Al is de Leugen nog zo snel ….

Blog van gastschrijver PdeB

Da’s nou zo fijn als je een tijdje met vakantie bent geweest: er zijn dan een heleboel dingen gepasseerd in de tussentijd die jou ontgingen en dus zijn blijven liggen, wachtend op het noodzakelijke commentaar. Als je dan achteraf enkele zaken combineert krijg je soms hele aardige dingen: een soort opruiming met terugwerkende kracht, zeg maar.

Zo was daar begin deze maand het bericht vanuit de Mesdagkliniek in Groningen dat men de goeie ouwe leugendetector van stal had gehaald en beweerde daarmee prima resultaten te hebben geboekt, vooral om de patiënten te controleren die met proefverlof gaan. Nou is de betrouwbaarheid van zo’n apparaat sowieso niet onbetwist: de literatuur wemelt van de veldstudies en discussiestukken daarover. Vooral de betrouwbaarheid van de begeleidende onderzoeker maakt vaak de uitslag nogal dubieus; je zou haast zeggen: wie controleert de controleur hier?

Als je nou dat bericht bijvoorbeeld eens combineert met het bericht deze week van mogelijke fraude bij speurhondenonderzoek, waarbij speciale snuffelhonden uit een reeks geurstalen de juiste moesten zien te ‘ruiken’, maar waarbij de begeleiders met voorkennis hadden gehandeld, dan weet je genoeg: hup: alle hondenbegeleiders aan de leugendetector!

Je kunt ook een combinatie maken met het bericht dat ons bekende valse Mozartje, Geertje W., weer eens lekker aan het ophitsen was geweest tegen de Koran en de bijbehorende – volgens hem – achterlijke cultuur. De (gematigde) reactie uit het buitenland hierop over polarisatie en contra-productief kon op een sneer rekenen met als trefwoord: ‘boevennatie’ en de vaderlandse reacties werden opzij geveegd met de drogreden dat het maar een ‘politieke uitspraak’ was geweest. Overduidelijk is hier echter sprake van opruiing en uitlokking, zaken waarvoor meen ik wel degelijk handvaten in de wetgeving te vinden zijn om tot aanklacht en voorgeleiding over te gaan.
Los daarvan: hoe zou nou de uitslag luiden als we dit heerschap eens aan die fameuze leugendetector zouden leggen? Een extra stevige, om te beginnen, om te vermijden dat het ding simpelweg uit elkaar ploft.
En dan zijn er denk ik 2 enge uitslagen mogelijk.
De ene is dat ons ventje alles in feite liegt – in welk geval na veroordeling ogenblikkelijk opname dient te volgen in een degelijke kliniek voor dergelijk geesteszieken. Ik stel voor: de Mesdagkliniek in Groningen: die boekt immers zulke goede resultaten met hun leugendetector? Daar schuilt de kracht toch vooral ook in zelfs alleen maar de dreiging van dat apparaat? Wie weet welke resultaten men – op termijn – nog zou kunnen boeken, zelfs bij zulke notoire leugenaars!
De andere mogelijkheid is dat (haast nog enger) Geertje W. alles oprecht blijkt te menen, in welk geval politieke royering moge volgen plus gedwongen 1 jaar stagelopen in één van die zogenaamde ‘boevenstaten’. Misschien dat er dan nog enig inzicht in de werkelijkheid doorbreekt bij hem, hoewel ik zelf zou liegen als ik beweerde veel verwachting hiervan te koesteren.

Intussen zou het toch ook geen kwaad kunnen om alle politici verplicht eens per jaar aan de leugendetector te leggen, nietwaar? Al is het maar om lekker mee te dreigen: dat schijnt al voldoende te zijn om een mens in het gareel te houden, iets wat ons hele land ten goede zou komen!

This entry was posted in De rest. Bookmark the permalink.

9 Responses to Al is de Leugen nog zo snel ….

 1. Pasula says:

  Ja dat van die leugendetector is een goed idee. jee in het bedrijfsleven betalen ze je goed voor dit soort ideeen!

 2. Jan Hamelink says:

  Cornette, heus, het is onbegonnen werk om dat vuilspuiende, leugenachtige, manipulatieve stelletje aan de detector te hangen. En trouwens, het lijkt me ook een beetje overkill; je vraagt aan de duivel toch ook niet of hij op de bijbel wil zweren dat hij de waarheid vertellen moet?

  Met z’n gepolariseer zoekt Wilders telkens de confrontatie. Volgens mij WIL hij dat er een aanslag op hem gepleegd wordt. Dat maakt hem dan nog sterker en gelijker in de ogen van al die bange blanken. Kijk maar wat de aanslag op Hitler in de Rijksdag deed in – ik meen – 1937. Dat Marinus van der Lubbe een man was met verstandelijke handicap, die simpelweg niet in staat was zoiets te bedenken en uit te voeren, gaf voor de nazi’s destijds niks. En zo wil Wilders het ook. Daarbij heeft hij, net als Verdonk, goed ingelezen bij fascistjes als de Nationale Alliantie, die trouwens net opgeheven is. Benieuwd wat daar achter zit…

 3. Plutone says:

  Geertje W, is dat dat Volendamse jongetje dat zo lelijk zingt?

 4. Radar says:

  Prima idee, alle politici aan de detector. Maar dan wel graag voor elk issue van enige importantie. Irak, Afghanistan, Betuwelijn, Bouwfraude, JSF…….

 5. Marloes says:

  Gelukkig, ze hebben je niet voor twee kamelen en een ezel ingeruild en je bent ook niet op de zwarte markt voor buitenlandse bruiden terecht gekomen.
  Een leugendetector voor de politiek…hhmmm, brilliant plan, maar helaas niet uitvoerbaar. Onbegonnen werk

 6. Cornette says:

  @Marloes. De vakantie ligt nog voor ons dus haal nog maar niet opgelucht adem.

 7. CiNNeR says:

  Ocherme, hoe P. de B ook laat zien dat hij de auteur van betreffend stukje is, toch wordt hij nog vaak aangezien voor Cornette 😀 Misschien kan een leugendetector aantonen dat euh .. *draaft te ver door*

  Vrees dat Geertje W zelf overtuigd is van zijn ideeën inmiddels, of dat nu begonnen is om echt of om populisme. Onlangs in netwerk zag je enkele mensen die op hem stemmen, was behoorlik absurd. Mensen die zelf niets, echt niets met allochtonen te maken hadden maar er van alles over te zeggen. Mensen die het prima hebben maar zich geragen alsof het zo onder hun kont uit gejat kan worden op elk moment. Was wat triest eigenlijk om te zien.

 8. Cornette says:

  @Cinner. We hebben er nu echt alles aan gedaan. Wie het nu nog niet ziet krijgt een witte stok met rode strepen.