Lhasa De Sela

CD La Llorona

Muziek kan soms rechtstreeks van de CD je ziel in stuiteren. Lang geleden had ik dat met de CD La Llorona van Lhasa De Sela. Niet alleen een bijzondere zangeres maar zeker ook een heel bijzonder mens. Nadat ze in 1997 haar eerste CD had uitgebracht raakte ze een beetje van de grond los door het succes en wist niet wat daarmee aan te vangen. Ze liet alles achter zich en begon, met haar drie zussen, een klein rondreizend circusje in Frankrijk. Aangezien ze van oorsprong Mexicaans is was dat een hele stap. Na een aantal jaren stilte lukte het haar om weer muziek te gaan schrijven en zes jaar na haar eerste CD kwam de tweede. Eigenlijk heb ik die nog niet durven luisteren. Je loopt altijd het risico dat de magie van de muziek die je kent doorbroken wordt. Die eerste CD heb ik een aantal keren aan mensen laten horen en vrijwel altijd met het resultaat dat ze deze muziek absoluut niet kunnen waarderen. Daar sta ik niet zo van te kijken want al vaker is gebleken dat ik er een nogal brede en soms wat bizarre smaak op het gebied van muziek op na hou. Of, zoals een op bezoek zijnde vriend weleens zegt tegen mijn lief: “Snel, snel, zoek iets uit anders zet ze één van haar eigen CD’s op.”
Toch wil ik jullie graag laten kennismaken met Lhasa in deze stille log-zomerweken en wie weet kom ik dan wel iemand tegen die ook zegt: “Mooi !”.
Update: Lhasa De Sela is overleden op 1 januari 2010

This entry was posted in De rest. Bookmark the permalink.

32 Responses to Lhasa De Sela

 1. nanos says:

  Dat is heel mooi!
  Is de hele cd zo goed??
  En je logje roept de vraag op: “Wat kiezen ze er dan voor in de plaats als deze cd weg moet??” (Dat wil ik eigenlijk wel weten.)

 2. Cornette says:

  De hele CD is zo goed. En “ze” kiezen eigenlijk alles wat los en vast zit maar geen bijzondere muziek of minder bekende muziek zoals ik. Huis vol hier met mensen uit de jaren zestig en zeventig dus ga maar na. Ook klassiek gaat erin als koek. (ook bij mij).

 3. Sylvia says:

  aparte muziek! dat zeker.. niet helemaal mijn smaak.. maar ik vind het ook weer niet walgelijk.. het heeft ook wel wat.. ze zou zo bij radio Ridderkerk in wereld muziek passen.

 4. Renesmurf says:

  Inderdaad erg mooi, wel bijzonder.

 5. aargh says:

  Ik word wel nieuwsgierig naar de betekenis van haar woorden als ik dit hoor.

 6. Radar says:

  Met plezier naar geluisterd. Gepassioneerd, da’s zeker.

 7. JeeBee says:

  Heel bijzonder. ‘k Vond het mooi, maar het heeft niet mijn ziel geraakt…

 8. Pixie says:

  In iexplore.exe is een fout opgetreden en moet worden afgesloten. Onze excuses voor dit ongemak.
  Nu zal ik het nooit weten….
  Ik probeer het morgen nog ’n keer want je hebt me wel nieuwsgierig gemaakt.

 9. rob says:

  Helemaal niets mis mee. Wel met degenen die dit soort muziek niet willen waarderen.

 10. Rian says:

  Heb even geluisterd. Not my cup of tea. Maar dat mag, toch ? Ik hou van Mercedes Sosa.

 11. genevieve says:

  zalig zeg… het grijpt me bij de keel en mijn hart begint er bij te dansen… die muziek brengt me in vervoering… en doet me ook aan een film denken… krachtige muziek hoor… heeeeeeeeeeeeeeeerlijk

 12. yvonnep says:

  Mooi! Als die cd via Itunes te koop is, zet ik hem op mijn Ipod.

 13. yvonnep says:

  Aangeschaft via ITunes! Dank je wel, Cornette. Zit nu lekker te genieten.

 14. yvonnep says:

  Ben ik alweer. Heb nu de ideale Lhasaluistermanier gevonden: via je iPod in je oor. Die iPod doet er niet toe, in je oor wel! Nog mooier.

 15. peter.krielaart says:

  Vraagje: ben op zoek naar het nummer “De cara a la pared” op welke cd van Lhasa mag dit wel staan.
  Al vast bedankt voor een berichtje

 16. Alesse says:

  Ik hoorde het titelnummer van deze CD in een tot cafe verbouwde overdekte marktplaats ergens in Brussel. Het is nu alweer een jaar geleden en nog kan ik me die eerst kennismaking bij het horen van de klanken klaarhelder voor de geest toveren. Dat die de muziek trouwens ook: toveren. En niet zo’n beetje. Aan de aardige bardame naar de naam van de artiest gevraagd (die vond het leuk dat zo’n Hollander die muziek kon waarderen) en in Brussel die CD gekocht. Ik kan er echt van genieten.

 17. Katja says:

  Lhasa, the living road voor het eerst gehoord vorige week op ‘Tentstation’, de nieuwe camping hartje Berlijn. Was op slag verliefd op deze muziek, eindelijk gevonden wat ik al jaren zocht! De camping past overigens perfect bij deze muziek, ze draaien er louter zulke goeie muziek.

 18. Sandra says:

  Heerlijke muziek en een krachtige passionele stem. De hele cd brengt me in vervoering. En The living road straalt een magische sfeer uit.

 19. Arnold says:

  heel mooi ik was er met toeval er achter gekomen. De tweee cd van haar is vergelijkbaar heel mooi.

 20. Evert says:

  Chanson, Fado, Klesmer, Tango. Muziek met een menselijke hartslag. Overompelend mooi. Het heeft wel een bijna schrijnende melancholie. Eenzaamheid van een dolende ziel, vurig en toch leeftijdsloos. Een echte ontdekking!

 21. Pieter says:

  Ze heeft idd twee ongelooflijk mooie cd’s gemaakt.
  De laatste is meen ik al weer van 2003. Ik kan nergens vinden of er een derde gemaakt is. Jammer want ik vind het enorm prachtige muziek die je gelijk bij je ziel grijpt

 22. Erik says:

  Bij toeval ontdekt.
  Ik keek bij Plato in de bak met aanbiedingen en de hoes intrigeerde me zo dat ik thuis op internet wat meer info gezocht heb. Week daarop snel terug en de cd gehaald.
  Wat een mooie hartstochtelijke muziek, heel beeldend ook ik zie allemaal plaatjes in mijn hoofd.
  Ik wil nu ook de eerste cd gaan kopen want ik ben nu erg benieuwd geworden.

 23. peter says:

  probeer ook eens laura lopez castro y don philippe-inventan el ser feliz en je zal weer zo enthousiastraken als bij lhasa de sela

 24. Yolande says:

  Heb haar gisteren pas ontdekt …!
  In de film ” la Maison ” hoorde ik haar voor het eerst ; Franstalig ( ook prachtig )
  wist niet wie de zangeres was en achter op de dvd-box stond haar naam .
  Heb op limewire al het beschikbare gedownload , ben weer prachtige muziek rijker !!

 25. yvonne says:

  Heb de cd La Llorona bij ‘toeval’ ontdekt. Was meteen verliefd en telkens als ik luister ontdek ik inderdaad steeds weer iets nieuws. Toppertje

 26. Frank says:

  Haar derde CD komt nu snel uit, één nummer al op haar website: http://www.Lhasadesela.com

 27. Paradiso says:

  En ze speelt op vrijdag 16 oktober in Paradiso:
  LHASA
  aanvang: 20.30 uur
  zaal open: 19.00 uur
  entree: 15,- excl. lidmaatschap (3,- p.m./18,- p.j.)
  Voorverkoop vanaf zaterdag 28 maart.

 28. Tim says:

  concert paradiso helaas afgelast, wat jammer, had gaar zo graag live gezien. Beide cd’s zijn zo waanzinnig mooi.

 29. ellie says:

  vanmiddag wat gegoogled om te zien of Lhasa misschien binnenkort toch naar Nederland zou komen, ben al jaren een grote fan van haar muziek, heb 3 cd’s.

  Helaas, het zal nooit meer gebeuren.

  Op 1 januari jl. is zij op 37 jarige leeftijd overleden aan borstkanker.

  Wat ontzettend jammer van zo’n mooi mens.

 30. kemp says:

  net lhasa leren kennen via een vriend!
  wat een prachtige muziek ! en dan vernemen dat ze net op 1 januari is overleden ! 🙁
  Para El Fin Del Mundo O El Ano Nuevo zong ze…jammer!
  bedankt captain, voor je goede smaak!

 31. Han Busio says:

  Ooit hoorde ik “La Frontera” van Lhasa de Sela, dat liet me nooit meer los. En dit is ook weer zo mooi… Bedankt, daarvoor, Cornette. Bedankt, Lhasa de Sela.

 32. o Timo Ótimo says:

  Geweldig mooie muziek! Zó jammer dat zij maar zo kort van het leven heeft kunnen genieten. Daardoor kunnen wij -de wereld- ook maar van zo weinig muziek van haar hand genieten.
  Wat mij wel stoort: hier, maar ook op andere plaatsen kom ik reacties tegen van mensen die het als fado omschrijven. Onder welke noemer je het ook wilt scharen, NIET onder fado. Daarvan zijn precies twee soorten: fado de Coimbra en fado Lisboeta. Die uit Coimbra mag uitsluitend door mannen gezongen worden en is van een wat intellectueel niveau. Die uit Lissabon komt uit de oude wijken, met Alfama als ‘epicentrum’. Deze mag door fadistas van zowel mannelijke als vrouwelijke kunnen gezongen worden en is veel volkser. Spaanstalige muziek kan eenvoudig nooit fado zijn. Net zo min als bijvoorbeeld de Kaapverdische variant erop fado is. Die heet -what’s in a name!- morna. Zelfs de prachtige muziek van Waldemar Bastos (uit Angola) die toch met de grote fadista Dulce Pontes heeft gezongen, mag geen fado heten. Maar ongeacht het etiketje wat erop geplakt wordt: Lhasa de Sela hoort absoluut bij mijn favorieten (buiten de Portugeestalige & Lusafrikaanse muziek)