Eindexamen

Het is eindexamenweek. Ik ben niet echt jaloers op al die zwoegers. Het is voor mij al een hele, hele lange tijd geleden dat ik in dat schuitje zat maar het staat me nog bij als de dag van gisteren.
Al die jaren had ik weinig gedaan. Ik deed nooit wat aan huiswerk en rolde eigenlijk overal zo door. Keet schoppend en al. Vooral dat keet schoppen liep nog weleens erg uit de hand. Toen het eindexamen naderde moest er toch echt het e.e.a. ingehaald worden.
 
Tot ’s avonds laat blokken en ’s morgens vroeg nog een uurtje en dat een paar weken lang. Het ging eigenlijk best behalve Handelskennis. Nooit mijn sterkste punt geweest en dat blijkt nog altijd uit het huishoudboekje. Er gaat op de één of andere manier meer uit dan erin komt. Maar de leraar Handelskennis uit die tijd wist daar wel raad mee. Hij sleepte me aan mijn haren door dat examen heen want alle andere vakken waren goed en om nou op dat ene vak te zakken was ook zo wat.
Dat zou toch zielig geweest zijn. Maar achteraf hoorde ik dat dat niet de reden was van zijn ijver en inzet. Zoals hij later tegen mijn vader vertelde was het eigenbelang dat ze me door dat examen heensleurden. Want, zo legde de man fijntjes uit, we dachten zo bij onszelf, we moeten zien te voorkomen dat we haar nog een jaar op school hebben.
Fijn. Heel fijn. Maar het gevoel was wederzijds en het is toch nog allemaal goed gekomen met Cornette.

This entry was posted in Het leven. Bookmark the permalink.

6 Responses to Eindexamen

 1. Indigo says:

  Die arme ‘kinderen’ zijn absoluut niet te benijden.
  Vooral omdat het prachtweer gaat worden.
  Zelf was ik op school een braverik die ook overal doorheen rolde, tot en met de examens.
  Ik ben blij dat het achter me ligt.

 2. Sylvia says:

  Ik moet ook echt niet aan mijn examentijd terug denken hoor, soms droom ik nog wel eens dat ik een vak over moet doen.. dan word ik zwetend wakker.. hehe..

 3. JeeBee says:

  Jouw verhaal had mijn verhaal kunnen zijn…. Mijn zwakke punt was niet handelskennis, maar scheikunde en algebra. Door toedoen van mijn onderwijzeres schei- en natuurkunde is het uiteindelijk allemaal goed gekomen. Het eindexamen was toen echt nog een momentopname, niks tussententamens o.i.d. Het cijfer wat je op je examen haalde, was het enige wat telde. Ook al had je het hele jaar prachtige cijfers, als je op die dag een onvoldoende haalde, was het einde oefening.
  Tja, dat was de tijd voor de ‘Mammoetwet”….;)

 4. Renesmurf says:

  Examens zijn erg, alles wat je geleerd hebt moet er in een keer uit, allemaal tegelijk.
  Waarom dat nog steeds zo is is me een raadsel.

 5. Mm.. says:

  Lekker dan… Ach zo hebben we allemaal van die verhalen. Mijn moeder feliciteerde de leraren met mijn naderende afscheid. En ik was toch echt een hele brave leerling. šŸ˜€

 6. Pixie says:

  Wij hadden ons eigen VVV: Vreten Vrijen Vieren.
  Werd helaas niet gehonoreerd met ’n cijfer…..