Landmark

Het botert niet tussen mij en de telefoon. Hoe het komt weet ik niet maar meer dan me lief is tref ik aan de andere kant één of andere halve zool. Zo ook vandaag weer. De omfloerste en zeer traag sprekende stem aan de andere kant behoort aan een dorpsgenote die ik wel van naam ken maar niet van gezicht.
“Zeg Cor-Net-TE” sprak de trage, donkere stem “mag ik even wat van je tijd stelen om je wat te vertellen.”
Al mijn haren gingen overeind. Ook op plekken waar geen ruimte is om overeind te gaan staan.
“Als ik nee zeg dan bel je zeker op een later tijdstip terug?” vroeg ik.
“Uuuhhhhhhh, ja” zei de grotbewoonster op verbaasde toon.
“Ratel je verhaal dan maar af. Dan hebben we het allebei tenminste achter de rug” zei ik.
“Tja, het zit zo Cor-Net-TE. Mijn man en ik geven een avondje waarop een aantal leuke mensen komen en op die avond beginnen we een Landmark Cursus. En nu zouden we jou willen vragen of je ook komt. Op die avond leer je om weer met je voeten in de aarde te staan. Om kontakt te maken met jezelf. Omdat we allemaal van die momenten hebben waarop we dingen willen zeggen die we niet durven zeggen.”
“Auw, auw, auw” riep ik heel hard en begon te snikken.
“Wat is er Cor-Net-TE. Heb je je pijn gedaan?”
Ik zeg gierend “nee mens, ik glij van mijn stoel van het lachen. Hou toch op met die nonsens. Ik sta zo diep met mijn poten in de aarde dat het een wonder is dat ik nog normaal boodschappen kan doen.”
“Oh, wat fijn voor jou.”
“Vinnik ook. Dus ik heb jou cursus niet nodig. Ik zeg toch al alles wat me voor de bek komt en het kan me niet schelen tegen wie.”
“En je wilt niet nog assertiever worden? Meer succes hebben? Gelukkiger zijn?” vroeg het gehersenspoelde monster.
“Kan niet” zei ik “op alle fronten zit ik al aan het plafond.”
“Weet je dat zeker?” vroeg ze doordrammend.
“En nou ga ik ophangen” zei ik “want je begint me stierlijk te vervelen.”
En opgehangen heb ik.

En nu maar kijken of ik ook een brief krijg van een advocaat. Zoals Karin Spaink die hier een stuk schreef over Landmark.
Er zijn vast ook positieve geluiden terug te vinden. Die mensen weten namelijk niet dat je ook gratis je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen kunt vergroten.
Heel simpel door vijf minuten per dag speciaal daarvoor ontworpen spelletjes te spelen op internet.
Misschien werkt het niet. Maar het kost ook niks.

This entry was posted in De rest. Bookmark the permalink.

24 Responses to Landmark

 1. plutone says:

  Doet me erg denken aan managementcursussen.
  Het heeft wel iets van een sekte, waar je niet meer uit kunt ontsnappen.

 2. Harry says:

  Je hebt toch geen last van overgewicht dat je zo stevig met je voeten in de aarde staat? Maakt niet uit, dat heb ik ook en ik voel mij er prima bij (al is mijn huisarts een andere mening toegedaan). Maar al dat geitenwollensokkengeneuzel is aan mij ook niet besteed. Ik ben van nature al assertief genoeg, daar heb ik geen goeroe bij nodig.
  Gewoon afpoeieren en evt vragen of je hún kunt terugbellen op een tijdstip die jou beter uitkomt. Dat is dan uiteraard ’s nachts maar dat moet je er voor over hebben.

 3. Ary says:

  Er hangt in ieder geval een vies Scientology luchtje aan.

 4. She says:

  Interessant onderwerp. Ik heb ontzettend veel moeite met dit soort cursussen, omdat ze voor mijn gevoel te veel inspelen op de onzekerheden van mensen. Het zijn geraffineerde, manipulatieve cursussen waarin door een bepaald groepsgevoel te kweken mensen zichzelf verliezen (terwijl ze denken dat ze zichzelf juist vinden). Een goede vriendin van me heeft een variant ervan gedaan en ik vond het ronduit eng om de veranderingen waar te nemen. Maar gelukkig liep het bij haar niet uit de hand en probeert ze me inmiddels niet meer te recruiten.

 5. ton says:

  Het lukt mij zelfs zonder die spelletjes!

 6. blue says:

  wat mij puzzelt is dat je van die rare types aantrekt via de foon….weet Cor-net-te zeker dat ze geen belang heeft bij een cursus celestijns-nieuwetijdsdenken??? niet slaan! geintje…..mens wat heb je die griezel lekker afgepoeierd, mijn complimenten!!!!

 7. klaproos says:

  Zeg Cornette:-)

  wat heb je dat weer heerlijk neergeschreven:-)))
  super om te lezen….
  zalig hé dat zelfvertrowuen :-))) trek nog een bilk open

  liefs
  klaproos

 8. Renesmurf says:

  als mensen behoefte hebben aan een hobby gaan ze zelf wel op zoek, dat hoeft niet aangesmeerd te worden.
  Feit is wel dat alleen de zwakke zielen er in trappen.

 9. yvonnep says:

  Landmark? Een ongenuanceerd getver. Ik heb mijn chi even geleveled via een paar clicks. Dat heb ik tenminste zelf in de hand. 🙂

 10. nanos says:

  Klinkt geweldig hoor, Landmark:
  Een fundamenteel principe van het werk van Landmark Education is dat mensen – en de gemeenschappen, organisaties en instellingen waar zij mee te maken hebben – niet alleen de mogelijkheid hebben van succes, maar ook van bevrediging en grootsheid.

  En dat wijs jij af?

 11. Jan says:

  .. en maar klauwen met geld verdienen .. daar is een naam voor, voor wat die luitjes doen..

 12. Rose says:

  Ik ben van mening dat elke cursus kan helpen, hoe slecht of niet-onderbouwd ook, zolang je maar een tijdje bewust bezig bent met jezelf. En of je dit nu doet aan de hand van zo’n cursus, een zelfhulpboek of door gewoon eens een wandeling aan het strand te maken, same difference. Een vriendin van mij heeft een tijdlang Landmark gedaan, en door haar enthousiasme ben ik een keer gaan kijken… ik vond het griezelig, voelde me er niet goed bij. Maar goed, ieder zijn ding 🙂

 13. hanneke says:

  als je al dat durft te zeggen, heb je inderdaad geen Landmark meer nodig.
  Heerlijk geschreven, ook dat nog.
  Ik zou er bijna een minderwaardigheidcomplex van oplopen.
  Weet je daar dan nog iets leuks tegen????

 14. Marijke says:

  Eng eng eng…. nee niets voor mij!

 15. CiNNeR says:

  Heb iemand gekend die dat deed. Die werd even heel zelfverzekerd maar voor erg zeker dat ik van sociale en emotionele armoede aan de grond moest zitten. Gelukkig is hij niet veel later weer met beiden voeten op de grond geland.

 16. Pasula says:

  Ik moest lachen om je telefoongesprek maar ik had allang eerder opgehangen. Buiten het feit dat ik genoeg zelfvertrouwen heb ben ik vaak ook een onbehouwen muts. Geeft niet, die moeten er ook zijn.

  Poten in de aarde tssss en dat terwijl ik op zoek ben naar hemelse sferen!

 17. Plaus says:

  Geweldig, geweldig, geweldig stuk. Oh, wat een typ joh aan de telefoon…je schrijft het zo ontzettend levendig dat we allemaal wel een voorbeeldpesoon kunnen bedenken…Ik heb lezend genoten. Waar zij je over belde zegt me helemaal niets, maar dat maakt niet uit. Je hebt er in ieder geval een pracht verhaal van gemaakt. Groeten Plaus

 18. Plaus says:

  Ps…mag ik je linken op mijn log?

 19. Zacherius says:

  Landmark, Landmark…wat moet ik ervan zeggen. Ik heb in m´n jonge jaren een paar van hun cursussen meegelopen. Een rib uit m´n lijf, maar elke cent waard. Aanrader voor een ieder. De valkuil (waar je trouwes zélf met open ogen in kúnt vallen, hoeft niet) is dat je blijft plakken en cursus na cursus na cursus gaat doen. En dat…dat is niet de bedoeling.

  Voor de rest ; Leuke items, veel geleerd, ook veel naar het gezemel, gemiemel, gesnotter en gezeik van anderen geluisterd. Het is een lange zit. Of ik er een beter mens van ben geworden? Ik denk het… maar zeker weten doe ik het niet.

  Sjalla!

 20. tess says:

  Landmark? geweldige cursussen … leer je te doen waar Cornette even niet bij kon komen!

 21. Cornette says:

  @Tess. Reeds gehersenspoeld en Zembla niet gezien zeker?

 22. Samm says:

  Goh…gisteren leuk een avondje op visite…kom ik ongevraagd opeen introductie van Landmark…
  Grrr…Paar dingen waren wel leuk…maar toen ik Nee zei ….
  Wat een druk wordt er uit geoefend…Het woord NEE komt niet in hun woordenboek voor…
  Ben weggelopen…doei!

  Kun je nagaan hoeveel mensen hier niet tegen opgewassen zijn en wél intekenen!!!

 23. Anoniem says:

  Ik walg van die lui! Ben een keer, via een leraar op school nota bene, bij zo’n avond van ze beland. En inderdaad, nee komt niet voor in hun woordenboek. En ook inderdaad: Er wordt grote druk op je uitgeoefend en je komt bijna niet weg bij die mensen! Ik heb de aflevering van Zembla eens bekeken, en nog een Franse documentaire. Ik schrok er van wat die leraar van mij me probeerde aan te smeren! En het ergste is nog dat ze mijn gegevens hebben, en me constant telefonisch lastigvallen! Steeds andere mensen bellen me op. Om te kotsen die mensen! Gadver! 🙁

 24. Anna says:

  Ik heb Landmark gedaan.
  Snap al dat negatieve niet.
  Als je je eigen sterke persoonlijkheid hebt dan
  haal je er toch uit wat je er uit wilt halen?
  Het enige dat je doet bij Landmark is naar jezelf kijken
  en dat is moeilijk voor veel mensen.