Kalou

We moeten wel eerlijk zijn. En we moeten vooral eerlijk blijven. Stel, een doorsnee allochtoon is sinds 2003 in Nederland. Spreekt na 3 jaar nog geen woord Nederlands. Maar dan ook geen woord. Hij wil echter wel Nederlander worden en als het kan met voorrang want hij wil graag een marktkraam huren om zijn waren te verkopen. De andere marktlui vinden het best want die verstaan hem wel een beetje zo nu en dan. Bovendien lukt het de marktmeester prima om hem duidelijk te maken of hij een beetje meer naar links of naar rechts moet gaan staan. De klanten willen graag voordeel hebben van de waren die hij verkoopt. Willen wij dan dat zo iemand met voorrang Nederlander wordt? Dat zo iemand voorrang krijgt boven mensen die geen marktplaats proberen te huren? De eerste en vaak ook enige wens die wij hebben tegenover “nieuwe Nederlanders” is dat zij fatsoenlijk Nederlands spreken. Op een niveau waarop wij in ieder geval een redelijk gesprek met ze kunnen hebben. Waarom zou dat voor een voetballer anders zijn? Waarom verschijnen er in de pers brieven die zo’n voetballer geschreven zou hebben naar Het Mens Verdonk terwijl hij die brieven zelf niet eens begrijpt? Begrijp me goed. Ik vind het WK best belangrijk. Maar dan wel om mijn eigen redenen. Het gaat een gezellig WK worden. Liefst met veel zon en op warme dagen zodat we op het terras (biertje erbij) en met vrienden samen naar spannende wedstrijden kunnen kijken. Hoe langer Oranje in de race blijft, des te langer duurt onze pret. Maar Salomon Kalou hoort in dat elftal niet thuis. Hij had, tijdens zijn lange blessureperiode, de moeite kunnen nemen om Nederlands te leren en hij heeft ervoor gekozen om dat niet te doen. Geen marktkraam dus voor Kalou. En eigenlijk ben ik het daar volledig mee eens. Jammer is wel dat ik het dan ook eens ben met Het Mens van Verdonk. Het moet dan maar voor een keertje. Pijn doet dat wel. Heel erg veel pijn.

This entry was posted in De rest. Bookmark the permalink.

12 Responses to Kalou

 1. nanos says:

  Zo is dat.
  Waarom zou er voor een voetballer met een andere maat gemeten moeten worden dan voor iedere andere belangstellende?
  Op de rare test mag iemand best falen, maar de taal hoort er toch wel bij, zou ik zo zeggen.

 2. blue says:

  ik ben het helemaal met je eens Cornette, geen uitzonderingen voor voetballers!

 3. Indigo says:

  Ook ik ben het met je eens!

 4. JeeBee says:

  ’t Wordt eentonig, maar ook ik sluit me in dit rijtje aan.

 5. Renesmurf says:

  Dan zal ik je even lekker tegenspreken.
  Of ie kan praten of niet, dat maakt niks uit.
  Hij kan voetballen, en mag er in, dus alleen al daarom zou die Nederlander moeten worden.
  En wanneer de 80 jarige oorlog begon hoeft ie niet te weten, als hij maar gaan scoren.

  Maar Verdonk gunt ons land geen feestje.

  Overigens vind ik dat hele inburgeringsgedoe onzin, laat ze toch!
  Het WK volg ik trouwens niet, omdat ik niet van voetbal hou.

 6. Pixie says:

  Ik ben het róérend met je eens!

 7. rob says:

  Dan laat ik toch een ander geluid horen. Wat was men er als de kippen bij om Lorna Kiplagat te naturalizeren en ook nog eens een obscure marathonloopster uit Rusland. En met die lijn gaan we nu ineens breken? Ridicuul dus, omdat dat “Mens van Verdonk” even wil laten zien wie het hier voor het zeggen heeft. Pure prestigepolitiek over de rug van een topsporter die op eenzelfde behandeling aanspraak mag maken als andere topsporters.

 8. yvonnep says:

  Geen uitzondering voor voetballers en prinsessen! We moeten onze rug rechthouden, maar ach, ik vind dat er voor iedereen een uitzondering gemaakt mag worden. In mijn ogen is er geen enkele voetballer die fatsoenlijk Nederlands spreekt, dus wat maakt het uit :-))

 9. Radar says:

  Ik heb me consequent buiten elke Kalou-disucussie gehouden, omdat ik de “goal het sop niet waard vind”. Nu er een beslissing ligt heb ik er in principe geen enkele moeite mee,met slechts 1 restrictie. En die restrictie wordt door Rob meer dan duidelijk omschreven. Meten met 1 maat…dan respecteer ik de beslissing voor 100%.

 10. hanneke says:

  @Rob: Lorna is met een Nederlander getrouwd, dat was een belangrijke reden voor haar naturalisatie.
  Verder vind ik Kalou niet zo’n heel geweldigde voetballer en denk ik niet dat het ook maar iets uitmaakt of hij wel of niet voor nederland speelt.
  Ik ben het niet snel eens met Verdonk, maar ik vind dat ze nu toch wel gelijk heeft. Er is een aantal regels (lang niet altijd terecht), maar zoals Cornette al zei: tijdens zijn geblesseerde periode heeft hij ook geen enkele moeite gedaan om iets te doen aan zijn naturalisatie. Ik denk dat hij een groot gedeelte op zijn eigen conto kan schrijven en ik wil nog wel eens zien of hij in mei “het toelatings-examen” wel kan halen, want hij spreekt inderdaad helemaal geen nederlands!

 11. Harry says:

  Ik kan het amper uit mijn bek krijgen, maar ook ik moet HMV helaas gelijk geven. Kalou is geen schrijnend geval, alleen een redelijk goede voetballer. Maar om daar nou al die drukte voor te maken vind ik nogal overdreven. Laat Kalou gewoon lekker met Ivoorkust meevoetballen. Die doen zelf ook mee met het WK.

 12. Rene says:

  Even een vervolg van de discussie: Salamon Kalou doet moeilijk over het spotje van Centraal Beheer Achmea. Het spotje zelf vind ik geweldig, maar het laat wel de ware aard van Salamon Kalou zien: een geldwolf. Waarschijnlijk viel de vergoeding die hij zou krijgen van het portretrecht hem wat tegen en weigerde hij mee te werken. (Dit is een aaname gebaseerd op ervaring met andere voetballers) Verdonk doet niet moeilijk over het gebruik van haar naam en vind het spotje ook geweldig zonder dat ze hem zelfs gezien heeft, de ware aard van Verdonk: een moordwijf (in de goede zin van het woord natuurlijk).
  Hij kan best wel voetballen, maar Nederland kan zeker zonder hem. Laat hem maar voor Ivoorkust spelen, ik hoop wel dat onze Orangemachine Ivoorkust in gaat maken.
  Wat mij betreft hoeft Salamon Kalou nooit in het Nederlandse team te spelen en dus ook geen Nederlands paspoort. Nederlands leren is voor hem niet belangrijk omdat Feyenoord alleen een tussenstation is in zijn “glansrijke” voetbal loopbaan.