Haiti en de rest

Prachtig hoor, die aktie voor Haïti. Moeten we zeker doen. Lekker janken voor de TV en aan de radio en altijd dat sprankje opluchting in je achterhoofd dat het ons niet is overkomen. We storten geld en gaan weer over tot de orde van de dag.
Zo hoort het ook. We zouden ook niet anders kunnen. En toch, toch kan ik mij er onwaarschijnlijk kwaad over maken dat er bij dit soort rampen niet een grote pot met geld en hulp is die zonder gebedel altijd beschikbaar is. Een pot die onuitputtelijk is.
Want hoe je het ook bekijkt, er is genoeg op de wereld voor allemaal. Maar het eerlijk delen doet zo’n zeer. Daar zit hem iedere minuut van de dag weer de kneep.
Er sterven 20.000 kinderen PER DAG van de honger. En weet je wat daar zo mooi aan is? Het zijn er 10.000 minder dan een aantal jaren geleden. Mooi toch? We gaan vooruit.
Natuurlijk is dat niet mooi. Het zijn er nog altijd 20.000 teveel. Maar er moet eerst een aardbeving of tsunami overheen voor we ons weer eens heel even druk maken.
We juichen als er bij een aktie 12 miljoen wordt opgehaald en geven vervolgens 68 miljoen aan vuurwerk uit. Dan is het wel duidelijk waar onze prioriteiten liggen. Miljoenen en miljoenen aan ontwikkelingsgeld stopt onze regering in corrupte landen zodat de dictators weer even vooruit kunnen en er is geen discussie over mogelijk.
En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Doen die aktie voor Haïti. Storten dat geld en helpen die mensen.
Maar toch even over nadenken hoe we morgen verder zullen gaan.

This entry was posted in De rest, Het leven and tagged , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to Haiti en de rest

 1. rob hamilton says:

  Wow! Wat een ijzersterk en boos verhaal. Mag ik er een dikke paraaf voor akkoord onder zetten….?

 2. ton says:

  Tijd voor door verstand ondersteunde emotie. Goed neergezet, Cornette!

 3. Anoniem says:

  Je hebt gelijk.
  Er zou altijd een pot geld moeten zijn, een grote pot, die klaar staat voor dit soort calamiteiten.
  Maar je hoort nu zeuren, ik snap het ook niet, dat geld dat overbleef van de actie voor tsnunamislachtoffers gebruikt wordt voor Haïti. Alsof het wat uitmaakt of je huis door een golf is meegenomen of in elkaar kwakte door een aardbeving. Er moet gewoon geholpen worden!
  Een speciale calamitietenbelasting zou het dus ook nooit doen. Dan mist men het goede gevoel van ‘ik heb mijn plicht gedaan’. Het kan ook niet natuurlijk. Je kunt nu bellen dat je iets geeft en hopen dat je ermee op radio of tv komt, en je kunt er tegenover anderen over opscheppen dat je ‘hebt meegedaan’. Dat is toch een stuk interessanter dan belasting betalen.
  Volgend jaar leggen we minstens 25 procent extra belasting op vuurwerk, allemaal voor het goede doel. Is dat wat?

 4. Nanos says:

  Sorry, het hoefde echt niet anoniem.
  We zijn verwend met al die weblogs waar je gegevens worden onthouden. Dat was hier (nu) niet het geval.

 5. Cornette says:

  @Nanos. Er is zoveel meer mogelijk dan belasting op vuurwerk. Wat dacht je ervan als de supermarkten alle voedselproducten 1 cent in prijs zouden verhogen en die ene cent gaat in een pot? Niemand merkt er iets van. Behalve de mensen die er mee geholpen worden. Voor die mensen zou het een wereld van verschil zijn.

 6. bespiegelaar says:

  Cornette,ook bespiegelaar’s paraaf voor goedkeuring.Jammer dat er in de praktijk van alle dag geen structurele oplossingen mogelijk zijn. Die grote POT met geld o.l.v. de V.N. zou toch de oplossing zijn…

 7. klaproos says:

  * cornette for president*

  ik zei het je al eerder hé:-)
  en ik sta der nog steeds achter,

  het is mooi dat geld ophalen maar ehh ik heb toch steeds weer het gevoel dat het het afkopen van ons schuldgevoel is,
  we hebben tóch gegeven,??

  inderdaad, weg met het vuurwerk en laat dat geld maar een goeie bestemming krijgen.
  daar sta ik hélemaal achter.

  “geweldig geschreven ”
  ik ben trots op je,

  xxx

 8. Petra says:

  Quote: ‘We juichen als er bij een aktie 12 miljoen wordt opgehaald en geven vervolgens 68 miljoen aan vuurwerk uit.’ Top, top!!

  Ik kan niet anders dan met alle bovenstaande reacties eens zijn. Zeer goede Blog! Die ene cent bovenop elke boodschap voor een calamiteitenfonds… mocht je nog eens een gaatje hebben in je overvolle agenda… leg het eens voor aan bevoegde instanties, zou ik zo zeggen 🙂

 9. GdeB says:

  Over 6 maanden zijn we Haiti weer vergeten en is de achtertuin van Obama weer een oud en vertrouwd corrupt land geworden met hongerende mensen (ja ook kinderen) en een zeer dunnen super rijke toplaag.
  Voordeel is wel dat zo’n aardbeving opeens vliegtuigen vol adoptiekinderen versneld oplevert.

 10. Pasula says:

  Er zijn zoveel goede doelen, ik denk dat het met al die acties voor Haiti wel goed gaat komen.

 11. st@@rt says:

  Je hebt helemaal gelijk. Jammer is dat dat allemaal niet snel zal veranderen. Vuurwerk is een heilig huisje, maar ik vind dat we met particulier vuurwerk moeten stoppen, zoals dat in de meeste landen het geval is

 12. Elin says:

  helemaal mee eens wat je schrijft… er wordt heel wat verspild…wat al een hele grote pot geld zou geven die nooit leeggeraakt…

 13. nrrdgrrl says:

  zo las ik van de week een stuk (ik geloof bij de bbc of in de guardian) van een correspondent die treurig analyseerde dat het maar beter was als congo een natuurramp overkwam. omdat er dan eindelijk eens een einde zou komen aan de moordpartijen en de honger, en wellicht aan de oorlog.