Fris buiten

Minister Peijs heeft haar ambtenaren gevraagd om frisse ideeën voor de aanpak van files. Daar zou je uit kunnen concluderen dat ze haar ambtenaren ook weleens vraagt om onfrisse ideeën. Dat ze bijvoorbeeld op een maandagochtend met haar secretaris-generaal een overlegje heeft wat betreft het werk van die week. “Zullen we de ambtenaren eens vragen om een oplossing voor het fileprobleem?” vraagt Geert dan. “Goed idee” zegt Karla “maar moeten we dan een fris idee vragen of een onfris idee?” “Dat moet echt een fris idee zijn” oppert Geert “want de afdeling onfrisse ideeën is, net als op alle Ministeries, al overbelast genoeg.” “Dat is waar” zegt Karla “laat ik dan maar eens om een fris idee vragen.” Zo gezegd, zo gedaan. Helaas laat de afdeling onfrisse ideeën zich niet zomaar passeren en ze weten ook een memootje met een onfris idee op het buro van Karla te krijgen. Karla husselt de memootjes door elkaar en zo krijg je een mengsel van frisse en onfrisse ideeën. Het is maar dat jullie even weten hoe zoiets in de praktijk werkt. Gevolg is dat je binnenkort het fileventiel krijgt. Dat wil zeggen dat je uit een file mag rijden en via de vluchtstrook (je weet wel, die rijbaan voor hulpdiensten) naar de afslag mag tuffen. Tegelijkertijd wil Karla invoeren dat hulpdiensten hun zwaailichten uitdoen om kijkfiles te voorkomen. Nu leven wij in Nederland en daar gaat altijd wel iets fout in het uitvoeren van frisse of onfrisse ideeën. Ik zie het al helemaal gebeuren. Je staat in een file en zit vlakbij de afslag. Je gaat de vluchtstrook op en wat zie je in je achteruitkijkspiegel? Een hulpdienst (want daar zijn de vluchtstroken voor) die zich, zonder zwaailicht of geluid, met een gang van 180 km per uur in je kofferbak propt. Na een jaartje en een heleboel verkeersdoden en zwaargewonden zal Karla dan vrolijk roepen dat dit frisse idee helaas toch wat onfris is uitgepakt.
Alhoewel je met een vermindering van het aantal verkeersdeelnemers de file wel oplost.

This entry was posted in De rest. Bookmark the permalink.

22 Responses to Fris buiten

 1. ton says:

  Vluchten kan niet meer…

 2. Ruwina says:

  Zal ze wel concluderen dat de vluchtstrook leidt tot zinloos geweld en dus wel afgeschaft moet worden. Heeft ze toch voor meer beschikbaar asfalt gezorgd.
  Moeten wij dit beleid nog langer op zijn beloop laten?

 3. plutone says:

  Typisch een bureaucraat, deze Karla. Nederland staat vol files, maar geen nood, we houden er gewoon een brainstorm over.
  Echte maatregelen worden niet overwogen, want die kosten stemmen.
  Want daar gaat het natuurlijk om: er komen weer verkiezingen. Dus maatregelen die elke JanMetDePet aan de tapkast kan bedenken zorgen voor veel begrip en dus stemmen. De zeldzame keren dat ik in de auto zit maak ik al vaak genoeg mee dat er al een fileventiel is, wat tot een hoop onverwachte situaties leidt.

 4. Pascal says:

  Nadat mevrouw Peijs met het werkelijk briljante idee kwam om losse voorwerpen in de auto te verbieden hadden ze haar een permanent spreekverbod moeten opleggen. Helaas, ze mag doorzeveren. Wellicht omdat haar gebral vrij onschuldig afsteekt bij de ‘proefballonnetjes’ van de rest van het tuigkabinet

 5. Erik says:

  Niet alleen onfris maar ook een dom idee, veel mensen zullen via de vluchtstrook voordringen en vervolgens niet de afslag nemen maar weer proberen zich in de file te persen met als gevolg dat de vluchtstrook ook vast komt te staan.

 6. Indigo says:

  Het is de hoogste tijd om eens een frisse wind door deze regering te laten waaien!

 7. klaproos says:

  jeetje cornette,

  zo i s het maar weer net hé,
  ik zeg het nog maar een keer,
  kweetzeker dat jij bij carla mag komen werken, met je frisse kijk op zaken ๐Ÿ™‚
  XXX klapper

 8. Ary says:

  Haha, grappig stukje. Die onfrisse ideeen lijken me trouwens allemaal maar lapmiddelen. Zet niet veel zoden aan de dijk.

 9. Toussaint says:

  In de file mooie muziek luisteren en diepe gedachten laten opwellen.
  Voor je het weet staat iedereen in de rij om in de file te mogen staan.

  btw: ze bedoelde natuurlijk dat de zwaailichten uit moeten als ze op de plek van het ongeluk zijn aangekomen. Dit om kijk files te vermijden.

 10. Renesmurf says:

  Dat zie je verkeerd, maar dat mag ook wel eens een keer.

  De zwaailichten gaan pas uit als ze op de plek zijn, dat lijkt me logisch.
  En de vluchtstrook gebruiken als je er toch af moet gebeurt nu ook al, maar nu mag dat niet.

 11. M@doperator says:

  Een zeikerd als ik ben, hulpdiensten rijden nooit met 180 over de vluchtstrook. Ze moeten zich aanpassen aan het overige verkeer. Al is je punt helder. Mooi filebericht: Er is vandaag een file ontstaan op de vluchtstrook op de A1, dit komt door een gekantelde vrachtwagen. Verkeer op de overige rijbanen rijdt overigens wel door maar de invoegstrook is afgesloten.

 12. yvonnep says:

  ijzeren logica!

 13. Cornette says:

  Ach heren, zoals ik al zei: “Nu leven wij in Nederland en daar gaat altijd wel iets fout in het uitvoeren van frisse of onfrisse ideeën.”
  Iedereen snapt hoe ze dat bedoelen met die zwaailichten maar dit is Nederland hè?

 14. nanos says:

  Ik hoorde van schermen in de middenberm als er iets gebeurd is, om kijkfiles te voorkomen. dat van die zwaailichten is me ontgaan.
  We mogen toch aannemen dat de vluchtstrook maar over een beperkt aantal meters voor de afrit gebruikt mag worden.
  Uiteindelijk zal er dan niet veel winst geboekt worden. Even daarvoor staat het toch stil.

  Ik denk dat de frissen zowel als de onfrisse ideeën in elk land voorkomen en dat de utivoering nergens vlekkeloos zal zijn.

  Maar het is een leuk stuk!! ๐Ÿ™‚

 15. nanos says:

  Typfouten van mij voorbehouden natuurlijk. ๐Ÿ™

 16. genevieve says:

  haha… dit was nu werkelijk de vroegste grinnik vandaag… die jij kreeg… wat ongelooflijk leuk geprikt… hihi… echt idiote ideeën hebben die mensen toch…
  enne bedankt Cornette voor jouw frisse reactie !!!!

 17. hanneke says:

  Karla rules, maar Karla rules niet zo best, dat is duidelijk!

 18. Pixie says:

  Karla houdt de moed er in!
  Heel Nederland zit potdicht maar Karla bedenkt ‘het frisse idee’; geniaal!
  Zo ziet ze er ook uit. Nee, niet geniaal; frรƒฦ’ร†โ€™รƒโ€šร‚ยญs!
  Maar wat het ook oplevert; in ieder geval weer ’n schitterend ironisch logje van Cornette. ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚ Heerlijk!

  En verder houd ik de moed er ook maar in.
  Wat anders rest mij?

 19. pascha says:

  Het ligt vast aan mij…maar ik vind die Karla zo’n ontzettende onfrisse uitstraling hebben… kan daar niets eens wat aan gedaan worden?

 20. Harry says:

  Net nu Remkes de bonnenregen van de politie gaat opheffen mogen we ineens met z’n allen over de vluchtstrook. Je kunt veel zeggen, maar niet dat hier niet over nagedacht is. Wat een geweldig kabinet hebben we toch…….

 21. Baruch Abrahams says:

  Wat dacht je ervan als we gewoon eens allemaal op de fiets gingen of met de trein?

 22. Cornette says:

  @ Baruch. Helemaal met je eens. Maar ja, makkelijk zat om dat te zeggen want ik heb geen auto. ๐Ÿ˜‰