Eigen Huisadres

Privacy is een hot-hot-hot item in Nederland. En toch maken we ons om sommige zaken totaal niet druk omdat de schending van de privacy zo gewoon geworden is dat we het niet meer zien. Derhalve even gebeld met TPG-post met de vraag hoe je kunt voorkomen dat een voor jou bestemd pakje bij buren of buren van buren of daar de buren van wordt afgegeven. “Oh ja hoor, dat kan” zei de TPG-mevrouw vrolijk. “Dan laat u door de afzender Eigen Huisadres op dat pakje zetten en dan mag het alleen bij uzelf afgegeven worden. Maar TPG MAG pakjes bij buren afgeven” zei ze er nog achteraan. “Mag, mag, mag?” vroeg ik. “Van wie mag dat dan? Van uzelf. U maakt uw eigen regels en zegt vervolgens DAT MAG. Maar van mij mag het niet en ik ben de eigenaar van dat pakje.” De discussie ging nog even vruchteloos door en uiteindelijk vroeg de TPG-mevrouw: “Maar wat is het bezwaar?”
“Het bezwaar is” leg ik uit “dat het niemand iets aangaat wat ik voor pakjes krijg. Net zo goed als het mij niet aangaat wat een ander aan pakjes krijgt. Bovendien ontneemt u mensen de mogelijkheid om een pakje te weigeren.” Ze was het volkomen met mij eens maar gooide nog even een laatste argument in de strijd. “Wij hebben afspraken met bedrijven dat wij pakjes bij buren mogen afgeven.” “Dat is mooi mevrouw, maar steeds meer mensen bestellen goederen via internet en die komen soms van ver. U maakt mij niet wijs dat u met alle bedrijven over de wereld daar afspraken over heeft gemaakt en door mijn pakjes, behalve bij totaal onbekende buren drie straten verder ook nog af te geven bij de bakker, de slager of de groenteboer (komt voor !!) schendt u mijn privacy.” De mevrouw was het geheel met mij eens maar kon er verder niets aan doen. Tijd dus om mijn voornaam te veranderen in Eigen Huisadres en zeer standvastig te zijn in het niet aannemen van pakjes die niet voor mij bestemd zijn. En de oplossing van dit hele probleem is zo simpel als wat want behalve een JA/NEE of NEE/NEE sticker op de brievenbus zou TPG-post de Eigen Huisadressticker in het leven kunnen roepen. Dan kunnen we allemaal zelf kiezen of we prijs stellen op onze privacy of niet.

This entry was posted in De rest. Bookmark the permalink.

23 Responses to Eigen Huisadres

 1. Radar says:

  Een beeldschoon voorbeeld van “reverse” klantvriendelijkheid. Bedrijven gaan voor ons bepalen wat wij willen en zeggen zo vaak tegen ons dat we willen wat we willen, dat we nog echt gaan willen wat de bedrijven willen dat we willen. [eheheheheheheh]

 2. nanos says:

  Heel goed gezegd, Cornette.
  @Radar
  Het zal wel uit onderzoek gebleken zijn dat wij dat willen, net als al die andere keren dat uit onderzoek blijkt dat wij iets wilen wat we niet willen.

 3. ton says:

  Als jouw oplossing breed wordt gedragen, zie ik met spanning uit naar de meest gegeven voornamen in 2006!

 4. GdeB says:

  In onze nieuwbouwweek is iedereen aan het werk, dus valt er weinig af te geven. TPG gooit het dan vaak ovedr het hek achter de kliko.
  Ook aaardige buuuren hoor.

 5. Renesmurf says:

  Gelukkig zijn er ook nog pakjes waar voor getekend moet worden, mocht het echt geheim zijn!

 6. klaproos says:

  hmmmmmmmmmmmm Cornette,

  het zal mij benieuwen of je het voor elkaar krijgt 🙂
  maar ik ben bang……………….
  ik vrees…….

  ach vertel het mij als het gelukt is 🙂

  liefs en maak er een fijne avond van hé
  XXXklapper

 7. pascha says:

  helemaal mee eens…ik heb hele vervelende buren aan de ene kant….die kwamen laatst vragen of ik een pakje had aangenomen…dat stond op een briefje van de postbode….ik had niets aangenomen en vond het een heel vervelend contact omdat buurvrouw mij niet geloofde…. ik ben voor een sticker…Fantastisch idee! (maar wel in rood natuurlijk!)

 8. Jip says:

  Very herkenbaar.
  Ik heb het al eens uitgezocht en het mag……….wel!!!
  Onder strikte voorwaarden, zoals: de in ontvangst nemende partij tekent ervoor. De bezorger laat jou schriftelijk weten bij wie het is afgegeven , wanneer en hoe laat.
  En als de bezorger te beroerd is om dat allemaal te doen dan sjouwt hij/zij het terug naar het depot. NADAT ZE JOU DMV EEN KENNISGEVING HEBBEN VERWITTIGD DAT ZE GEWEEST ZIJN.
  Doen ze dat niet dan zijn ze in gebreke.
  Maar ja, steeds minder mensen overdag thuis, dus de regeltjes maar eventjes bijgebogen en lekker bij de buurman afgegeven waar je net ruzie mee hebt.
  Sinds enige tijd is er een extra storende dimensie.Het bezorgen van pakjes wordt inmiddels aam wel 15 verschillende instellingen uitbesteed. En zoek dan nog maar eens uit wie wat wanneer gedaan heeft.

 9. Jip says:

  Nagekomen bericht: je kunt natuurlijk het adres van al je buren opgeven en het jouwe weglaten.
  Dikke kans dat het goed bezorgd wordt…..

 10. Ary says:

  Stel dat ik een leuke prijs win en hij wordt bij mijn buren afgeleverd en de buren besluiten het maar te houden.
  Dat pakjes bij de buren worden afgegeven vind ik nog niet het ergste, maar dat er niet even een briefje in je bus wordt gegooid, met de mededeling dat er een pakje voor je bij de buren ligt, daar erger ik me rot aan.
  Gebeurt hier alleen als de TPG het aflevert.

 11. Marijke says:

  Ben op die manier wel eens een pakketje ‘kwijt’ geraakt.
  Dus wat mij betreft liever geen pakketjes afleveren bij buren!

 12. Mm.. says:

  Nu heb ik allemaal betrouwbare buren die de hele dag thuis zijn, dus ik vind het persoonlijk echt ideaal! Ik ben de hele dag aan het werk, kom meestal pas lang nadat de postbode zijn werk heeft gedaan weer thuis en kan niet iedere zaterdag voor half 1 op het postkantoor zijn om mijn tevergeefs aangeboden pakjes daar op te halen.
  Wanneer één van mijn buren zo vriendelijk is mijn pakjes aan te nemen, dan stel ik dat toch altijd wel enorm op prijs eigenlijk.

  Gebrek aan privacy in dit geval? Ja, maar in mijn geval geef ik die graag op voor alweer een busritje naar het hoofdpostkantoor..

 13. hanneke says:

  persoonlijk vind ik het niet zo’n probleem als een pakje voor mij bij de buren wordt afgegeven, maar onze buren zijn ook onze vrienden, dat scheelt misschien toch wel iets.
  Sommige bedrijven (ook via internet) laten aangeven of het pakje wel of niet bij de buren mag worden afgegeven, dat vind ik in ieder geval wel een goede zaak. De keuze moet je zelf kunnen maken, daar heb je helemaal gelijk in!

 14. nel says:

  Ik had toevallig andermans post in de bus.
  En dan zeggen ze de postcode is erg belangrijk.
  Nou ze kijken er niet eens naar.
  Alleen hadden die mensen hetzelfde huisnummer.
  Leve de postcode.
  Heb het gelijk weer in de brievenbus gedaan.
  Staat grlukkig bij ons in de straat.
  Groetjes Nel

 15. karin says:

  Ik heb er altijd een hekel aan om bij de boven/beneden buurman m’n pakketje op te halen want zij zijn nooit thuis!

 16. Therese says:

  Ja, ik heb het ook altijd gek gevonden. Ik neem uit behulpzaamheid vasak pakjes aan en pakken. Laatst ‘kreeg’ ik zelfs een hele doos met 12 wijnen aan mij toevertrouwd.
  De verleiding wordt dan wel heel groot…ha ha En ik hoefde toen niet eens wat te tekenen, maar dat zal wel dorps zijn; alles in goed vertrouwen…

 17. Pasula says:

  Ik vind dit heel goed geschreven Cornette, het is iets waar ik ook mee zit. Niet alleen dat buren kunnen zien wat ik ontvang, maar ook als ik overdags een keer thuis ben, meteen maar pakjes voor de hele straat moet gaan aannemen. De laatste keer dat dit gebeurde heb ik het ook geweigerd. Ik ga ’s avonds vaak de deur uit als de buren thuis komen en dan kunnen zij hun pakje niet bij mij ophalen. Andersom vind ik het ook geen prettig idee dat zij zien dat ik een of ander pakket bij Yves Rocher besteld heb ofzo (en dat is dan nog het minst erg). Hulde voor de manier waarop je dit beschreven hebt.

 18. cissie says:

  stuur alle pakjes gewoon naar cissie!
  ben gek op pakjes!

 19. Harry says:

  E-mail is een stuk betrouwbaarder. Alleen de grote pakketten via e-mail wordt wat lastig. Dus toch maar TPG-post.

  Bedankt voor je mooie link: http://www.wijblijvenhier.nl/
  Ik heb hem/haar zelf ook geplaatst.

 20. st@@rtje says:

  Eigenlijk vind ik het handig dat het naar de buren gaat. Scheelt mij een hoop geregel… Geen problemen mee dus..
  Als ik eens thuis ben en de buren niet, neem ik het ook graag voor ze aan.

 21. JeeBee says:

  Fijn dat je dit even uitgezocht hebt. Het wordt hier steeds gekker; als de buren niet thuis zijn, dan wordt het pakje in het openhaardhouthok (o.i.d.) gelegd!
  Ik zou wel zo’n sticker willen. Een mooie oranje sticker!

 22. yvonnep says:

  Eerlijk gezegd vind ik privacy nog the least of the problems…wat te denken van de ander die het boek dat ik bij Bol bestelde, zelf te gek vond, zodat het nooit bij mij kwam!? Bewijs het maar eens.

 23. Annabee says:

  Het is van de zotte dat TPG afspraken maakt met bedrijven over pakketjes die van jou of mij zijn; ons wordt immers niets gevraagd terwijl wíj de partij zijn waar het om draait, wíj zijn de klant. (In z’n algemeenheid werkt dat natuurlijk niet: A en B maken samen een afspraak, wat heeft C daarmee te maken?)
  Op ons huidige adres is het afleveren bij buren geen probleem, afgezien van het onjuiste principe, maar op ons vorige adres wel: wij hadden een zeer slechte verhouding met de buren aan de ene kant en daar werden soms pakjes afgegeven voor ons; een erg onprettige situatie.
  Ik ben voorstander van een oranje sticker; we moeten maar flink aan de bel trekken bij TNT/TPG.