Alle postkantoren opgedoekt??

Blog van gastschrijver PdeB

Iedereen heeft het kunnen lezen: de laatste 250 echte postkantoren gaan sluiten de komende 5 jaar. Kost weer zo’n 1850 banen. Dat moet de bovenbaasjes wel héél wat opleveren, dan, want het kost wel 87 miljoen (de ING) en ‘ook zoiets’ (TNT). Daar gaan weer zoveel banen en waarom eigenlijk? De schade voor de klanten is mogelijk nog veel groter!
Want waar mogen wij nog heen voor de postzegel en aanverwanten? Naar zo’n ellendig agentschap in een of andere obscure buurtwinkel, waar je je tussen allerlei ongewenste rotzooi door moet worstelen, plus een cluppie onaangepaste jongeren, voordat je bij een soort balie komt. Daar mag je dan heerlijk op je beurt wachten, meestal zonder het vertrouwde volgnummertje, zodat je ook weer strijd mag voeren wie er dan wel aan de beurt is. Intussen mag je je verbijten, omdat er eerst kaarten en loten voor allerlei sporttoto, lotto, ouwejaars en andere loterij-ellende moeten worden afgehandeld, soms nog begeleid door één of ander ritueel waarbij de klant kennelijk zelf bepaalde loten mag uitzoeken of zo, wat allemaal ontiegelijk veel tijd kost, terwijl jij alleen maar een velletje zegels komt kopen. Heb je eens iets persoonlijks te regelen, dan weet gelijk de hele buurtwinkel van jou privé-zaken af, want fatsoenlijk afstand houden tot je voorganger (‘iedereen stelt prijs op privacy; blijft u daarom achter deze lijn tot u aan de beurt bent’) is er niet meer bij, laat staan dat er nog een afzonderlijke kamer bestaat om de echt risicovolle of gevoelige zaken af te wikkelen.

Ja, deelden de ING- en TNT-heertjes bedrukt mee, we moeten wel sluiten, want er gaan steeds meer mensen naar die agentschappen; we lopen dus leeg. Dat haalt je koekkoek: ze geven ons gewoon geen ándere keus, alle echte kantoren gingen al dicht, en nu dus de rest! Typisch zo’n slinkse manier van het omdraaien van oorzaak en gevolg.
En hoe moet het nou straks met zaken die typisch alleen op het postkantoor worden gedaan? Ik noem maar iets: de onderlinge verkoop van een auto, wat je toch samen pleegt te regelen aan de balie. Als dat nu ook naar zo’n buurtzaakje gaat, dan vrees ik het ergste: als ik nu al zie hoe er geschutterd wordt met het versturen van een brief per luchtpost… En zo zijn er nog talloze zaken die ik niet graag uit het postkantoor zie verdwijnen naar nauwelijks bevoegde en bekwame winkelbedienden.
Contant geld opnemen: ook zo iets. Nu kun je je nog aan een balie vervoegen als je niet durft te pinnen, of als je dat ellendenummer vergeten bent, want op je identiteitskaart plus het bankpasje kun je nl. ook een zeker bedrag krijgen; dat maken de bankjes alleen liever niet zo bekend, rara!.

Het vervelendst wordt het de komende 5 jaar natuurlijk voor de huidige medewerkers, die eerst nog zo lang door mogen werken en dan toch zeker eruit vliegen.
Maar eigenlijk wisten we dit toch al jaren: de PTT had gewoon zo moeten blijven bestaan, want sinds de verzelfstandiging en de toen volgende opsplitsingen is het alleen maar steeds verder achteruit gehold. En elke keer weer veel geld weggegooid aan alwéér een nieuwe ‘look’ of een andere ‘huisstijl’ (zie maar die laatste stunt: de kleur wijzigen van alle brievenbussen en briefhoofden van rood naar oranje!).

Zoals zo vaak wordt hier weer het geldelijk belang boven het menselijke en sociale belang gesteld. En tsja, nu hebben we er, bijv. via de regering, helemaal geen greep meer op, overgeleverd als we zijn aan de inhaligen.
Konden we die lui ook maar een klap op hun postzegel geven!

This entry was posted in Gastschrijvers and tagged . Bookmark the permalink.

5 Responses to Alle postkantoren opgedoekt??

 1. Marijke says:

  Weg nostalgie… jammer.

 2. ton says:

  En ik weiger eerst hun achterkant te likken!

 3. Xiwel says:

  Hier in het centrum van Alkmaar hebben we nog een hoofdpostkantoor. Met veel geluk zitten daar 3 mensen die je helpen nadat je 20 minuten met een nummertje in een rij hebt gestaan. Als ik het bovenstaande lees dan zou een gemiddeld postkantoor dus 7 ‘mede’werkers moeten hebben. Hier zitten er dus 4 de hele dag op het toilet.

  Ik ga tegenwoordig naar de V&D voor m’n kerstzegels, daar wordt ik zonder nummertje zo geholpen. Die dingen gebruik ik het hele jaar door. Dus op die andere 3 brieven die ik in een jaar verstuur plak ik 2 x 29 cent. Ik heb ook al eens gevraagd om een postzegelautomaat zoals je die vroeger had en nog wel eens in het buitenland tegen komt. Maar helaas.. Voor andere zaken ben ik de laatste 35 jaar niet in een postkantoor geweest. Voor die tijd spaarde ik op school die onzinnige RPS-zegeltje van een stuiver. 🙂

 4. Hannah says:

  Ik zal het postkantoor wel missen. Ga er regelmatig langs om pakjes te versturen, aangetekende stukken voor de praktijk (postkantoor op de hoek), postzegels te kopen, geld te wisselen voor als ik naar een land ga wat geen euro’s heeft.

  Voor pakjes ophalen moet ik al naar een buurtwinkel omdat die blijkbaar postcodetechnisch gezien dichter bij mijn huis ligt (wat menstechnisch gezien absoluut niet handig is). Bovendien gaan kassa draaien samen met pakjes opzoeken niet goed samen.

 5. fialas says:

  toen de ptt nog
  tante Pos was, was het bedrijf geregeld negatief in het nieuws. Onterecht. Als ik in mijn werk een monsterpakket naar de fabriek in het noordduitse Vechten stuurdde kwam dat de volgende dag aan.
  Nu het bedrijf is geprvatiseerd, opgesplitst en vol onbenulligheid gepropt, hoor je de media en de politiek nooit meer klagen.
  Mijn vraag; welke belanghebbenden zaten er achter dat gestuurde klagen.