De rollator als elektronische postduif.

Blog van gastschrijver PdeB

Met ongetwijfeld de beste bedoelingen werd vorige week iets nieuws geïntroduceerd op het gebied van ouderenhulp: de rollator-met-navigatie.
Uitgevonden door studenten van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen.
Duidelijk zichtbaar zit op zo’n rollator dan een plat scherm gemonteerd, ter grootte van het scherm van een laptop, in feite dus een buitenmodel navigatie-apparaat. Die grootte is daarbij nodig om alle beschikbare bestemmingen in het tehuis met grote iconen af te kunnen beelden, maar je vraagt je wel af of het zo’n rollator niet erg topzwaar maakt.
Natuurlijk werden enkel proefkonijnen gezocht, pardon, testbejaarden, en met hen werd, onder persoonlijke begeleiding, een testrondje gereden.
Nou, dat was lachen: allicht was voor een volle ronde ontzettend veel tijd nodig, dus: geduld was geboden. We hoorden duidelijk bij elke hoek of koersverandering een vrouwelijke commandostem iets strengs roepen als: “ga rechtsaf” of “ga rechtdoor”. Geschrokken en gehaast zag je dan de bestuurders van richting veranderen, maar menigeen ging prompt de verkeerde kant op, misschien juist door die vinnige stem. Ook bij de automatische schuifdeuren ging het compleet fout: waarheen de betrokkene ook geacht werd te gaan, die deuren passeren lukte nooit van z’n leven.
Genant werd het pas toen een van de testers bij een bepaald commando exact het tegenovergestelde deed, recht op de nabije muur afstevende en bijna tegen de plint aan ging staan duwen.
Tsja, allicht is de ene bejaarde de ander niet, dus het hangt er maar vanaf in welke mate iemand nog zulke commando’s kan volgen, ook al is het voor een jongere dan allemaal gesneden koek.

En ik zie ook allemaal al voor me, vooral wat er zoal fout kan gaan! Ik kan daar niks aan doen, het zal m’n rijke fantasie wel zijn:
Als 2 bejaarden-met-rollator elkaar op een hoek tegenkomen, met daarbij dusdanige commando’s dat er wel een botsing van móet komen: wie heeft er dan voorrang, en ‘ziet’ het systeem die situatie? Anders komen er gegarandeerd knok- of scheldpartijen, oom agent of de scheidsrechter erbij, je weet hoe dat gaat “Ga opzij, jij, ik was eerst”. “”Nee, ik kom van rechts, dus stoppen jij” Krijgen we ook ‘droppings’ (wie het eerst terug is wint een cursus ‘overleven in de wildernis’)? Komt er een competitie voor de rapste crossers M/V, met leeftijdscategorieën, en aparte prijzen voor de snelste tijd, de langste afstand, de meest complexe hoogteverschillen? Kan het tehuis eigenlijk centraal zien waar iedereen telkens zit (“O, ho, nou zit meneer Gerritsen alweer bij mevrouw Bakema op de kamer!”)

Maar serieus: hoe zit het met storingen, wie wordt er dan ev. gewaarschuwd, of moet de persoon in kwestie dan maar zien? Wie houdt de conditie van de apparaten bij en de accu’s? Hoe voorkom je dat een persoon blindweg doet wat het apparaat zegt, dus ook in levensgevaarlijke situaties die zo’n apparaat niet kan overzien??

Wat de storingen betreft vrees ik in elk geval dat bij invoering van deze rollators er ook hand-tomtommetjes aan het personeel zullen moeten worden uitgereikt, samen met een zendertje in alle rollators met unieke code per rollator: dan kan het personeel tenminste zien waar mevrouw X uithangt en waarheen meneer Y is afgedwaald, en kan men ze daar gaan ophalen. Maar dat kost vast weer zoveel tijd, dat het sneller en beter zal blijken te zijn om alle bejaarden gewoon direct zelf naar de juiste bestemming te begeleiden!

This entry was posted in Gastschrijvers and tagged , . Bookmark the permalink.

6 Responses to De rollator als elektronische postduif.

 1. Hanneke says:

  grappig, ik had net over hetzelfde onderwerp een logje geschreven….

 2. Harry says:

  Het is wel een strak modelletje, die nieuwe rollator. Mooi duidelijk ook dat grote scherm. Nu nog een dvd-speler erbij en je hebt wat om naar te kijken, als je de weg eenmaal goed kent.

 3. klaproos says:

  de gekte voorbij zou je denken,
  maar misschien moet men er eerst aan wennen??

  eigenlijk is het niet zo’n heel vreemd idee,
  maar kijken wij er nu een beetje raar tegenaan,en wordt er wat lacherig over gedaan, maar natuurlijk moet je alles doen om het ouderen zo aangenaam mogelijk te maken, dat wil je nu voor jezelf toch ook?

  groetjes
  klaproos

 4. Ary says:

  Tsja, als we het dan toch over zendertjes hebben, maak er dan maar meteen een afstandsbediening van. Kunnen ze door het personeel vanuit het bejaardentehuis bestuurd worden.;-)

 5. paddolo says:

  Het betreft hier natuurlijk een prototype! Bij de volgende generatie wordt gebruik gemaakt van de kennis opgedaan met de gemotoriseerde step zoals wij ze soms op straat zien. Het personeel kan dan op verzoek de gewenste bestemming intoetsen, of de bejaarde doet dit zelf, de bejaarde stapt op de plank( of met de rolstoel variant, gaat er in zitten) er wordt op start gedrukt en daar gaan we. Mogelijk dat bij weer een volgende generatie met stemherkenning kan worden gewerkt? Het beveiligingssysteem is op basis van de automatische grasmaaier of stofzuiger. Eenvoudig toch? OK het wordt wel wat heen en weer stuiteren maar dat geeft dan stevens de broodnodige afleiding, dus twee vliegen in een klap (niet letterlijk natuurlijk hoop ik).

 6. Plaus says:

  Je kunt er van alles bij verzinnen…en in gedachten levert dat al prachtige taferelen op…Ik zie al allemaal verwarring…want de opdrachten worden door het verminderde gehoor niet meer goed gehoord…hihi…En wat zal dan straks de nieuwste ontwikkeling zijn?…een driewieler met tom-tom…Zal mijn jongste leuk vinden…Groeten en bedankt voor het opschrijven van dit stukkie!