Closed every first thursday of the month!

Closed every first thursday of the month!

Closed every first thursday of the month!

Het is de eerste week van de nieuwe maand: Salaris net gehad, weer een weekend voorbij en weer een week dichterbij de herfst-, kerst- of voorjaarsvakantie. Dat ligt er een beetje aan waar je het meest naar uitkijkt. Ook in Taiwan is het de eerste week van de nieuwe maand.

Vandaag was ik van plan om een bibliotheek op te zoeken om eens flink te blokken aan mijn onderzoek. Andere kant van de aardkloot of niet, een student blijft een student en dan moet er zo nu en dan werk verzet worden. Zo gezegd zo gedaan: Opgezocht en rondgevraagd waar een goede en rustige bibliotheek is. In Xinbeitou zou zich een goede bibliotheek bevinden, midden in het Hotspring gebied waar de stad, onder andere, bekend om staat. Metrokaart opgeladen en in de metro gestapt. In Xinbeitou aangekomen kwam de zwavelgeur mij tegemoet. Voor mensen die vaker bij een heetwaterbron of een vulkaan zijn geweest, een echte vakantiegeur. Prachtige bibliotheek, de enige ‘groene’ bibliotheek van Taiwan. Zo min mogelijk stroom, zoveel mogelijk natuurlijke materialen en een natuurlijke omgeving. Alles ging goed en wel, het zag er fantastisch uit. Echter tot mijn grote verbazing stond er bij de ingang: Closed every first thursday of the month. Wanhoop, woede, angst en verdriet wisselden zich in rap tempo af. Ik had al vaker dit fenomeen gezien maar dat was bij kleine familiewinkeltjes. Niet bij grote bibliotheken of openbare gebouwen. Er kwamen gelijk zo’n honderd dingen in mij op die ik zou willen zeggen tegen degene die hier verantwoordelijk voor is: Is het principe van een openbaar gebouw niet dat je hier op enigszins christelijke tijden altijd terecht kunt? Hebben jullie zo’n mooi gebouw, is het niet open! Iedereen is zo vriendelijk en gastvrij hier, doen jullie mij dit aan! Mijn Chinees is echter nooit goed genoeg geweest om deze zinnen eruit te smijten. Ik kan niet zeggen dat ik zo ontzettend veel zin had om te werken met al het moois om mij heen, maar nu ik me er toch toe aan gezet had…

De Seven-Eleven aan de andere kant had weliswaar ook goede werkplekken, maar geen Wi-Fi en geen oneindig bestand aan boeken die wel eens aan mijn onderzoek-criteria zouden kunnen voldoen. Wel koffie en snoepjes, dus zo’n ramp zou het niet worden. En de Seven-Eleven was open, ook een voordeel ten opzichte van de bibliotheek in Xinbeitou.

Terwijl ik aan het werk was en mijn gedachtes even liet afdrijven, bedacht ik me dat het hilarisch zou zijn als dit fenomeen in Nederland ook zou bestaan. De Albert Heijn of Jumbo elke eerste maandag van de maand dicht. Denk je het weekend prettig binnen te kunnen blijven, sta je maandagochtend voor een dichte deur bij de Appie. Gillende huisvrouwen, woedende leveranciers en de politie probeert iedereen in toom te houden. Schreeuwende nicotine-verslaafden en huilende alcoholisten trekken aan de deur, zonder dat er ook maar een vorm van beweging in komt. In Taiwan niet beste lezer, er stond een man naast mij naar de openingstijden de kijken. Het ongeloof droop van zijn gezicht, maar hij was zijn onderbuik-gevoelens de baas. Hij knikte naar de schoonmaaksters binnen en liep rustig weg. Ik kon een glimlach niet meer onderdrukken en dacht aan de bibliothecarissen die thuis op de bank lagen, die bibliothecarissen die met een bak chips naar hun favoriete soap aan het kijken waren. Ik bestelde nog een kop koffie en begon met vlaag van opgewekte tegenzin te werken. Wat een mooie cultuur.

Note: Voor de liefhebbers hier meer foto’s van deze Bibliotheek en Taipei

This entry was posted in Gastschrijvers, Reizen and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Closed every first thursday of the month!

  1. Maar nu heb je wel een mooi verhaal! En een reden om terug te komen.

  2. Heb ik ook gedaan, maar van binnen viel het toch tegen! Volgende keer weer naar de Nationale Bibliotheek!