Effe wisselen

Oh wat is het leven toch interessant. Sinds een paar dagen pieker ik over een mevrouw die bij het postkantoor aan de balie stond. Ik stond erachter en met mij kon de hele omgeving horen wat zij fluisterde. “Ik heb 5.000 euro in mijn tas. In briefjes van 500. Kunt u die wisselen in briefjes van 50?” Dat kon de mevrouw achter de balie niet. “Ik kan ze wel voor u bestellen en dan kan ik het morgen wisselen.”
“Maar kunt u dan 1 briefje van 500 nu omzetten in 50-tigjes?” vroeg de dame in kwestie. Dat kon wel. Moest ze alleen even haar pasje door het pin-ding halen. Maar de mevrouw had geen pasje want ze had geen rekening bij de postbank. Oh Oh Oh, mijn oren spitsen zich in alle richtingen. “Dan kan ik helaas helemaal niets voor u doen” zei de baliemevrouw. “Maar waar kan ik dit geld dan wel wisselen?” paniekte de geldbezitster. “Bij uw eigen bank” was het advies. Ha Ha, dat ging dus niet. De eigen bank wilde het geld wel op haar rekening storten maar niet wisselen. En storten, dat was totaal uitgesloten.
Heerlijk zulke dilemma’s. Heb je geld, kun je er niks mee. “Ik kan het nergens uitgeven” piepte de paarse-briefjes-dame “niemand neemt het aan.” Loop je dan met je tas vol poen. Zalig! Ik stond in mijn broek te piesen van pret. En natuurlijk te gloeien van nieuwsgierigheid. Waar had die mevrouw dat geld vandaan? Waarom wilde zij het niet op haar rekening storten? In de min. Ja, die had ik zelf ook nog wel verzonnen.
En dan heb je pegels en dan kun je er niks mee. Eigenlijk wel een rare zaak. Dat je noch bij je bank noch bij het postkantoor gewoon effe 5.000 euro kunt omzetten in kleinere en handiger briefjes. Niks daarvan. Uiteindelijk vonden de dames een geweldige oplossing. Het poengeval zou een strippenkaart kopen en betalen met een briefje van 500. De eerste van 10 briefjes was gewisseld. “Maar ik kan u niet beloven dat mijn collega morgen dat ook zal doen hoor!” zei het balietiep. Loop je dan met je geld. Moet je 10 dagen achter elkaar naar het postkantoor om een strippenkaart of wat postzegels te kopen om een briefje van 500 te wisselen en dan nog afwachten of dat wel kan of niet.
Klein en bekrompen land Nederland. Je kunt mensen toch om een identificatie vragen ofzo? Je kunt toch registreren dat iemand geld wil wisselen? Maar waar hebben we het over? Over een pienutsbedrag van 5.000 euro. Voor veel mensen veel geld maar in zwartgeldwereld natuurlijk net effe helemaal niks, nul komma niks.
Eerst wou ik nog aanbieden om 5.000 euro van mijn rekening op te nemen in kleine briefjes en dat vervolgens weer te storten met haar briefjes. Niet gedaan. Toen ik dat ’s avonds vertelde tegen De Man riep hij: “Ben je nou helemaal van God los?” Dat ben ik niet dus vandaar dat ik het ook niet gedaan heb. Maar het blijft me bij. Heb je, om wat voor reden dan ook, een keer een mazzeltje in je leven, kun je helemaal niks met je poen.
Heerlijk klein land Nederland.

This entry was posted in De rest. Bookmark the permalink.

24 Responses to Effe wisselen

 1. Marijke says:

  Ik kan nu alleen maar denken aan dat liedje Poen Poen Poen Poen… hahahahahaha.

 2. PdB says:

  En meneertje Klein Groenink dan, van die Bank-Die-Niet-Meer-Bestaat? Zie je ‘m al staan, bij de concurrentie, met zo’n sporttas vol briefjes tezamen goed voor 20.000.000 Euro aan ‘asociale zelfverrijking’? En dan maar wisselen: 1 biljetje van 500 per dag. Het zou z’n ultieme straf zijn!

 3. Rose says:

  Misschien heeft ze het geld wel verkregen door chantage. Of moest ze het in opdracht ruilen, is het helemaal niet van haar. Dubbel pech…

 4. Nanos says:

  Hoe kom je aan tien briefjes van 500 euro?
  Als je er netjes aan gekomen bent, stort je ze en neemt het gelijk weer op in kleinere biljetten. Als je rood staat, open je een rekening bij een andere bank en stort het daar even heel kort. Waarom zou je het trouwens klein contant willen hebben?
  Het is een vreemd verhaal.

 5. marcella says:

  thuisdrukkerij?

 6. klaproos says:

  whahahahahaha dat is geen raden meer wat dat geld is natuurlijk
  zo zwart als zoewarte pieterman :-))
  natuurlijk kun je dat zomaar niet storten nee… die procedure is té eenvoudig
  whahahahaha och arm..
  sorry hoor ik vind het wel lachwekkend eigenlijk :-)))

  fijn weekend.
  gezellig dat je der weer bent
  liefs
  klaproos

 7. Johan says:

  Heerlijk, die witwaspraktijken!

 8. ton says:

  Ik vraag mij net als Nanos af hoe iemand aan tien briefjes van € 500 komt. Als het bedrag legaal verkregen is, waarom dan niet gewoon direct op de rekening gestort?

 9. Harry says:

  Lijkt me ook verschrikkelijk om die flapjes uit te moeten geven.

 10. st@@rtje says:

  hihihi penpoen ja! Toch ben ik razend nieuwsgierig waar dat geld vandaan komt

 11. Marloes says:

  OK…nu zit ik niet alleen met hoogrode konen van de griep, maar ook met brandende vragen zoals “Hoe oud was dat mens?”en “Hoe was ze gekleed” “Droeg ze het geld in een handtas of in een ordinair plastic zakje?”Meer vragen dan een gek beantwoorden kan. Het zou een begin van een goed boek kunnen worden..:)

 12. Rietje says:

  whoeaaaaaah 🙂 Ik lach me rot. Was niet toevallig in de Kinkerstraat? Dat kan ons niet allemaal overkomen, hihi.

 13. Jeroen says:

  Ja, idd echt heel vervelend. Ik loop als cokedealer regelmatig… ehmm… laat maar.

 14. Johan says:

  Over wisselen gesproken: mooi diezain!

 15. sillyme says:

  Herkenbaar! Ik heb er toen postzegels voor gekocht! Toen moest ze wel wisselen!!

 16. Jan Hamelink says:

  Als ik die luxe nog eens heb, dan ga ik – met camera – ook eens op pad om 500 euro uit te geven. Kijken wie het niet accepteert als ik er op wijs dat het een wettig betaalmiddel is en vooral een bank dat niet mag weigeren.

 17. fialas says:

  ik denk ook meteen het ergste…een relevante vraag is: hoe was ze gekleed, hoe zag ze eruit. Misschien was het wel een employee uit de seksindustrie die de bonussen voor extra vieze klusjes achterover drukt omdat ze voor zichzelf wil beginnen.

 18. hanneke says:

  ik zou helemaal niet met 5000 euro in mijn tas willen rondlopen.
  Maar inderdaad, als je ze hebt die 10 flappen, dan wordt het dus een probleem om ze uit te geven. Ik heb het zelf wel eens gehad met een briefje van 50 euro, dat wilde de winkel ook niet aannemen omdat anders al het wisselgeld al op was !!!!! Ik kan je vertellen dat ik mijn spulletjes heb laten liggen en ergens anders mijn benodigdheden heb gekocht.

 19. yvonnep says:

  Ja, en zulke meneren als Rijk en Groen komen gewoon met al hun miljarden weg…

 20. mirche says:

  Nou,

  Ik kan haar wel begrijpen want ik heb hetzelfde probleem. Ik heb van mijn ouders een briefje van 500 euro gekregen, en ja, kan hier niks mee. Kan nergens wisselen, kan nergens iets kopen, kan zelf niet op mijn eigen rekening storten omdat het niet meer mogelijk is bij SNS bank. Helemaal niks.

 21. jitze says:

  Gwn naar bloody casino gaan

 22. yv says:

  mijn eigen auto verkocht aan een persoon die betaalde met briefjes van 500
  Mijn ex wilde nog even iets leuks doen met het geld op onze EN/OF rekening dus heb ik die briefjes maar even niet op de rekening gestort.Loop ik ondertussen te verhongeren bij AH omdat ze in een volle winkel met kassas vol geld niet terug hebben van een briefje van 500
  Leuk toch.

 23. vb says:

  Zelfde probleem met een briefje van 500. Wat een onzin echt dat banken die niet kunnen wisselen. Ik kon m’n ongenoegen niet inhouden toen een bank me vertelde dat ze 500 euro briefjes niet kunnen wisselen en ook niet weten waar dat wel kan. Handig! Waar is een bank in godsnaam goed voor als ze geen geld kunnen wisselen? Super irritant.

 24. Harry says:

  Mijn vriendin uit China brengt 3 x 500 biljetten met zich mee van haar rekening in China, verkregen van de Bank of China. Ze komt in Nederland en zit zonder geld omdat gen hond de 500 biljetten aan neemt. Daarom woon ik ook niet meer in Nederland. Achterlijke bedoening. Wettig betaal middel waar je niets mee kan