Eruit met Die Man

Wie voor zijn 65e stopt met werken, gaat vanaf die leeftijd meebetalen aan de oudedagsvoorziening. De regeling geldt alleen voor mensen met een aanvullend pensioen van meer dan vijftienduizend euro per jaar.

Op zijn 57e (het is nog niet zover) heeft De Man er 43 jaar werken opzitten. Tijdens zijn jonge jaren deed hij er de ouderwetse HBS bij alsmede vele, vele jaren avondschool. HTS en IT. Vijf avonden in de week na het werk naar school. Ik geef het je te doen. Daarna volgden nog vele cursussen. Zijn (onze) grote droom is vervroegd pensioen. Daar hebben we veel voor over. Verhuizen naar een klein en goedkoop huis. Paar daagjes per week pakjes en post bezorgen bij Sand. Paprika’s plukken in het seizoen. Eigen groentjes verbouwen. En, als het moet, een toeslag betalen van het aanvullende pensioen. Onrechtvaardig? Ja, maar als het moet dan moet het en dan doen we het.
Ik heb alleen even een vraag naar aanleiding van de nieuwe regeling. Wie voor zijn 65e stopt met werken moet een toeslag betalen als hij een aanvullend pensioen heeft van 15.000 euro of meer. De vraag is: Een aanvullend pensioen op wat? Op de AOW? Maar die krijg je pas als je 65 bent. Of moet je een extra belastingheffing betalen over je vervroegd pensioen nog voor je AOW krijgt? En als je dan komt te overlijden voor je ooit AOW gekregen hebt? Is het dan gewoon een straf geweest voor het feit dat je toch nog een paar jaartjes tijd hebt gehad om je eigen bloemkool te verbouwen?
Heb ik een beter idee. Het ontslagrecht blijft zoals het is. Dat is mooi. In plaats van een vervroegd pensioen op zijn 57e verzoek ik u vriendelijk om De Man op die leeftijd te ontslaan. Doet er niet toe om wat voor reden. Samen verzinnen we wel wat. Hij krijgt dan nog 3 jaar WW en op zijn 60e gooien we hem de bijstand in. Kost de samenleving een stuk meer geld maar daar zitten wij niet mee. Hij hoeft dan geen werk meer te zoeken en kan zijn eigen sla verbouwen. De vijf jaar die we moeten overbruggen naar zijn welvaartsvaste pensioen met AOW en zonder extra belastingheffing komen we wel door. Nog een paar jaartjes en dan eruit knallen Die Man. Goed plan !
Ik ga vast op Funda kijken.

This entry was posted in Thuis. Bookmark the permalink.

20 Responses to Eruit met Die Man

 1. Marijke says:

  Gewoon gaan verbouwen die paprika’s! Dat zeg ik!

 2. Marloes says:

  De man hier is op zijn 16e begonnen met werken. Zijn ziel en zijn zaligheid stak hij er in en toen hij 65 werd wilde hij nog lang niet stoppen. Je wilt niet meemaken wat hij al een vanaf een paar jaar voor de grote datum heeft moeten doorstaan. Hij werd op alle fronten tegengewerkt, in zijn hemd gezet, buiten beslissingen gehouden, puur omdat ze hem als dure kracht kwijt wilden. Dat is de andere kant van de medaille.

 3. Erik says:

  Ik weet niet hoeveel die toelag is maar een aantal jaar eerder beginnen met genieten is behoorlijk wat waard denk ik.

 4. Radar says:

  Deze regeling [die door mensen die er verstand van hebben al als “waanzinnig” is aangeduid] roept 10-tallen vragen op. Ga er maar vanuit, dat het ambtenarencorps niet in staat zal zijn tussen nu en de val van het komende kabinet een waterdichte, begrijpelijke en maatschappelijk acceptabele regeling in elkaar te draaien.
  Trouwens, die paprika’s…rode of groene?

 5. klaproos says:

  ik zou me nog geen zorgen maken,
  dat gaat nog 3 keer veranderen:-((

  of topic,
  leuk die lieverheersbeestjes cornette..
  ik las alleen ergens op een logje dat ze de hollandse opeten die japanse lieffie’s 🙂

  of zouden de hollandse harakiri plegen ?? 🙂

  liefs
  klaproos

 6. Cornette says:

  @Klaproos. Je gaat me toch niet vertellen dat er verschillende zijn? Hier zijn ze allemaal rood met zwarte stippen. Slechts een enkeling is zwart met gele stippen. Maar die vallen onder de nieuwe regeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Die mogen gewoon blijven.

 7. Harry says:

  Ik denk dat Klaproos wel gelijk heeft. Ik maak mij ook nog geen zorgen, want het duurt nog een poos voor ik 65 word. Als het zover is heb ik nog tijd genoeg (hoop ik) om mij zorgen te maken. Wetgevingen veranderen sneller dan een kameleon van kleur.

 8. Renesmurf says:

  Het zal er vast niet beter op worden allemaal.
  voor mij duurt het nog wel even voor ik me daar in ga verdiepen.

 9. nanos says:

  Ik heb begrepen dat men bij vervroegd uittreden gaat meebetalen aan de AOW als men op AOWleeftijd is, beetje vreemd ja.
  Het gaat ons niet aan, we halen die 15duizend nooit. En we zijn oud genoeg om er niet onder te vallen. Ik vind het een rare regeling. Er zou rekening gehouden moeten worden met het aantal jaren dat er gewerkt is. Wie heel vroeg begon, mag best wat eerder stoppen, vind ik.
  Meneer nanos werkt nog twee maanden, dan stopt hij ermee. Hij is dan 66½, dus dan mag het wel. Hij is trouwens laat begonnen.

 10. GdeB says:

  Maar euh.. die plannen zijn toch pas voor 2011? Dus het volgende kabinet. Kortom het zal wel weer eens niet doorgaan.

 11. Meneer Helffer says:

  Tsja……. ben nog wel even van die leeftijd verwijderd maar het ziet er somber uit. Zal gedurende de jaren nog wel “slechter” worden.

  Sorry dat ik zo lang ben “weg” geweest. Er waren omstandigheden die mij hiertoe hebben gedwongen. Maar we zijn er weer en hopelijk ferquenter.

 12. hanneke says:

  ik heb het inderdaad ook niet begrepen die regeling van meebetalen. en natuurlijk wil ik best wel wat meebetalen als ik eerder kan stoppen met werken en een heel hoog pensioen heb, dat spreekt voor zich.
  Of heb ik makkelijk praten in de wetenschap dat mijn pensioen niet zo heel hoog zal zijn?

 13. plutone says:

  Diezelfde Balkenende die 4 jaar gepreekt heeft dat er minder regels moesten komen (leuke afleidingsmanoeuvre om te verhullen dat je een doel zoekt met je kabinet) verschijnen er dus dit soort voornemens. Een belastingtarief na je 65ste wat afhangt van wanneer je ontslag hebt genomen.
  Los van de onuitvoerbaarheid van die regel zie ik niet dat dit juridisch rond te krijgen is. Het lijkt me dus een luchtbel die geblazen is om het kabinet rond te krijgen.
  Als je baas een beetje meewerkt ben je toch altijd wel je laatste paar jaar ergens te parkeren waar je overbodig wordt, en dus gewoon ontslagen kunt worden?

  off topic: ik heb ook dat slotje van jou (protectwebform), en Akismet staat uit. Geen spam! Het lijkt erop dat jij Akismet nog aan hebt, misschien loopt je site soepeler als je het uit zet.

 14. Cornette says:

  @ Plutone. Dat zal ik zeker eens proberen !

 15. jop says:

  Stel dat die regel al was ingevoerd toen wij nog werkten en finaal op onze wenkbrauwen liepen. We gingen tamelijk vroeg uit het onderwijs, 58 en 60 jaar oud. We hadden er wel een lager inkomen voor over om nog een paar jaar op een normale manier te leven.
  We waren ”duur” en daarom zagen ze ons graag gaan, een paar onbevoegde jonkies waren stukken goedkoper. Hadden we niet op eigen kosten deze stap gezet, dan waren we ziek geworden en dat zijn nog eens dure klanten. Nu werden we ook ziek, maar dat was in onze eigen tijd! Rare, kortzichtige regeling.

 16. fialas says:

  toen ik nog bij de NOS werkte werd oven boven 40-jarigen gesproken als : ongunstig personeelsbestand.
  Ze verzonnen de gekste dingen om deze grijsaards eruit te flikkeren, met een likdoorn en flaporen ging je al in de WAO.
  Overigens heb ik Astrid Jongerius van het FNV de malle plannen al horen torpederen, ik heb vertrouwen in die vrouw en de krachten die zij kan mobiliseren. Lid worden als uw toekomst u lief is!

 17. ton says:

  En dan wil men de bureaucratie verminderen…

 18. sillyme says:

  Ik maak me hier wel degelijk druk om! Waarom nog sparen en keihard werken als je toch gestraft wordt! Het is een schande!!! (sorry als dit wat hard overkomt maar ik kan hier zo boos over worden)

 19. yvonnep says:

  Cornette, ik vind je zo verschrikkelijk slim en scherp! Ik zit hier met open mond. Echt, zonder sarcasme. Aanvullend op WAT? Juist. ’t Rammelt. Eufemisme.

 20. kees Smeer says:

  Testkees