Eigen risico

Een groep van 1,6 miljoen chronisch zieken en gehandicapten krijgt compensatie voor het eigen risico van 150 euro in de zorgverzekering, dat volgend jaar wordt ingevoerd. Dat zei minister Ab Klink (Volksgezondheid) na afloop van een ministerraad.
Het kabinet wil mensen die meer dan twee jaar onvermijdelijke zorgkosten hebben, compenseren voor het eigen risico. Dit komt in de plaats van de no-claim, die sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel begin vorig jaar voor iedere verzekerde geldt.

Zeg Ab. Wat zijn eigenlijk chronisch zieken? Oh ja, ik zie het al. Mensen die meer dan twee jaar onvermijdelijke zorgkosten hebben. Wat zijn eigenlijk onvermijdelijke zorgkosten Ab? Lijkt me niet zo simpel vast te stellen. Ja, mensen met MS, kanker, diabetis en nog een rij van die vreselijke zaken. Dat is makkelijk zat. Maar als we een stapje verder gaan? Mensen met ernstige migraine, hooikoorts, depressies? Je weet wel, van die ziektes die je niet aan de buitenkant kunt zien en waar je geen operaties of gips tegenaan kunt gooien. Is dat chronisch? Is dat erg genoeg?
De Wikipedia is heel duidelijk over wat chronisch ziek nu eigenlijk is. Zowel lichamelijk als geestelijk. En nu heb ik zo’n vies vermoeden dat deze definitie totaal herschreven zal worden (door wie?) als het gaat om het compenseren van het eigen risico. Dan zijn een heleboel chronische ziekten ineens niet zo chronisch en ernstig meer. Wedden? Of ben ik gewoon een beetje negatief geworden in de afgelopen jaren. Zeker als het gaat om het nieuwe ziektekostenstelsel waar nu al, na zo korte tijd, veranderingen in aangebracht worden.

Tijdens het kijken naar een DVD gisteravond viel deze tekst me op.
Voor jou Ab en voor een heleboel medemensen.

Where are the dreams that we once had?
This is the time to bring them back.
What were the promises caught on the tips of our tongues?
Do we forget or forgive?
There’s a whole other life waiting to be lived when…
One day we’re brave enough
To talk with Conviction of the Heart.

This entry was posted in De rest. Bookmark the permalink.

12 Responses to Eigen risico

 1. Johan says:

  Ik vind het ook maar een rare bedoening.

 2. plutone says:

  Het vreemdste is nog dat er gedaan wordt of er iets wezenlijks verandert nu de no-claim wordt veranderd in een eigen risico. Het is misschien voortaan iets gemakkelijker uit te leggen, maar ik voorspel dat ook dit eigen risico niet lang zal bestaan. Een verplicht eigen risico hoort niet thuis in een systeem dat pretendeert, een vrije markt te creëren.

  En een eigen risico hoort niet thuis in een zorgstelsel. Dat laatste ontdekken ze telkens weer in Den Haag, maar een paar jaar later proberen ze het toch weer opnieuw. Ezels zouden zoiets nooit doen.

 3. Anoniem says:

  Zo valt iemand met hoge bloeddruk (immers geen ziekte, maar een risico. Dus men is niet chronisch ziek.) niet onder diegenen die onvermijdelijke zorgkosten maken. Die houden tot in lengte van jaren dus dat eigen risico.

 4. Nanos says:

  En dat was niet anoniem bedoeld. Sorry!

 5. ton says:

  No claim, eigen risico in de gezondheidszorg, het is allemaal al geprobeerd en heeft neits opgeleverd dan dure bureaucratie. Eigen risico werkt alleen als men er zelf voor kan kiezen, zoals in de “ouderwetse” particuliere verzekering.

 6. Radar says:

  Prima! [Kenny dan, hé]

 7. Harry says:

  Ik vind mijzelf eigenlijk best wel gezond, maar ik slik elke dag een berg medicijnen: maag, darmen, hoge bloeddruk, allergie. Ik voel mij niet echt chronisch ziek, maar ik zag laatst een overzichtje van de kosten van mijn medicijngebruik. Daar schrok ik wel van. Maar als ik de reactie van Nanos lees, dan ben ik dus ook niet chronisch ziek.
  Gaat mij dus weer een hoop geld kosten. Ik hoor het Balkenende nog zeggen: “Eerst het zuur, dan het zoet!” Ik blijf het zuur krijgen, maar gelukkig heb ik daar de maagtabletten voor, die ik (ben ik bang) z\elf kan gaan betalen. Ik vrees, dat ik het zoet niet meer ga meemaken en ik ben pas 54.

 8. Harry says:

  Mooie song overigens van Kenny Loggins.
  Fijn weekend.

 9. renesmurf says:

  Alles kosten zijn onvermijdelijk.
  En overal moeten ze op de kosten letten, maar ik vind dat ze nooit te zuinig moeten zijn als het om mensen gaat.

 10. CiNNeR says:

  Ik ben al murw geslagen denk ik. Het ergste vind ik inmiddels dat die 150 aan het begin van het jaar opgehoest mogen worden waar de no-claim verdeeld zat in de premie. Dat laatste merk ik dan tenminste niet zo en is op te hoesten, dat eerste kan nog wel een probleem worden. In plaats van beter op de kostente letten waar het voor bedoeld is maar tevens een onmogelijke zaak omdat ik de zooi toch nodig heb, zal ik dan gaan letten op de verdeling. Mijn checkup maar rond vakantiegeld-tijd en niet meer ‘handig’ alle medicijnen tegelijk bestellen.

  Vraag me ook af of je sowieso gecompenseerd wordt als chronisch zieke. Je kan chronisch ziek zijn en daar geen enkele zorg voor nodig hebben, waar je op andere gebieden wel zorg nodig hebt. Wordt je dan toch gecompenseerd omdat je nu eenmaal te biek stata als chronisch vraag ik mij dan af.

  Sowieso kloteregelingen die hun doel voorbij schieten.

 11. yvonnep says:

  Ik ben niet dom, dat weet ik zeker, maar ik snap er geen fluit van.

 12. marcella says:

  Wat ik het vreemdste vindt is dat wij ons zonder protest een enorme prijsverhoging door de strot laten duwen.

  In het vorige kabinet betaalden we premie X en “kregen” als dank voor niet ziek zijn tot € 255 aan het eind van het jaar terug. A-sociaal riepen SP en PvdA, nu worden mensen die ziek zijn dubbel gepakt.
  Hoe dan ook, meer dan premie X betaalde je in ieder geval niet en als je geluk had kreeg je nog wat terug.

  nee, dat moest anders. Straks betalen we weer allemaal premie X, (want je dacht toch niet dat de premie’s omlaag gingen? ) en daar bovenop betaal je in kleine stukjes nog eens € 150 extra. Kassa!
  horen we alarmbellen rinkelen bij NOVA? welnee, dit is een PvdA plan 😉

  Overigens is dit kabinet al flink bezig geweest om allerlei leuke snoepjes- van-de-week in het basispakket toe te voegen zoals de Pil. Mensen “krijgen” graag een cadeautje en vooral mensen die “ergens voor betaald hebben”. Ook dat zal tot enorme premieverhogingen leiden die wij straks mogen ophoesten.

  Overigens denk ik wel dat een eigen bijdrage in welke vorm dan ook uiteindelijk zal leiden tot nadenken of je de zorg wel echt nodig hebt. De huisartsenzorg was nu gratis, in het eerste jaar van de nieuwe zorgverzekering heeft dat geleid tot aanzienlijk meer aanspraken op die huisartsenzorg. Klink gaat nu de tarieven van de huisartsen verlagen omdat ze harder en meer zijn gaan werken. Want hard werken wordt in dit land beloond 😉