AOW leeftijd omhoog in 2015. Korte termijn politiek.

Attentie! Niet denken dat het jou, als jongere niet raakt. Even goed lezen svp!

Het verhogen van de AOW leeftijd zal plaatsvinden in 2020. Dat is door de tweede kamer goedgekeurd en moet alleen nog door de eerste kamer en dan in de Staatscourant. Dan is het een feit.

Toch wordt er gesproken over het eerder verhogen van de AOW leeftijd naar 66 of 67 en wel in 2015. Het was eigenlijk al besloten in het Catshuis en sommige politieke Vuvuzela’s lopen het nu nog rond te gillen.
Het lijkt zo mooi en het geeft de indruk dat dat echt een verstandige beslissing is. Maar het is hele dure korte termijn politiek en ik ga even in zo simpel mogelijke taal uitleggen waarom het weleens onverstandig zou kunnen zijn om dit zo snel door te voeren.

Er zijn de afgelopen jaren nogal wat oudere werknemers op straat gezet. Denk aan postbestellers b.v. Voorbeelden te over. Een (wie weet hoe groot?) deel van deze mensen heeft ervoor gekozen om eerder met pensioen te gaan omdat zij heel goed weten toch nooit meer aan de slag te komen en bovendien werd dat velen aantrekkelijk gemaakt door een aanvulling door de werkgever tot het 65ste jaar.
Om te kunnen leven van een pensioen dat (veel) eerder ingaat dan gepland moet je soms maatregelen nemen. Zelfs met een aanvulling door de werkgever. Huis verkopen, spaargeld opeten, of een hogere pensioenuitkering tot je 65e en daarna fors naar beneden in de wetenschap dat je op die leeftijd een AOW uitkering krijgt.
Tenslotte gaat de AOW leeftijd pas in 2020 omhoog nietwaar?

Oh la la! Maar daar komt een kink in de kabel om de hoek kijken. Wellicht gaat de AOW leeftijd al in 2015 omhoog. Dan heeft deze groep een ernstig probleem. Pensioen gaat fors omlaag want is al opgemaakt en de verwachte AOW komt er niet.
Eigen schuld dikke bult? Hoor ik dat goed? En is dat wel zo? Lees even de vragen en verhalen op Vraag het de 2e kamer.

Maar goed, eigen schuld of niet. Feit is en blijft dat deze groep straks een jaar (of twee) zonder inkomen zit en gaat aankloppen bij de Sociale Dienst. Dus geen AOW maar wel een bijstandsuitkering.
Wat schieten we er dan mee op? Het antwoord is te simpel voor woorden. We schieten ermee op dat de kosten van bijstandsuitkeringen uit de Gemeentekas komen terwijl de AOW uit de staatskas komt. En de Gemeenten gaan de kosten verhalen op de burger via hogere Gemeentebelasting.

Even op een rijtje:
Ouderen die nog werken blijven langer aan het werk en dus per saldo minder banen vrij voor werkloze jongeren die dus langer een uitkering behoeven.
De bijstandsuitkering voor ouderen die de pech hebben getroffen te worden door verhoging AOW leeftijd komen uit mijn en uw portemonnee maar dan via een omweg. En dan hebben we het nog niet over het eventueel moeten verkopen van huizen. Ook fijn voor de woningmarkt maar niet heus.
Maar de politieke Vuvuzela’s kunnen heel hard roepen dat ze 400 miljoen bezuinigd hebben. Ze scoren punten bij mensen die niet verder denken dan het einde van de maand.
Maar wat het vervolgens kost uit andere potjes is hun zaak niet.
Dat is een zaak van u en van mij.

Dat noemen we nou Korte Termijn Politiek. Oftewel: Na mij de zondvloed.

This entry was posted in De rest and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to AOW leeftijd omhoog in 2015. Korte termijn politiek.

 1. A.G van Dijk says:

  hoe moet dat dan met mij ,een voorbeeld ik ga in 2014 met aow, maar heb nu nog een prepensioen dat stopt volgens mij op mijn 65.
  Ik wordt eind maart 65 dat kost mij volgens de nieuwe wet al 1 maand inkomsten.
  Met de aow, die dan voor mij ook nog 2 maanden opschuift kost mij dat alles bij elkaar 3 maand inkomen kost.
  En dat ook nog van het geld waar ik mijn hele leven voor gewerkt en betaald heb!
  Ze kunnen beter het geld aan Griekenland, geven waar ze nu stadions van aan het bouwen zijn en de ouderen aan hun lot over laten ,hebben wij dat verdiend ik dagt het niet.
  Uw mag reageren GRAAG ZELFS.

 2. Cornette says:

  Het is te schandalig voor woorden. Maar het kan nog veel erger. Ik ken iemand die nu al met pre-pensioen is (door ontslag!!!!) en die in 2018 AOW zou krijgen. Per die datum gaat dus zijn pensioen met een grote klap omlaag. Maar hij krijgt in de situatie zoals die nu is pas 19 maanden later AOW. Dat is bijna twee jaar!! Men is bezig daar iets op te verzinnen door het pre-pensioen door te laten lopen. Dat heeft tot gevolg dat zijn levenslange pensioen daarna voorgoed lager is.
  Ze hebben hun hele leven keihard gewerkt en iedereen maar denken dat die ouwetjes er zo warmpjes bijzitten. Dat is dus niet het geval.
  Schandalig is het. Meer dan schandalig. Maar de politiek laat ze barsten.