Dag meisje

Met plezier las ik de columns van de 20-jarige vrouw in het NRC. Leuk en pittig geschreven en een voorbeeld van integratie zonder dat je je eigen cultuur verliest. Helaas verscheen afgelopen zaterdag haar laatste column waarin ze uitlegde niet meer verder te kunnen. Een aantal weken geleden schreef ze namelijk een stukje dat bij een aantal mensen in het verkeerde keelgat is geschoten. Kan gebeuren nietwaar? Maar in dit geval had dat tot gevolg dat er ernstige bedreigingen binnenkwamen per email, sms en zelfs in persoonlijke confrontaties op straat. Ze beschreef in haar laatste column die bedreigingen en ook dat ze er dus om die reden een punt achter moest zetten. Het heeft niet op de voorpagina van de krant gestaan en ook kwam het niet in het journaal en eigenlijk is dat niet goed want langzaam maar zeker sluipt er een nieuw gebruik onze cultuur binnen. Zegt iemand dingen waar je boos om bent dan bedreig je die persoon in zo ernstige mate dat hij of zij het wel uit de kop laat om de bek nog open te trekken. De krant neemt het voor kennisgeving aan en plaatst misschien nog een enkele ingezonden brief. Het haalt het nieuws niet eens meer. Ja, als je bekende Nederlander bent of je zit in de politiek. Dan willen we nog weleens reageren maar zo’n aardig meisje in de krant vervangen we gewoon voor een ander en verder heeft niemand het erover. Een zeer gevaarlijk en ernstig onderschat fenomeen. Ons recht van spreken krijgt op deze manier toch zijn beperkingen. Is er nog wel vrijheid van meningsuiting of worden we door dit soort incidenten steeds voorzichtiger en gaan we steeds meer op onze tellen passen. Erger dan dat vind ik eigenlijk dat we eraan wennen en er geen ruchtbaarheid meer aan geven als er “weer” iemand de mond gesnoerd wordt terwijl we eigenlijk massaal op onze achterste poten zouden moeten staan. Iedere keer weer.
Dag meisje uit het NRC. Ik heb je met plezier gelezen en ik hoop dat het je goed gaat.

21 gedachten over “Dag meisje

 1. nanos

  Wettelijk heten we hier nog vrijheid van meningsuiting te hebben. Hoe lang nog?
  In de praktijk ligt het nu al anders.
  En de toekomst?
  Misschien heeft Orwell zich wat verteld toen hij 1984 schreef. We oefenen al een beetje met tv-programma’s als BB. En we vinden het allemaal goed, want ach, we hebben niets te verbergen. Toch?

 2. pascha

  Oh erg vind ik dit… je mond dichthouden…je terugtrekken omdat anderen je bedreigen en ook nog de gelegenheid krijgen… ik weet (uit eigen ervaring) hoe machteloos je je voelt wanneer je dit besluit moet nemen…. maar ik ben er niet minder strijdbaar op geworden… soms is een time-out goed om meer eelt te kweken.

 3. Erik

  Als de goedwillenden de mond gesnoerd wordt blijft het wederzijds onbegrip en wantrouwen alleen maar toenemen met alle gevolgen van dien.

 4. Anna(bee)

  Kwalijke zaak. Slecht ook van NRC om er verder geen ruchtbaarheid aan te geven, zou voor mij reden zijn mijn abonnement op te zeggen als ik dat had.

 5. Renesmurf

  Dat is hier in mindere mate gebeurt met een columnist, maar die blijft bij zijn mening.
  Dat ging over kassen die licht geven snachts, en daar is ie tegen, en dat mag kennelijk niet.

  Het leven van een columnist gaat niet over rozen.

 6. genevieve

  gruwelijk is het… steeds die dreigingen en dan de media die erover zwijgt… het is dubbel dat zwijgen… en de bedreiger krijgt er meer macht door… bwieks

 7. ton

  Dit zou toch niet voor mogen komen! Schande. Wat heeft het NRC ermee gedaan?

 8. Toussaint

  Triest, maar ik snap niet goed waarom je zo voorzichtig bent, ik had graag gelezen onder welke naam dat meisje haar collum schreef, en ook willen zien waarover men zo vol domme haat gereageerd heeft.
  Ook als zij ermee stopt kunnen anderen voor haar door blijven schrijven.Maar het is en blijft schandalig en triest dat mensen bedreigt worden om hun mening.

 9. Anoniem

  goeiemorgen Cornette,

  dat is een vreselijk bericht ja, maar ik zou ook mijn krant opzeggen als die niet achter zijn columnisten staat en haar op en zijspoor zet,
  het jonge leven van zo’n meiske verknald …. voor de rest van haar leven..
  schandelijk

  maak jj er een lekker dagje van vandaag vieren we met de diertjes een beetje feest….
  liefs
  kleup

 10. Cornette

  Dat ik zo voorzichtig ben is om de naam van het meisje niet nog verder op Internet te verspreiden. De krant kon er weinig aan doen want ze wilde zelf niet verder. Of ze er in de nabije toekomst nog aandacht aan besteden zal moeten blijken. Het had wat mij betreft met grote letters op de voorpagina moeten staan.

 11. Radar

  Wie het hardste schreeuwt en de grootste bek heeft blijkthet meer en meer te winnen in deze maatschappij. Hoe krijgen we mensen weer zover, dat ze op basis van argumenten met elkaar het gesprek/de discussie aangaan? Ik weet de oplossing ook helaas niet, Cornette. Maar ik weet wel, dat de enige manier om nog een beetje overeind te blijven is: gewoon doorgaan met je mening geven. Ondanks de oerwoudgeluiden, die voor een reactie daarop moeten doorgaan.

 12. Indigo

  Dieptriest is het, maar ik vind het ook beangstigend dat we in een wereld leven waarin de tolerantie zo die er al was, steeds verder afneemt.

 13. hanneke

  het is toch vreselijk dat dit gebeurt en eigenlijk ook zo on-Nederlands, alhoewel.
  Tegenwoordig kun je het beste, ook in Nederland, je mening maar voor je houden of in ieder geval geen mening hebben die van het gemiddelde afwijkt. Dan loop je geen gevaar om driegbrieven of erger te ontvangen en het is vreselijk dat sommigen daarom letterlijk en figuurlijk de mond wordt gesnoerd.

 14. ton

  Vanavond op t.v. gezien. Dat meisje verdient alle steun, die zij nodig heeft.

 15. ChasingDreams

  De grote bekken worden groter en dwingender en de zwijgende meerderheid doet wat zij het beste kan… zij zwijgt. Geweld heerst en de grote meerderheid… zwijgt. Angst regeert en de grote meerderheid…. zwijgt.
  Wie neemt het op voor de grote meerderheid?…. Ik zwijg.

Reacties zijn gesloten.