Aan de Konegin

Majesteit,

Wat een mooie kersttoespraak en wat zag u er mooi uit ! Leuk hè, die uitverkoop. Ik heb ook mijn slag geslagen hoor. Er was echter één zinnetje in uw toespraak dat ik niet helemaal begreep en dat is deze:
“We leven in een tijd waarin steeds nadruk wordt gelegd op wat ons ontbreekt. Dankbaarheid begint bij de erkenning dat er veel goed is, dat hoop zich voortdurend vernieuwt, dat steeds weer wegen opengaan en dat daarin reden ligt om zegeningen te tellen.”
Aan de ene kant hebt u daar natuurlijk gelijk in maar toch steekt het me een beetje. Want hoe doet u dat? Dankbaar zijn voor alles wat u hebt en erkennen dat er veel goed is? U kijkt toch ook naar het journaal en u leest toch ook de krant? In dit rijke Nederland leven 700.000 gezinnen op of onder de armoedegrens. Dat zijn omgerekend bijna 2 miljoen mensen. Natuurlijk is het goed om dankbaar te zijn voor alles wat je zelf hebt en dat zijn we ook, maar daarna kun je toch niet zomaar tevreden achterover gaan zitten op de bank? Het is toch niet goed dat het in de wereld zo ongelijk verdeeld is en dat er miljoenen en miljoenen zijn die in diepe armoede leven zonder enig perspectief? Is het misschien toch beter om daar ontevreden over te blijven en voor te blijven strijden? Ik heb van mijn vader en moeder geleerd dat je altijd moet zorgen voor mensen die het minder getroffen hebben. Kijk, ik ben niet meer zo gek als mijn vader, daar is de tijd niet meer naar. Want die sleepte gewoon vreemde mensen mee van straat om ze te eten te geven, nieuwe kleren en nog wat reserves om een poosje verder te kunnen. Dat is vandaag de dag niet verstandig meer maar het heeft mij wel geleerd dat het leven niet stopt bij je eigen rijkdom en tevredenheid.
Dankbaar, ja dankbaar ben ik iedere dag om alles was mij in de schoot wordt geworpen. Maar boos ben ik ook en boos blijf ik want waarom ik wel en een ander niet? Ik ben een beetje bang dat u besmet bent met het CDA/VVD-virus. Oppassen hoor, want dat is gevaarlijk ! Als het u om het even is dan blijf ik liever ontevreden en boos en dan blijf ik vechten voor een eerlijker verdeling. Ondertussen zal ik ook dankbaar blijven. Is dat niet een fijn compromis? Lijkt mij wel. Drukke dag nog vandaag zeker. Wij ook hoor. Ik moet mijn nagels nog lakken.
Dag Majesteit.

p.s. Wat slim om die nieuwe knie er nog in te laten zetten voor de nieuwe zorgpolis ingaat. U hebt toch zeker wel fysiotherapie onbeperkt meeverzekerd?

This entry was posted in De rest. Bookmark the permalink.

23 Responses to Aan de Konegin

 1. yvonnep says:

  Twee zielen, vrijwel één gedachte…

 2. klaproos says:

  lieve cornette.

  🙂 🙂 vrede op aarde aan de mens van goed wil 🙂 🙂

  liefs XXX roos

 3. Renesmurf says:

  Armoede is een relatief begrip.
  Het is er wel, maar de rijkere mensen mopperen ook.
  En die zouden dankbaar moeten zijn.

  Maar voor mij hoeft de hele koningin niet, ze is mij te duur.

 4. Therese says:

  Goh, wat een mooi logje. Je spreekt ook namens mij. Zou je het niet in het echt naar de ‘konegin’ kunnen sturen?
  Heel raak geschreven.

 5. rob says:

  Het is nog erger. die hele Kerstboodschap is door het kabinet geschreven, want dat is politiek verantwoordelijk voor wat de Konegin zegt. Ze is dus niets meer dan een sprekende pop. Maar het blijft een prima logje, hoor, Cornette.

 6. Rian says:

  Prachtig Cornette. En natuurlijk is haar toespraak geschreven door Balkenende cs.

 7. nel says:

  Wat heb ik weer genoten van je log.
  Je kan het altijd zo goed verwoorden.
  Heb er echt om gelachen.
  Maar je heb helemaal gelijk.
  Groetjes Nel.
  En een fijne oudjaar en een goed 2006.

 8. blue says:

  je bent weer geweldig Cornette! vooral die uitsmijter over die knie vind ik helemaal geweldig!

 9. Radar says:

  Denk niet dat er een antwoord komt, Cornette. Maar waarom ook eigenlijk……jouw soms zo meesterlijk tussen de regels verpakte, maar ook soms zo geweldig directe benoeming van de feiten zal Bea’s bek hebben doen openvallen. Great stuff!!!!

 10. meizoen says:

  koning keizer admiraal
  een zere knie is er soms voor allemaal.

  och ja tís ook maar een mens. en het werd haar ingefluisterd.

  vanmorgen pas haar toespraak en de kermis rondom de new wave paus gelezen.
  het moet anders, maar hoe?
  en wat zeggen we volgens jaar om deze tijd over de nieuwe polis als blijkt de premie ongeveer verdubbeld zal zijn?

 11. genevieve says:

  haaaa… van zulk logje krijg ik nu terug energie en moed… en voel ik weer het leven bruisen… ‘k voel het helemaal zo aan… is gemakkelijk ook die struisvogelpolitiek… maar op de duur stikken ze wel met hun kop in ’t zand…
  (bedankt ook voor je reactie op mijn log… =vond ze erg waardevol !!!)

 12. Harry says:

  Lieve Cornette. Wij vinden dat je nu wel heel makkelijk de spot met onze goede naam. Wij hebben het om de drommel niet gemakkelijk: een vader (god hebbe zijn ziel) die niet van de vrouwtjes kon afblijven; een zus, die praat met bomen; een schoonfamilie in Argentinie met bloed aan de handen; een schoondochter die het met zo’n beetje iedere loslopende crimineel heeft gedaan; een minister als zwager, die nog meer hete aardappelen in zijn mond heeft dan wijzelf; ieder jaar maar weer opnieuw aanvechten, dat het geschatte vermogen beduidend minder is dan in Quote staat vermeld. En dan heb jij het over die 700.000 gezinnen, die de eindjes amper rond kunnen krijgen. Die mensen hebben al deze zorgen niet. Zij kunnen aanspraak maken op diverse uitkeringen, subsidies, Toeslagen en wat al niet meer waar wij geen recht op hebben. Het is echt oneerlijk verdeeld in Nederland.
  Wij moeten nu stoppen, want onze andere knie begint nu ook te steken en we moeten voorkomen, dat wij RSI krijgen, want wie moet er dan ons land besturen? Wim Lex, Prins Pils? Wij dachten het niet.
  Hare Majesteit De Koningin

 13. ton says:

  Ze heeft de tijd tot maart om te kiezen.

 14. Hans says:

  Hij is prachtig Cornette! En dat is nog maar één zin waar je over schrijft. Ik twijfelde even over dat nagelslakken, maar het is net triviaal genoeg om het geheel in het juiste perspectief te zetten. Geniaal!

 15. JeeBee says:

  Tsja…. Is een oudejaarsconference niets voor jou Cornette? 😉

 16. Marijke says:

  Dat staat weer mooi geschreven Cornette!
  Alvast een [url=http://i20.photobucket.com/albums/b225/MarijkeHielkema/gelukkignieuwjaarbad.gif]Gelukkig Nieuwjaar!!![/url]
  Groetjes
  Marijke

 17. Ary says:

  Zo’n vader heb ik ook. Kan me nog goed de junk aan het ontbijt herinneren, die mijn vader die nacht ervoor naar huis had meegenomen. Bij gebrek aan shag rolde deze vreemdeling cigaretten met de pijptabak van mijn vader.

 18. Indigo says:

  Vechten voor een eerlijker verdeling, daar ga ik ook voor.
  Laat me dan in ieder geval tevreden zijn over de kleur van mijn nagellak!

 19. GdeB says:

  “meneer” Zalm: ‘Armoede in Nederland is betrekkelijk. De onderkant van de samenleving is veel welvarender dan in de jaren vijftig. Je had geen tv, je at dubbele boterhammen en je naaide zelf je kleren.’
  Tja… toen naaide je je kleren zelf, nu wordt je door publiekelijk en keihard door de politiek genaaid.

 20. hanneke says:

  ik kan alleen maar weer grinniken, wat heb je het weer leuk en goed beschreven en ik onderschrijf je mening.
  Fijne jaarwisseling toegewenst

 21. ria says:

  Geweldige column weer!
  Ook voor jou alle goeds voor 2006 en dat je ons maar veel zal blijven plezieren met je schrijfsels!

 22. Annabee says:

  Niet gezien/gehoord, ook niets gemist, denk ik.