Helder Haags

Stel je voor: je komt van de middelbare school of universiteit en je gaat als ambtenaar werken. Na verloop van tijd (kort of lang) praat en schrijf je ambtenarentaal. Ooit is het er blijkbaar langzaam ingeslopen. Die ambtenarentaal. Uiteindelijk zijn ze zover gekomen dat ze ook zichzelf en elkaar niet meer begrijpen en nu moet er nodig iets aan gedaan worden. Daarom is er nu het boekje “Helder Haags. Schrijftips voor ambtenaren”. Aangezien de exemplaren niet aan te slepen waren staat het nu online en kunnen wij allen profiteren van de wereldtips die erin staan.
Ik vermaakte mij met de inhoud tot het hoofdstuk ‘Klant centraal’ waarin ik lees:
Na de ‘naam-beroep-hobby’s’-cyclus is het niet handig om met vrouwen heel lang over auto’s en voetbal te praten of mannen een half uur lang over chocola te gaan doorzagen. Uitzonderingen daargelaten.
Vroeger zou zo’n ambtenaar geschreven hebben:
Na de geobjectiveerde organisatorische communicatiemethode is het niet handig om in het kader van de parallelle normaliseringsflexibiliteit met vrouwen heel lang een geïntegreerde ontwikkelingssynthese op te zetten over auto’s en voetbal of met mannen over chocola omdat de incorporatie van additionele uitvoeringsvoorwaarden gebruik moet maken van en functioneel verweven moet zijn met de ontwikkeling van het technische gedrag over een gegeven tijdsbestek.
Maar nu is er het boekje Helder Haags en nu gaan zij allen begrijpelijke taal schrijven en spreken. Wedden van niet? Wedden dat het nog jaren zal duren alvorens er een begrijpelijk stuk uit die printers rolt? En hoe komt dat?
Omdat een heel groot deel van de ambtenaren morgen thuis kan blijven zonder dat de samenleving daar iets van merkt. En om dat te verdoezelen heeft de ambtenaar onbegrijpelijke taal uitgevonden. Niemand komt er op die manier achter dat ze eigenlijk voor een groot deel totaal overbodig zitten te zijn.
Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

This entry was posted in De rest. Bookmark the permalink.

19 Responses to Helder Haags

 1. Marijke says:

  Morgen moet ik gewoon werken, helaas, geen ambtenaar…

 2. pascal says:

  Volgens mij ben jij ook ambtenaar… 😉

 3. Cornette says:

  @Pascal. Ech nie ! Maar ik ken ze wel van dichtbij. 😉

 4. plutone says:

  Ik ben wel een ambtenaar, en moet dus ook gewoon werken, morgen. En ik durf te stellen dat ik nooit ambtenarentaal uitkraam. Ik krijg dan ook vaak de hedendaagse dooddoener naar mijn hoofd dat iets wel erg kort door de bocht is (doorgaans als ik ergens de logische conclusie van trek).
  Wat mij vaak opvalt aan mensen die ambtenarentaal uitslaan: het zijn mensen die zich groter willen maken dan ze zijn. Ze snappen niet dat ze zichzelf daar alleen maar de zottenkap mee opzetten.
  In het oerwoud van tussenbaasjes kom je het veel tegen. Aan de top nooit. Op de werkvloer soms. Ik vind het dan ook erg prettig als ik nu en dan met de hogere dames en heren te maken heb, die doen tenminste gewoon.

  Iemand die niet begrijpelijk kan schrijven kan niet zindelijk denken!

 5. GdeB says:

  ik werk vlak bij den haag, maar die mensen versta ik al geeneens, laat staan dat ze helder kunnen schrijven.
  slopen kunnen ze daarentegen wel als de beste.

 6. renesmurf says:

  Er zijn ook webloggers waarbij de moeilijke en onbegrijpbare woorden en zinconstructies je om de oren vliegen.
  En dat hebben ze zelf dan niet door, of ze vinden het stoer of zo,

 7. ton says:

  Toen ik begin tachtiger jaren bij Arbeidsvoorziening werkte, was er sprake van op handen zijnde stakingen. Ik heb het mijn collega’s ontraden, ik wist daar maar weinig of geen mensen last van zouden hebben.

 8. blue says:

  hmmm, ik ga de ambtenaren hier ff tippen over dat boekje ……..

 9. Ina says:

  Om Maarten ’t Hart te persifleren: De ambtenaar bestaat niet.

 10. Marius says:

  Ach ja, men leest enig stukje misschien ter onderling vermaak en legt het dan terzijde. Dat ze het met ernst zouden kunnen oppakken, komt vermoedelijk bij een ‘handvol’ op.

 11. Radar says:

  Ik vind het wel keihard hoor….de ambtenaren hun enig bestaansrecht ontnemen. Besef je wel wat de economische gevolgen zouden zijn voor in de periferie [sorry Smurf] van de ambtenarenwereld hun brood verdienende toeleveringsbedrijven als de ambtenaar abrupt zou stoppen met zijn eigen jargon op papier te gieten?

 12. Pasula says:

  Tis maar goed dat die laatste zin erbij staat *grin*.
  Nu even serieus: ik ken wel een hele hardwerkende ambtenaar, maar hij is uniek.

 13. Cornette says:

  @Radar. Ik zit zo dicht bij het vuur dat ik er wat om durf te verwedden dat het grootste deel van de ambtenaren van tegenwoordig hele dure “externen” zijn. Een miljoenen verslindende toestand waar ik nooit en te nimmer iemand over hoor.
  Trouwens, medewebloggers, ik hoor ook niemand over het feit dat een ambtenaar alhier de stelling de wereld insmijt dat je met vrouwen niet over auto’s en voetbal kunt praten en met mannen niet over chocola.
  Dat was eigenlijk de insteek van het logje.
  Maar dat zullen mijn oude versleten dolle mina genen wel zijn die daar over vielen.

 14. Galadriel says:

  hahaha Cornette, de spijker op zijn kop, gotogot wat heb ik een last van die ambtenaren, vooral wanneer ze aan het werk zijn…dat kunnen ze ook heel goed voor zichzelf; werk scheppen, zichzelf zinloos aan het werk houden….Ooooh Heer verlos ons van de ambtenaren

 15. Radar says:

  Sorry Cornette, maar ik neem wat ambtenaren zeggen nooit serieus.
  Vandaar da’k er niet op ben ingegaan. 🙂

 16. Harry says:

  “Omdat een heel groot deel van de ambtenaren morgen thuis kan blijven zonder dat de samenleving daar iets van merkt.”
  Cornette, waarom heb ik daar dan niets van gemerkt? Niemand heeft mij iets verteld en ik ben gewoon aan het werk geweest. Maar daar heeft ook niemand iets van gemerkt alleen diegenen waarvoor ik heb gewerkt.

 17. yvonnep says:

  Weet je wat het is: niet alleen ambtenaren kunnen niet schrijven. Veel mensen kunnen niet schrijven en er zijn veel mensen ambtenaar. Bijvoorbeeld.

 18. Cornette says:

  @Harry. Maar jij bent natuurlijk één van die uitzonderingen en praat met vrouwen misschien wel gewoon over voetbal en auto’s. 😉
  Die man van mij is geen uitzondering. Die kan gewoon wegblijven en zijn halve Ministerie erbij. Merken wij met z’n allen niks van. Maar die praat met zichzelf nog niet eens over voetbal en auto’s. Dus dat zal het wel zijn dan.

 19. zeppo says:

  het is waar, na hooguit 4 maanden gemeente ambtenaar hoorde ik mezelf tot mijn eigen gruwel over ‘burgers’ praten

  yuk