Losertjes

Ligt die verdomde computer er meer dan een dag uit. Nou ja, gedeeltelijk dan. Niks logs lezen. Niks inhaalslag op alles wat er nog ligt. En de man kan de trap niet op om te zaak te redden want zijn rug doet het even niet. Zit dus met een stapel kussens in een stoel Harry Potter te lezen en is verder van geen nut. Maar techniek staat voor niets en we zijn weer in de lucht. Even snel loggen voor ik ga chillen. Morgen werken en bijlezen. En vanavond ook even nadenken over wat ik deze week weer hoorde. Want afgelopen week hoorde ik het weer. Een jongen van een jaartje of 17 klaagde dat er “niets voor de jeugd te doen is.” Vandaar het rondhangen en rotzooi schoppen. Hij vond dat wel verklaarbaar en begrijpelijk want “er was niets voor hen te doen.” Je bent natuurlijk een ouwe taart als je dan gaat zeuren over vroeger, toen er ook niets anders te doen was dan sporten, muziek, school, vrienden, vriendinnen en baantjes en dat alles zonder computers. En verdomd, je kwam nog tijd tekort. Nee, zo ouwetaarterig zijn we niet dus daar hoor je mij niet over. Maar verbazen doet het me iedere keer weer. Want als je ’s morgens opstaat dan controleer je of je hersens het nog doen, je ogen en je oren. Dan kijk je of je lijf nog wil bewegen en als dat allemaal in orde is dan kun je alles wat je wilt. Dat willen daar zit het hem in. De motivatie en de zin om iets te ondernemen ontbreekt blijkbaar. Om dan naar de wereld om je heen te wijzen en te klagen dat “er niets voor je te doen is” maakt dat je, in mijn ogen althans, een losertje bent. Eén troost is er voor dit soort watjes in ieder geval. Want er komt een tijd dat er inderdaad van alles voor je georganiseerd wordt.
Straks, in het bejaardenpakhuis.

This entry was posted in Thuis. Bookmark the permalink.

27 Responses to Losertjes

 1. Erik says:

  Ja, en als je dan door hard werken en risico’s nemen iets bereikt hebt in je leven krijg je van dit soort mannetjes te horen dat je “geluk” hebt. Losers dus, ik heb er verder ook geen medelijden mee en voel me absoluut niet schuldig met mijn asobak. Ook weer zo’n loser term.

 2. klaproos says:

  ” Erg goed gesproken ”

  mevrouw de voorzitter,
  ik sta in deze 4kant achter U 🙂

  liefs en een dikke klapzoen
  van kleupert XXX

 3. Ary says:

  Ja, dat moet een opluchting voor hem zijn, dat er straks (in dat bejaardentehuis) iemand hem de opdracht geeft de bal door te geven aan zijn buurman (vrouw). Eindelijk een beetje opwinding in zijn leven 😉

 4. nanos says:

  Waar je ook komt, er is altijd wel iets apart ‘voor de kinderen’ georganiseerd. Kinderen hoeven nooit meer eens gewoon een keer met hun ouders mee ergens naar toe waar ze zich gedeisd moeten houden.
  En dan zijn ze zeventien en er is niets speciaal voor hen. En verder moeten ze zich ook al helemaal zelf vermaken, want er is alleen maar tv en de disco en je sport en je baantje en de computer en je vrienden in je vrije tijd Dat is een tegenvaller.

  Maar natuurlijk heeft Cornette gelijk, en dan mag het best over vroeger gaan, toen iedereen nog gewoon zelf zorgde op een ook voor anderen prettige manier de tijd door te komen.

 5. Pasula says:

  Eigen initiatief is niet verkeerd maar zie je steeds minder idd. En da’s jammer.

 6. plutone says:

  Het komt denk ik door allelei soorten verslaving.

  Kinderen kunnen op veel plaatsen niet meer veilig buitenspelen, en worden onder andere daarom voortdurend beziggehouden met allerleie animaties. De vrijheid om te gaan en te staan waar ze willen die wij zelf gewend waren missen ze. In plaats daarvan gaan ze naar pretparken.

  Gewoon spelen is saai. Kinderen generen zich voor een ouderwets partijtje met kopekhappen en zaklopen. Er moet gebowld worden of zo, maar dat zijn in wezen surrogaat-activiteiten die enorm snel vervelen. Het echte spelen en ontdekken ben je inmiddels wel afgeleerd.

  Ik krijg mijn eigen kinderen maar moeilijk mee uit wandelen, en als we het toch doen vinden ze het elke keer weer heerlijk. Toch willen ze ook de volgende keer weer niet mee.

  Bovendien is TV kijken een zeer geestdodende bezigheid. Eerst raak je eraan verslaafd, vervolgens vind je er niets meer aan maar je vergeet dat je ook gewoon iets anders kunt doen.

  Het zijn niet alleen de kinderen hoor, wat vind je van al die mensen die verre vliegvakanties boeken om ergens ver weg in luxe bruin te bakken voor een zacht prijsje?

  Het Romeinse Rijk ging aan decadentie ten onder, leerde ik vroeger op school. Het schijnt een patroon te zijn.

 7. Renesmurf says:

  Mensen die zeggen dat er niks te doen hebben als hobby vervelen.
  Vervelen is namelijk GEEN ZIN HEBBEN om iets te doen.

  Ik zeg dan, zoek een hobby!

 8. Indigo says:

  Niks bejaardenpakhuis!
  Ik ga later fijn met mijn twee zusters samenwonen.
  Kunnen we elkaar een beetje opkalefateren als het lijf daarom vraagt.

  De jeugd van tegenwoordig – wat heerlijk om de term even te gebruiken – wordt te veel geprikkeld.
  Volgens mij is dat de oorzaak van veel ellende, want het beroerde van prikkels is dat ze al gauw vervelen en roepen om nieuwe.

  Nee, daar heb ik geen oplossing voor!

 9. Harry says:

  De jeugd van tegenwoordig zijn de ouderen van morgen. Er wordt al jaren geklaagd over die jeugd en die jeugd vindt ook al jaren dat wij hen niet begrijpen. Het is een geklaag over en weer. Niet teveel aandacht op vestigen. Het probleem is opgelost voor je er erg in hebt.

 10. Meisje says:

  Ja. Ik ben blij dat mijn ouders me vroeger naar buiten ‘schopten’ om te spelen, en niet alleen mijn ouders deden dat met hun kroost, gelukkig ook de andere ouders uit de buurt. Dit resulteerde in hele creatieve spelletjes/sportdingen en ja… ook het nodige kattekwaad. (Uitgekattekwaadt was ik dus allang op mijn 17de!)

 11. pascha says:

  je af en toe vervelen schijnt juist héél goed te zijn…. dat je omdat je je verveelt de boel gaat vernielen of anderen lastig valt heeft met respect te maken en dat baart mij soms veel meer zorgen…. in dat opzicht een echte oude taart

 12. ton says:

  “Pap, ik verveel me.”
  “Fijn jongen, dan heb je in elke geval wat te doen.”

 13. Ruwina says:

  Je maakt wat los! Wel goed gekozen, dat “losertje”. Maar ’t is idd allemaal aangeleerd ben ik bang. En van wie zouden ze dat nou hebben?

 14. Annabee says:

  Als je zeventien bent is het leven zwaar … je valt tussen de wal en het schip: bent geen kind meer en hoort ook nog niet bij de volwassen. Wij waren vroeger op die leeftijd ook niet op ons best, vermoed ik, al had ik het wél altijd stinkende druk: school, vriend(inn)en, baantje, sport.
  Ik heb overigens de indruk dat er onder jongens meer ‘losertjes’ zijn dan onder meisjes. Meisjes zijn ondernemender, actiever.
  Ben volledig met Harry eens dat je er niet teveel aandacht moet besteden, het gaat vanzelf over als ze hun draai in het ‘echte’ leven gevonden hebben. In huize Annabee hebben we daar een goed voorbeeld van: wij ons zorgen maken om het niets doen en rondlummelen en een paar jaar later is er totaal niets meer aan de hand, ’t is zonde van onze energie geweest.
  Kinderen naar buiten schoppen als ze geen zin hebben heeft geen nut: het stimuleert juist tot het uithalen van kattekwaad. Als ze ‘gewoon’ op hun kamer tv zitten te kijken weet je tenminste waar ze zijn en wat ze doen.

 15. Meisje says:

  @Annabee: mijn ouders schopten mij niet naar buiten als ik geen zin had, maar wel als ik weer eens de (geestdodende) tv had aangezet… Eenmaal buiten was ik -met de rest van de buurtkinderen- juist heel geestverruimend bezig. En buiten zijn stimuleert tot het uithalen van kattekwaad? Geloof je dat echt? Ik hoop niet dat je uit ervaring spreekt… Kattekwaad uithalen hoort er nou eenmaal bij als je aan het opgroeien bent. Ik zie liever kinderen van laten we zeggen 9 jaar kattekwaad uithalen dan een ‘kind’ van 17.
  Maar goed, ieder zo zijn/haar mening.

 16. blue says:

  erg he…zonder internet zitten…niks voor mij pfff…en je hebt helemaal gelijk…die lusteloze jeugd…zucht….

 17. Rose says:

  Tijden veranderen. Leeftijden ook… en hoe!

 18. GdeB says:

  De geneugten van de verwenmaatschappij..
  hangjongeren EN hangouderen

 19. yvonnep says:

  Ben bang dat er dan meer losertjes dan niet losertjes zijn… hier in de buurt gooien ze ruiten in… is dat wat te doen of niet?

 20. Lucide says:

  Ergens geef ik die jongen gelijk. Toen ik jong was, kon ik makkelijk overal op straat spelen. Badminton midden op de weg en even aan de kant als er een auto door de straat kwam. Rustig ‘stoepranden’ over de weg heen. Noem maar op. Ruimte zat. Toen mijn kinderen opgroeiden kon op de straat spelen niet meer en op de stoep eigenlijk ook niet, want een buurman joeg ze weg, hij was bang dat er een bal in zijn plantjes zou komen. Boos wordt een kind dan. En terecht. Bekrompen ouwe zak, was dat. Beetje meer ruimte bieden aan de opgroeiende kinderen is noodzaak die te weinig gezien wordt, vind ik.

 21. hanneke says:

  ik kan me ook niet heugen, dat ik me ooit verveeld heb, dat woord komt (gelukkig) niet in mijn woordenboek voor.
  ik begrijp ook niet waarom mensen (niet alleen jongeren) soms niet weten wat ze met hun dag moeten doen, onbegrijpelijk!

 22. Radar says:

  Gaan vervelen en een chronisch gebrek aan creativiteit niet vaak hand in hand? Jeugdzorg moet er maar wat aan doen. Bijv. beginnen met cursussen “Creatief vervelen”. Zou een mooi eerste stap kunnen zijn.

 23. plutone says:

  Nog een tip voor wie niets te doen heeft: http://www.nnanos.nl/?p=70

 24. Lucide says:

  Het is hier wel erg stil opeens.

  Nog geklooi met je computer … ??

 25. zeppo says:

  en iemand anders moet er ook voor zorgen he
  entertainment, 24 uur per dag, gratis

  ik zou er nog bijna rechts van worden
  kunnen ze niet gedwongen gemeenteperkjes schoffelen?
  of is dat dan weer zielig voor die gemeenteperkjes?

 26. Pixie says:

  Cornette, ik kan mij deze reactie met ’n man in de kussens zó goed voorstellen!! Voor mij mag je vloeken!!!!
  Nog niet zo lang geleden op TV ’n interview met zo’n dynamische jongeman. Het was de schuld van de gemeente dat hij moest stelen, inbreken, bejaarden beroven enz. want er was voor hem en zijn medegedupeerden NIETS te doen, de gemeente liet ze maar ’n beetje aan hun lot over.
  Ik vloek even met je mee. Binnensmonds want ML heeft er ’n hekel aan.

 27. Anoniem says:

  @Meisje
  Ik bedoelde: kinderen tegen hun zin naar buiten sturen stimuleert kattekwaad. En ja: wat dat betreft spreek ik uit ervaring; dán maar liever tv kijken.