HMDP-dag

Deze log is speciaal voor meisjes. Voor werkende meisjes.

Zijn jullie daar meisjes? Goed. Gaan we even praten. Eerst even twee droge feitjes maar daarna wordt het leuk.
Feitje 1: Sinds 1975 kent Nederland wettelijke regelingen die verbieden dat mannen en vrouw voor gelijkwaardige arbeid ongelijk worden beloond.
Feitje 2: Ongelijke beloning van vrouwen en mannen is ook verboden door de Europese Unie, in artikel 114 van het Europees Vedrag (vroeger artikel 119).

Dit is oud nieuws. Om precies te zijn 32 jaar oud. Een stevige generatie verder en wel in het jaars des Heren 2007 staat er dit in de krant:
Verschillen in beloning tussen mannen en vrouwen die bij de rijksoverheid werken, moeten binnen vier jaar tijd gehalveerd worden. Daar wil minister Ronald Plasterk (Onderwijs), die verantwoordelijk is voor emancipatie, de komende vier jaar aan werken. Werk je niet bij de rijksoverheid dan zoek je het maar helemaal lekker zelf uit.
Emancipatie kwam in het nieuwe regeerakkoord eigenlijk niet voor. Was niet meer nodig. Maar goed, onze nieuwe Minister van Onderwijs “doet” het er wel even bij. Een zoethoudertje om wijven met een grote bek rustig te houden. En hij wil eraan werken dat het verschil in beloning in de volgende vier jaar gehalveerd gaat worden.

En over vier jaar? Dan is het verschil gehalveerd (misschien) en mogen we weer twee generaties lang onze handen dichtknijpen dat we ons hebben laten opzadelen met niks. Laat hij nou toch helemaal het habbiwabbi krijgen. Zo’n Minister die thuis niet verder komt dan een paar slap gebakken vissticks op een boterham van gisteren zal wel even zorgen voor HALVERING van het verschil in beloning?
Heb ik een voorstel en we gaan er hard aan werken om dat (veel sneller dan binnen vier jaar) van de grond te krijgen.
Op iedere eerste maandag van de maand november blijven alle werkende vrouwen (al is het maar uit solidariteit) een dagje thuis onder het motto HMDP (Hier Met Die Poen). Vanaf nu is dat dus HMDP-dag.
Aan ons meisjes de taak om het nieuws inzake de invoering van deze HMDP-dag te verspreiden. We gaan de spandoeken maar weer eens van stal halen want het lijkt me zo onderhand wel mooi geweest.
“Willen we naar de Dam? Willen we naar de Dam? Dan gáán we naar de Dam!”

This entry was posted in De rest. Bookmark the permalink.

17 Responses to HMDP-dag

 1. Ina says:

  In november pas? 🙂

 2. Cornette says:

  @Ina. Ja, dan hebben we tijd om de hele troep te mobiliseren.

 3. klaproos says:

  :-))))
  ik wás een werkend meisje, dus ehhhhh ik kom ls mosterd na de maaltijd ..
  máár ik moedig jullie aan met strijdkreten tegen die tijd :-))

  liefs
  klaproos

 4. Wieneke says:

  Wáááttt ?? Is dat voor onze trouwe ambtenaren nou nog niet in orde? Ik geloof mijn ogen niet. Tuurlijk allemaal naar de Dam om die Plasterk te halveren of vierendelen, dat mag ook 🙂

 5. Rose says:

  Ik kom ook, naar de Dam!

 6. plutone says:

  Ik durf het als man bijna niet op te schrijven, maar in mijn eigen omgeving zie ik hier niets van. Vrouwen verdienen precies hetzelfde als mannen op dezelfde functie.

 7. Cornette says:

  @Plutone. Als dat waar zou zijn dan is die Plasterk wel heel erg dom bezig.

 8. She says:

  Ik vind het allemaal maar gezeur. Natuurlijk is het lullig als je mannelijke collega voor precies hetzelfde werk meer betaald krijgt, maar dan heeft ‘ie wrs beter onderhandeld. In ons bedrijf zijn functies aan bepaalde functiegroepen gekoppeld (en dat zal bij de overheid ook ongetwijfeld het geval zijn) en is er dus helemaal niet veel ruimte om vrouwen minder te betalen.

 9. Zacherius says:

  Volgens mij heb jij al meer den genoeg poen op je bankrekening staan…

  En inhoudelijk : mannetjes en vrouwtjes zijn nou eenmaal niet hetzelfde, daarom krijgt de een meer betaald dan de ander. In de modewereld is dit net andersom, krijgt de vrouw meer betaald. In de seksindustrie idem.

  Zijn vrouwen dan louter goed om hun attributen te laten zien? Ik weet ’t niet, ik kijk er wel graag naar ze…

 10. zeppo says:

  Ja, maandag is mijn mama dag!
  Hoe moet dat nou?

  (sssst, niet verder vertellen, wegens hard onderhandelen blijk ik méér te verdienen dan de mannen op de afdeling…. wat ik stil houd natuurlijk, anders breekt de pleuris los)

 11. annabee says:

  Ik sluit me bij Plutone aan: ook op mijn werkstek verdienen vrouwen hetzelfde als mannen in dezelfde functie.

 12. Radar says:

  Misschien gingen ze er in 1975 [ten onrechte?] vanuit, dat vrouwen op korte termijn net zo goed zouden gaan presteren als mannen.

  Boze reacties? Svp mailen aan Stichting Mannen In Het Geweer.

 13. Cornette says:

  @Radar. Boos zul je mij niet krijgen. Jij zeker niet. Leuk om de boel een beetje wakker te schudden en al die verschillende reacties te zien.

 14. Harry says:

  Ik vind november toch wel erg ver in de toekomst. Als je te lang wacht met actievoeren dan loop je de kans dat dit onvolprezen kabinet al weer gevallen is. En dan moet je weer helemaal opnieuw beginnen. Dus op naar de Dam…..

 15. yvonnep says:

  Vind ik een prima idee! En dan moeten ‘ze’ ook maar eens duidelijk maken waarom vrouwen in schaal 11 zitten voor bepaald werk en voor hetzelfde werk mannen in schaal 12. Dat heb ik al die jaren nooit gesnapt.

 16. renesmurf says:

  het is werkelijk schandalig dat ze naar geslacht kijken!
  Dat moet niet gehalveert binnen vier jaar, dat moet terstond de wereld uit!

  Zo zijn er wel meer dingen die ze wel oke vinden, terwijl er nog flink aan gewerkt moet worden.

 17. Ga er maar van uit dat de Minister het halveren niet voor elkaar krijgt, het is en blijft tenslotte een man 😉