Ik vertrek (niet)

Met verbazing, verbijstering en vooral bewondering kijken wij regelmatig naar programma’s als “Ik vertrek”. Ze zijn er op Nederlandse zenders maar ook op de BBC. Ze gaan over mensen die, zonder enige kennis van zaken of taal, hun hele hebben en houwen in een verhuiswagen smijten en vervolgens een heel nieuw leven beginnen. Een leven waar zij niets vanaf weten. Dat kan een hotel zijn of een olijfkwekerij. Een geiten(kaas)boerderij of een bungalowpark (met sleehonden) in het niks. Alles, inclusief kinderen, poes, hond en hangbuikzwijn, gaat de verhuiswagen in en na een ontroerend afscheid van alle familie en vrienden gaan ze op pad. De start loopt over het algemeen niet echt vrolijk en voorspoedig. Maar doorzetten zullen ze! Naarmate het programma vordert neemt mijn bewondering toe. Diep in de zorgen en schulden vechten ze zich een weg naar hun droom. Een droom die veel van ons koesteren (soms heel diep verstopt) maar die we niet waarmaken. Wij dromen al jaren van zo’n klein hotelletje ergens. Mag in Friesland zijn maar ook in de Provence. Dromen doen we. We dromen wat af. We maken rekensommen en dromen met vrienden samen. Als we nu eens …….? Van echte stappen ondernemen komt niks. Eerst kun je niet weg omdat er nog zoveel mensen om je heen niet zonder je kunnen. Zijn die allemaal dood dan ben je eigenlijk op een leeftijd dat je de stap ook niet meer neemt. Deze mensen wachten dat allemaal niet af en gaan, tegen de hele tranenstroom in, op pad. Het liefst zou ik een jaartje (of twee) later nog eens een update zien. Hoe is het gegaan? Hebben ze het gered? Wat heerlijk om de moed te hebben om de hele zooi op Funda te kwakken en dat kleine hotelletje in Macon te kopen. Want daar staat er namelijk één. Met deze omschrijving:
Vrijstaand landhuis met veel karakter. Geheel gerenoveerd. Thans in gebruik als Bed & Breakfast. Uniek gelegen tegenover de rots Solutré. De tuin grenst aan de wijnvelden van de witte wijn, Pouilly-Fuissé. Het uitzicht vanuit de tuin op Macon-stad en de rots Solutré is adembenemend. De villa heeft o.a. 4 slaapkamers, 4 badkamers, een living met open haard,
een veranda, tuin van 1200 m2, een groot terras & cour op het zuiden.

Duur? Nee, niet duur. Alleen moed is er voor nodig. Veel moed.

This entry was posted in Thuis. Bookmark the permalink.

32 Responses to Ik vertrek (niet)

 1. plutone says:

  Heerlijk, dromen!

  Gisteren kreeg ik mailtje van een directe collega. Hij is van geboorte Koreaan en zijn vrouw ook. Ze hebben kinderen van 3 tot 6. Hij heeft ontslag genomen en ze gaan een jaar naar Korea. Zijn droom was ooit voorgoed, maar nu zegt hij na een jaar terug te komen.

  En de kinderen dan? vroeg ik hem met nauwelijks verholen afgrijzen.
  Tsja, hij was zelf op een leeftijd van bijna 4 naar Nederland gekomen als adoptiekind, en zat gewoon met 4 op de kleuterschool. Met andere woorden, dat moeten zij ook maar aankunnen…

  Ben ik nou te soft?
  Ach, het blijven Koreanen, kun je ook denken.

 2. Ary says:

  Misschien moet je ook wel een beetje een bord voor je kop hebben om je hele hebben en houwen weg te gooien voor een geitenkaasmakerij in Frankrijk. Heb de programmas ook wel eens gezien en verbaasde me er erg over hoe onvoorbereid deze mensen altijd zijn. Maar als je je meer zou voorbereiden en eens kritisch naar de zaak zou kijken, zou je misschien helemaal niet meer durven.

 3. GdeB says:

  Altijd doen. Goed voorbereiden. Overal informatie te vinden. Wegwezen. Gelukkig blijven (of worden).

 4. Renesmurf says:

  Dromen moet je zien te verwezelijken, als je de kans krijgt.
  Als het niet gaat gaat het niet, maar als het kan: DOEN!

 5. nanos says:

  Mijn dochter en schoonzoon dromen van Noorwegen.
  Daar willen ze heen. Ze houden nu een weblog bij over hun poging daar te komen en de voorbereidingen als die wat concreter worden. Als ze er zijn komen de ervaringen op het weblog.

 6. Ruwina says:

  Ik kreeg zomaar een beetje kippevel bij dit logje. Hoe zou dat nou komen? De hele zooi op funda kwakken. Mooi gedroomd is ook een kunst!

 7. Indigo says:

  Renesmurf haalt me de woorden uit de mond!
  Maar ook als je je dromen niet kunt waarmaken: Wél blijven dromen!

 8. rob says:

  Mijn menselijk tekort. Ik ben altijd in dromen blijven steken. Toch heb ik het geluk in onderpand weten te houden. Maar anders kan ook, dat weet ik wel zeker.

 9. nel says:

  Wij kijken er ook altijd naar.
  Vind het maar moedig hoor.
  Mij niet gezien.
  Groetjes Nel

 10. Pixie says:

  Dit soort dromen had ik ook, als ik stoned was.
  Op zomeravonden, liggend op m’n rug, in het grasveld (2 x 1.5 mtr) achter het huis.
  Het kon even duren maar altijd kwamen de buurtjes mij gezelschap houden en droomden we samen verder. De aan te kopen huisjes waren altijd wit met ’n rieten kap, luiken voor de ramen en ’n adembenemend uitzicht.
  De keuken zou eenvoudig zijn maar onvergetelijk.
  Héérlijke tijden!

  We blikken nog wel eens terug. Op avonden met Grand Cru Classe.
  Te oud nu, en te verstandig.
  En met het vorderen van zo’n avond neemt onze spijt toe.

  DOEN Cornette! Kennissen van ons (zij 50, hij 60) hebben ’n boerderij gekocht in noord Spanje, met wijngaard. De wijnweekenden zijn volgeboekt tot ver in 2007.
  Je hebt doorgaans meer spijt van wat je NIET gedaan hebt dan van wat je WEL gedaan hebt.

  Prachtig log weer!!!!!!!!
  Passievolle paasdagen. 🙂

 11. Erik says:

  Wij hebben het dus gedaan en ik heb er absoluut geen spijt van, dromen zijn er om verwezelijkt te worden en je leeft maar een keer. Maak er een goed leven van!

 12. Therese says:

  Ja, zo dromen wij ook al jaren, vooral van Frankrijk. Maar….het is zo’n stap enz. enz.

 13. Harry says:

  Cornette, als je het echt graag wilt, moet je het gewoon doen. En ook in Frankrijk kun je nog genoeg kritiek leveren op de Franse regering en haar maatregelen. Au revoir.

  En ehh, prettige paasdagen..

 14. yvonnep says:

  Dromen houden je in beweging… en eens, misschien, en anders…

 15. Pollie says:

  Dit is inderdaad een mooi programma om naar te kijken. Een vervolg serie zou leuk zijn om ook te zien.

 16. klaproos says:

  dapper heel dapper maar in het verleden ook gezinnen gezien die zich regelrecht afgrond begaven… en dat met kleine kinderen..
  toch een beetje ondoordacht

  cornette,
  ik zet ze geen pistool tegen der hoofd,
  neem nog een eitje 🙂

  liefs
  klapper

 17. karin says:

  Aan de ene kant knap maar aan de andere kant een beetje naief vind ik om dat te gaan ondernemen als je flinke geldzorgen ervan krijgt of hebt …

 18. st@@rtje says:

  Ik houd wel van een beetje lef….. Met de eerste rectie boven ben ik het niet eens. Het is juist voor die kids een heerlijke ervaring…

 19. ton says:

  Als je iets graag wilt: Doen!
  Maar zorg wel dat je dan een andere droom krijgt, blijf dromen…

 20. zeppo says:

  Doen zou ik zeggen.
  Maar dan niet in de buurt van andere Nederlanders. Als ik zie wat voor vreselijke rechtse zeikerds er allemaal gaan emigreren. Brrrrrr.

 21. pascha says:

  ja, ook ik heb heel veel bewondering voor mensen die de sprong in het diepe wagen…. ik ben te schijterig…ik geef het toe…maar die update….hoe zouden we dat nou toch kunnen regelen…?

 22. Marijke says:

  Dromen doe ik wel eens van een leuk huis op een heuvel in Toscane, maar als ik dan weer wakker wordt zijn er nog steeds teveel bezwaren om het echt te gaan doen….

 23. Rose says:

  Moed is niet te koop…

 24. Rian says:

  Wat heb je te verliezen ? En wat zou je zijn als je het verloor ?

 25. nrrdgrrl says:

  oi, zeppo! ik ben juist zo blij dat ik weg ben vanwege al die rechtse zeikerds die nog over zijn!

 26. nrrdgrrl says:

  cornette, inderdaad, wat zijn die mensen op tv altijd gruwelijk slecht voorbereid. amper taalkennis, amper geld, hordes verplichte investeringen… (maar, voor plutone: de leeftijd van je koreaanse kenniskinderen is heus de minst beroerde voor zo’n verandering!)

  maar. als je je wèl voorbereidt, en dat is niet zo ingewikkeld als het lijkt, dan heb je ook wat. moet je wel bereid zijn om hard te werken (maar dat moet elke ondernemer) en om kritisch naar jezelf te kunnen kijken. lijken me geen voorwaarden waar jij moeite mee zou hebben!

  en wat dacht je ervan om in een rustiger maatschappij te zitten, minder rennen en vliegen voor andermans aandelenkoers, veel beter weer..?

 27. Pasula says:

  Moed is idd wat ja. Meestal ga ik voor datgene wat ik wil, ben best tevreden nu met alles. Ik hoef zonodig niet ergens te wonen waar altijd maar de zon schijnt ofzo, ik hou juist erg van de afwisseling. Laat mij maar lekker in Nederland blijven…

 28. hanneke says:

  lekker dat dromen, volgens mij doet iedereen dat wel.
  wij dro(o)m(d)en van een huisje in Noorwegen, maar we kunnen ons er ook maar niet toe zetten om het werkelijkheid te maken, ouders, familie, vrienden en de lange winters laten ons nog steeds twijfelen.

 29. blue says:

  hmm…leest goed! (* droomt lekker weg)

 30. Annabee says:

  Wij hebben er een jaar of vier geleden over gedacht naar Tsjechië of Slowakije te vertrekken. Niet wegens gebrek aan lef, maar door andere omstandigheden zijn we niet verder gekomen dan het stadium ‘vage plannen’. Toch blijft het ergens in onze achterhoofden sudderen.
  Het zal er wel niet van komen, ook best, want we hebben het hier ook prima naar onze zin.

 31. Anne says:

  He Cornette, in het tijdschrift ‘Leven in Frankrijk ” heeft een succes verhaal over een huis in de Macon gestaan dat op de beschrijving lijkt. Het was een B en B gerund door een homo stel. Vraag me af waar het fout gegaan is. dat lees je echter nooit in die dromerige blaadjes!

 32. Cornette says:

  @Anne.
  Dat huis in Macon had gasten die heel erg ziek waren en hele bijzondere verzorging nodig hadden. Die twee mannen (ik haat dat h-woord) konden dat op een gegeven moment niet meer aan. Vandaar.