en de trouwbelofte afgeschaft.
    Gelukkig zijn we niet allemaal eender en mogen we in ieder geval wel allemaal onze eigen mening hebben.
    Alhoewel?

  10. Harry

    Straks lopen we allemaal met de rechterarm omhoog, elkaar begroetend, om eer te bewijzen aan het Nederlanderschap: Sieg Nederland.
    Het is niet echt liberaal om weer allerlei nieuwe regeltjes en verplichtingen in het leven te roepen. Maar voor de nieuwe populistische politieke partijtjes is dit natuurlijk geweldig nieuws.

Reacties zijn gesloten.